StoryEditor

15 hodinový film. 1 zážitok

10.09.2013, 11:45
Už aj slovenský divák má možnosť vidieť Príbeh filmu: Odysea v celej jeho 900 minútovej verzii.

Príbeh filmu: Odysea je adaptáciou rovnomennej Cousinsovej ​​knihy, ktorá poukazuje na to, ako sú filmári ovplyvnení dobovými historickými udalosťami a ostatnými filmári. Táto takmer pätnásťhodinová dokumentárna snímka navštevuje kľúčové miesta v histórii filmu; od Hollywoodu po Bombaj; od Hitchcockovho Londýna po dedinu, kde bol nakrútený Pather panchali; prináša rozhovory s legendárnymi filmármi a hercami –Stanley Donen, Kyôko Kagawa, Gus Van Sant, Lars Von Trier, Claire Denis, Bernardo Bertolucci, Robert Towne, Jane Campion, Claudia Cardinale atď.

Mark Cousins ​​povedal: „Film je môj život. Zlepšil môj život. Rád by som mu teda niečo vrátil späť. Vyrastal som ako neposedný chlapec v Belfaste v 70. rokoch počas vojny a film bol pre mňa útočiskom. Upokojoval ma, vzal ma na rôzne miesta, ukázal mi slušnosť, rovnako ako zlosť. Prinútil ma vnútorne spievať a tancovať. Rozochvieval ma svojou formou. Prinútil ma žiť v čase a na mieste, kde nebolo toľko násilia a útlaku. Budem mu za to vždy vďačný a ako poďakovanie by som chcel nakrútiť vôbec prvý dokumentárny prieskum celej histórie vývoja filmu.“

Tento prelomový dokument je vôbec prvý, ktorý komplexne sleduje históriu vývoja filmu. Popisuje vzrušenie z nemého filmu, vznik Hollywoodu a hviezdneho systému, umelecký vývoj filmu v Rusku, Japonsku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii, Škandinávii, USA a v ďalších krajinách.

Prináša profily skvelých filmových hercov, vykresľuje revolúciu spôsobenú zvukovým filmom a dokumentuje, ako druhá svetová vojna nielen motivovala ku vzniku komédií, ale priniesla na strieborné plátno aj nový realizmus. Prechádzame svetom 50. rokov, aby sme sa presvedčili o univerzálnosti filmového jazyka.Objavujeme moderný film zrodený v napätí a neistote, aj vznik skvelých nových vĺn.

Sledujeme, ako z rôznych experimentov vznikol komerčný film, ktorý svojimi špeciálnymi efektmi nadchol predovšetkým mladých divákov. Mapujeme, aký vplyv na film malo video a ako s týmito výzvami bojovali najlepší režiséri planéty. Zastavujeme sa až v digitálnom období, s novými  hviezdami, novými generáciami a novými formami nakrúcania a sledovania filmov.

Príbeh filmu je fascinujúca cesta svetom filmu, ktorá začína v jedno-sálových kinách a končí ako multi-miliardový-dolárový globalizovaný digitálny priemysel.

Tento film hovorí o priekopníkoch. O ľuďoch, ktorí film skutočne milovali, stvorili ho a neustále ho zdokonaľovali. Rozpráva prostredníctvom ich očí. Nie je o ekonomike filmového priemyslu, ani o marketingu. Kladie si otázky: Ktorí filmári boli – bez ohľadu na obdobie – najdynamickejší na planéte? Aké druhy filmov nakrúcali? Ako napredovali?

Každá epizóda filmu sa nakrúcala v inej krajine a svojou atmosférou pripomína, že filmy reflektujú skutočný svet. Budeme mať pocit, že sme naozaj precestovali celý svet.

Pre slovenských divákov prináša filmovú udalosť Kino Film Europe, kino Mladosť a Kino Lamač v Bratislave, kino Hviezda v Trnave, Artkino Metro v Trenčíne, kino Strojár v Martine či Kasárne/Kulturpark v Košiciach.

Zdroj: pribehfilmu.eu

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:22