StoryEditor

Slovenský dokument ocenila BBC. Tlieskali mu v Londýne

25.01.2016, 12:47
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Slová obdivu aj neskrývané dojatie sprevádzali v piatok premietanie slovensko-českého filmu Nickyho rodina slovenského režiséra a producenta Mateja Mináča a producenta a strihača Patrika Pašša v prestížnom londýnskom kráľovskom paláci Lancaster House – na mieste, kde sa konajú podujatia na najvyššej štátnej úrovni. Podľa riaditeľa BBC Tony Hall je film o záchrane 669 československých detí sirom Nicholasom Wintonom jeden z najvýnimočnejších dokumentárnych filmov, aké kedy videl.








"Slávnostné premietanie filmu organizovala britská verejnoprávna televízna a rozhlasová spoločnosť BBC spolu s charitatívnou organizáciou The Holocaust Memorial Day Trust založenou britským ministerským predsedom Davidom Cameronom. Na premietaní filmu sa zúčastnili zástupcovia veľvyslanectiev, členovia parlamentu, poprední britskí novinári, zástupcovia britských inštitúcií ako aj niekoľko „Wintonových zachránených detí“, a tiež režisér Matej Mináč a producent Patrik Pašš," informovala PR manažérka spoločnosti Trigon Production Jana Motyčková.
 


Prečítajte si aj:
Nicholas Winton venoval film tým, ktorých zachránil. Deťom
Zomrel Nicholas Winton, záchranca stoviek československých detí



Premietanie filmu uviedol osobne generálny riaditeľ BBC Tony Hall. "Netajil sa tým, že film Nickyho rodina je podľa neho jedným z najvýnimočnejších dokumentárnych filmov, aké kedy videl. Aj preto sa televízia BBC, ktorá si môže týždenne vyberať spomedzi 400 ponúkaných dokumentárnych filmových snímok z celého sveta, rozhodla odvysielať na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu práve tento mimoriadne silný príbeh o odvahe a ľudskosti jedného človeka – Sira Nicholasa Wintona," doplnila Motyčková.

Slovami chváli sa nešetrilo ani po premietaní filmu nešetrilo. Zneli z úst uznávaných novinárov, zástupcov BBC i ostatných prítomných. Carol Sennett zodpovedná v BBC za uvádzanie akvizičných programov označila film za jeden z najlepších filmov vôbec. Jedna z najúspešnejších televíznych moderátoriek vo Veľkej Británii Natasha Kaplinsky, ktorá po premietaní filmu viedla rozhovory so zachránenými „Wintonovými deťmi“, vyzdvihla nielen kvality slovenskej dokumentárnej tvorby, ale v prípade filmu Nickyho rodina aj obrovský prínos pre samotnú Veľkú Britániu. Len vďaka tomuto filmu sa totiž jej verejnosť dozvedela o výnimočnom človeku, ktorý si zaslúži celospoločenské uznanie...  



Premietanie filmu sa uskutočnilo len 5 dní pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. Náplň a ciele charitatívnej organizácie The Holocaust Memorial Day Trust v úvode predstavil Sir Eric Pickles, ktorý je od roku 2015 osobitným splnomocnencom Britského kráľovstva pre otázky po holokaustu.

Film Nickyho rodina si tento rok BBC vybrala ako svoj hlavný príspevok k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu a odvysiela ho 27. januára na svojom najsledovanejšom kanáli BBC One vo večerných hodinách.
 


Prečítajte si aj:
Nakrútil som film o svojej mame, ako prežila holokaust, hovorí známy režisér



Snímka Nickyho rodina získala aj ceny na festivaloch. "Úspechy začali v roku 2011 v lete Cenou diváka na MFF v Karlových Varoch a pokračovali vo svete, napríklad cenou za najlepší dokumentárny film na prehliadke Montreal World Film, ocenením na festivale v Jeruzaleme a ďalšími šiestimi cenami. V súčasnosti je prijatý na ďalšie tri desiatky prehliadok," povedal Mináč ešte v roku 2012. Premietali ho aj v USA, v Austrálii i vo Veľkej Británii. Film získal aj cenu Fóra pre zachovanie audiovizuálnej pamäte na 28. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Jeruzaleme.

01 - Modified: 2008-01-17 17:45:01 - Feat.: 0 - Title: Mikuš: Nastal čas vymeniť Mečiara
01 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 02 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov 03 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 04 - Modified: 2024-02-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC 05 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:11