StoryEditor

Kulisev ukáže krásy sveta pri Dunaji

05.06.2015, 10:51
Výstava s názvom Amazing Planet fotografa Filipa Kuliseva v bratislavskej River Gallery bude otvorená do 23. júna.

Priaznivcom fotografie a nadšeným milovníkom prírody ponúka sériu fotografických obrazov prírodných scenérií z celého sveta, zo všetkých kontinentov, vrátane motívov zo Slovenska. Nechýbajú fotografie Spišského hradu, Štrbského plesa, Štrby, Pribyliny, Bardejova či záber z Jelky zachytávajúci jeden zo štyroch zachovaných drevených vodných mlynov na Malom Dunaji.

Výstava fotografa, ktorého diela sú súčasťou zbierok významných osobností, ako je pápež František, monacké knieža Albert II., ruský prezident Vladimir Putin či bývalá šéfka americkej diplomacie a prvá dáma Hillary Clintonová, je predzvesťou expozície, ktorú si budú môcť pozrieť diváci na jeseň v americkom Clevelande. Filip Kulisev pre TASR priznal, že s nápadom realizovať túto výstavu prišiel americký veľvyslanec Theodore Sedgwick ešte v roku 2003. "Oslovil ma s myšlienkou spraviť v prírodo-historickom múzeu v Clevelande výstavu k 100. výročiu podpísania Clevelandskej dohody, čo bol vlastne základný kameň Československa."






Fotograf a cestovateľ ďalej prezradil, že expozíciu otvorí 26. septembra v Clevelande podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, začiatkom roka 2016 budú Kulisevove obrazy vystavené na Havajských ostrovoch a v kanadskej Ottawe. "Jeho práca je zaujímavá a fascinujúca aj tým, že si vyžaduje veľkú vytrvalosť a veľké zanietenie, pretože je s ňou spojené cestovanie a prebádavanie často území, kde sa ľudia nedostanú," zhodnotil Kulisevovu tvorbu kunsthistorik Ľuboš Lehotský. "Sprostredkúva nám pohľady, ktoré bežne ani nemôžeme na vlastné oči vidieť, keďže sú to skryté zákutia, oblasti prírody, kde sa človek iba veľmi ťažko dostane," poznamenal na margo leteckých záberov. Podľa kunsthistorika je Filip Kulisev technicky zručný fotograf. "Jeho práca je veľmi vycibrená, kvalitná, čo sa týka technickej stránky. Často nám ponúka šírku záberu, ktorú ani zrakom nie sme schopní postihnúť, jeho fotografia nám ukazuje viac, ako by sme boli schopní vidieť naživo," konštatoval pre TASR Lehotský.

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP absolvoval vyše 180 individuálnych výstav na Slovensku a v zahraničí. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship (FBIPP) od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (BIPP). Je autorom šiestich monografií, ktoré približujú krásu, unikátnosť a rozmanitosť prírody na našej planéte.

01 - Modified: 2007-06-18 20:02:36 - Feat.: 0 - Title: My a Maďari. Ľady sa lámu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:00