StoryEditor

Nominácie na francúzske Oscary ovládol film Marguerite. Nakrúcal sa v Česku

28.01.2016, 18:02

Jedenásť nominácií na udelenie francúzskych filmových cien César obdržal film Marguerite, ktorý sa z veľkej časti natáčal v Českej republike. Medzi nomináciami, okrem iného za najlepší film, je aj za najlepšiu výpravu český filmový architekt Martin Kurel. Informovali o tom dnes organizátori Césara. Ceny budú odovzdané 26. februára v Paríži.



Komédia v réžii a na základe scenára Xaviera Giannoliho vracia divákov do Paríža dvadsiatych rokov, kde sa zámožná milovníčka opery usiluje o to, aby mohla vystúpiť pred veľkým publikom. A to napriek tomu, že spieva falošne. Podľa distribučnej spoločnosti Artcam vznikol film s českou koprodukčnou účasťou firmy Sirena Film. Nakrúcalo sa z veľkej časti v českých lokáciách, okrem iného v priestoroch Divadla na Vinohradoch. Točilo sa tiež na Vinohradskej triede, scény v nemocnici na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej a záverečný recitál v Mahenovom divadle v Brne, píše portál lidovky.cz. Do našich kín príde 31. marca.

Päťdesiatpäťročný Martin Kurel dlhodobo spolupracuje na tvorbe českých filmov a seriálov, vrátane koprodukcie Příliš hlučná samota, v ktorej hlavnú úlohu hral francúzsky herec Philippe Noiret.

Druhým favoritom sú Tri spomienky
Zhodných 11 nominácií má tiež film Tri spomienky (Trois souvenirs de ma jeunesse) režiséra Arnauda Desplechina. Milostný príbeh z obdobia dospievania v retrospektívach rozpráva štyridsiatnik Paul (Mathieu Amalric), ktorý spomína na svoje detstvo, rodinu, štúdia, a predovšetkým na Ester, svoju osudovú lásku. Vizuálne podmanivá snímka, ktorá okrem známeho francúzskeho herca Mathieua Alamrica predstavuje sľubné nové tváre, získal už na festivale Ostrava Kamera Oko cenu za kameru pre Irinu Lubtchansky. K nám príde 25. februára.



V závese sa s deviatimi nomináciami umiestnila dráma o srílanskom utečencovi vo Francúzsku Dheepan, ktorá na poslednom festivale v Cannes obdržala Zlatú palmu (v našich kinách bol od októbra).

Po kontroverziách okolo nominácií na amerického Oscara, ktoré boli sčasti kritizované za to, že sa zameriavajú len na belošských umelcov, sú podľa agentúry AFP nominácie na Césara "pestré". "César má svoju identitu a originalitu: rozhoduje talent," povedal predseda filmovej akadémie Alain Terzian. Ten sa pochválil "veľmi rôznorodým a pestrým výberom", ktorý odráža "bohatosť" tvorby v uplynulom roku. Tohtoročný César je podľa AFP vyvážený aj rodovo - v kategóriách najlepší film a najlepšia réžia súperia tri ženy a štyria muži. Medzi herečkami a hercami sa objavujú mená mladých hviezd, ale aj slávnych stálic, ako sú nositelia už dvoch Césarov Gerard Depardieu a Catherine Deneuve.

01 - Modified: 2008-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ikona švédskeho hokeja hlási návrat na ľad
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 03 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA 04 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 05 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:57