StoryEditor

Boj o kňažnú Grace skončil. Mocnejší ustúpil

16.05.2014, 19:03

Hoci canneský festival otvorila očakávaná premiéra Grace: Kňažná z Monaka s Nicole Kidman v titulnej úlohe v stredu večer, dlhoočakávaný rébus sa riešil až včera. A vôbec sa nediskutovalo o veľmi problematickej úrovni tejto skôr realitou "šmrcnutej" rozprávke než skutočnom biografickom príbehu. Čakalo sa, ako dopadne vojna medzi režisérom Olivierom Dahanom a hollywoodskym mogulom Harveym Weinsteinom.



Bitka sa rozhorela ešte v októbri minulého roku, kedy mala byť pôvodná premiéra filmu. Po tom, čo najmocnejší muž amerického filmového biznisu uvidel konečnú verziu filmu, okamžite vyhlásil, že buď Dahan film prestrihá podľa jeho požiadaviek alebo odstúpi od premiéry v zámorí. Čo samozrejme francúzsky tvorca rezolútne odmietol so slovami, že vydierať sa nikým nenechá. Keďže dátum uvedenia na americkom kontinente stále nebol bližšie špecifikovaný, očakávalo sa, či sa Weinstein objaví na slávnostnom úvode v Cannes. Hoci na francúzsku Riviéru dorazil už dva dni pred otvorením festivalu, červenoschodiskovú ouvertúru okázalo ignoroval. Čím len vyvolal ďalšiu vlnu špekulácií o svojom nemennom postoji k premietanej verzii filmu o Grace Kelly, ktorá sa práve počas festivalu v Cannes v roku 1955 zoznámila s monackým kniežaťom Ranierom, rezignovala na svoju oslnivú hereckú kariéru, a stala sa nielen jeho manželkou, ale aj trojnásobnou matkou.

Preto ako blesk z čistého neba, ktoré v týchto dňoch na Croisette dominuje, zapôsobila správa, že Harvey Weinstein predsa len podpísal upravenú zmluvu ku kinopremiere v USA. Spoločnosť The Weinstein Co. ako výhradní americkí majitelia práv sa podľa dostupných správ pokúsili renegociovať 5 miliónov dolárov, ktoré pôvodne súhlasili zaplatiť indickej spoločnosti Yash Raj Films na zabezpečenie domácej distribúcie. Dôvodili, že francúzski tvorcovia nedodržali pôvodnú zmluvu nedodaním verzie, na akej sa dohodli, tak chceli zaplatiť len 3 milióny dolárov alebo z biznisu nebude nič. TWC napokon presadili túto sumu, ale výsledkom kompromisu je, že aj v USA sa bude premietať režisérova verzia. Pravda, so šalamúnskym dodatkom “že ak by len predsa malo prísť k nejakej zmene, urobíme ju spoločne.”

A ešte jedna perlička. V stredu večer sa úvodnej slávnosti zúčastnil po prvý raz len v apríli zvolený nový starosta Cannes David Lisnard, ktorý počas večera sarkasticky reagoval na požiadavku prezidenta festivalu Gillesa Jacoba na modernizáciu festivalového palace slovami: "Ak má pán Jacob 200 miliónov eur na taký project, určite ho radi podporíme!"

Z Cannes Peter Nágel,
riaditeľ filmového festivalu Art Film Fest

01 - Modified: 2006-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maturita by mala vystihnúť vyštudovaný odbor
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:52