StoryEditor

TOTO! sú Vianoce

16.11.2015, 13:00
Snivé svety rozprávok, príbehov, farieb a fantázie. Toto vás čaká na výstave 12 slovenských ilustrátorov v bratislavskej TOTO! je galéria.

„Keď zavriete oči, tlesknete a poviete si: Vianoce - mnohí z vás pred sebou uvidia rozžiarený stromček. A pod tým stromčekom kopu knižiek. A v tých knižkách obrázky, čo zapínajú fantáziu, nútia nás predstavovať si príbehy, čo čítame, akoby sa niekde naozaj stali. Akoby v nich hrdinovia aj miesta boli skutočné,“ píše na svojej stránke bratislavská TOTO! je galéria.

A na štvrtok 3.decembra chystá vernisáž výstavy TOTO! sú Vianoce, kde si tie obrázky z detských kníh, ktoré sa chystáte darovať svojim milým, môžete až 29.januára 2016 pozrieť „naživo“.

Pochádzajú z dielne dvanástich slovenských ilustrátorov: Jozefa Cesnaka, Roberta Bruna, Martina Kellenbergera, Janu Kiselovú-Sitekovú, Petra Kľúčika, Miloša Koptáka, Martinu Matlovičovú, Vladimíra Krála, Katarínu Slaninkovú, Teodora Schnitzera, Františka Šestáka, Bystríka Vanča, ktorých nespája „nič“ iné okrem poctivej, precíznej ilustrácie, tvorenej vo svojej dobe vždy novátorským spôsobom, i keď s použitím tých najtradičnejších nástrojov a techník.

A aj to, že ich tvorbu ocenili na množstve slovenských aj medzinárodných podujatí či ilustrátorských súťaží, ako napríklad Cena Ľudovíta Fullu, BIB, Zlatá stuha či Najkrajšia kniha roka.
A predsa: spája ich snivý svet rozprávok, príbehov, farieb a fantázie.

Každý z autorov je jedinečný: na výstave bežia vedľa seba príbehy, maľované na papieri temperou či tušom (Jozef Cesnak, Robert Brun, Martin Kellenberger, Vladimír Král, Martina Matlovičová, Bystrík Vančo) vryté do kovovej platne (Peter Kľúčik), aj tie, čo sú vytvorené štetcom tenkým ako vlásočnica (Jana Kiselová-Siteková), či doslova vyškriabané – tzv. štetcokresbou (Teodor Schnitzer, František Šesták), aj vybodkované pentelkou (Katarína Slaninková), alebo vyškriabané do fotopapiera či natiahnuté na drevo (Miloš Kopták).

01 - Modified: 2007-11-12 07:16:00 - Feat.: 0 - Title: Slotovi prekáža Paškov kamarátsky vzťah s politikmi z SMK
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:10