StoryEditor

Najlepší oscarový herec exkluzívne v HN: Hrať Stephena Hawkinga bol stres

24.02.2015, 09:30
Autor:
stlstl
Exkluzívny rozhovor. Držiteľ Oscara za najlepší herecký výkon vo filme Teória všetkého, Eddie Redmayne v HN

Pred tromi rokmi sa úspešne objavil vo filme Bedári, ale až stvárnenie slávneho fyzika Stephena Hawkinga mu prinieslo slávu a zisk Oscara. Reč je o filme Teória všetkého, ktorý ide vo štvrtok do našich kín, a hercovi Eddiem Redmaynovi.


Najfantastickejšie na príbehu fyzika Stephena Hawkinga, ktorý dlhé roky trpí amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS), je, že je stále nažive. Je to podľa vás jeho optimizmus, ktorý mu pomáha prežiť?
Realita bola taká, že túto diagnózu mu určili vo veku 21 rokov s tým, že má dva až päť rokov života. A pozrite sa, uplynulo odvtedy 50 rokov. Áno, je to spôsobené aj špecifickým druhom jeho ochorenia, ale som si istý, že je to tiež mix pozitivizmu, optimizmu a jeho mimoriadneho ducha, pretože sa stále pozerá vpred.



Stretli ste sa s profesorom Hawkingom ešte pred natáčaním?
Keď som dostal tú úlohu, moja prvá myšlienka bola, že to je neobyčajný príbeh, ktorému sa nedá uveriť, vrátane vášnivého a komplikovaného milostného príbehu génia. A mojou druhou myšlienkou bolo, že ak mám možnosť stretnúť sa s ním, chcem. Naozaj som chcel, aby bol Stephen uzrozumený s tým, že ja ho budem stvárňovať na filmovom plátne. Predtým som strávil štyri mesiace prípravou. Snažil som sa prísť na fyzické aspekty jeho postavy, stretával sa s odborníkmi a ľuďmi zaoberajúcimi sa touto chorobou, čítal všetko, čo som mohol, a hovoril s jeho rodinou. No a dôsledkom toho bolo, že z ikony sa stala modla. Keď som sa s ním stretol, bol som veľmi nervózny. Režisér mi veril, ale bol som určite pre neho risk.

 

 


 

 


Prečítajte si aj:
Oscary 2015: Najlepším filmom roka je Birdman, Chlapčenstvo pohorelo
Najkrajšie róby Oscarov? Vládli veľké výstrihy a odhalené nohy
Koľko stojí zisk Oscara? Rozpočet filmov nerozhoduje



Snažili ste sa pri tom odpozorovať podstatu jeho pohybu a reči?
Áno. A hoci môže trocha hýbať svalmi, trvá to, rovnako ako hovorenie, dlhšie než to, čo vidíte vo filme. Aj keď ho vidíte v televízii, je to iné. Pošlú mu otázky a on si napíše odpovede. Ale reálne rozprávanie s ním znamená, že tak za tri hodiny vám povie osem viet. A pritom som si uvedomil, že napriek všetkému, má jednu z najcharizmatickejších tvárí, akú som kedy videl. To bolo pre mňa naozaj dôležité.

Vo filme ste ho však stvárnili aj predtým, ako si choroba vybrala svoju daň.
Áno. Problémom ALS je, že nikto presne nevie, kedy sa to začína; často idete k lekárovi, pretože len náhle spadnete. Bolo teda dôležité rozhodnúť, kde sa to u neho vo filme začalo. Došiel som k záveru, že je to tam už od začiatku, ale len v malej miere – napríklad v zvláštnom pohybe rúk či nemotornej chôdzi.



Detaily bôli dôležité.
Presne tak. Po pobyte na klinike s týmito ľuďmi som pochopil, že aj keď stále si radi pochutia, ťažko prehĺtajú – ak teda premýšľate o „kŕmení“ šampanským, ide to len lyžicou a v malých množstvách, inak by sa mohol zadusiť. A napríklad môj hlas – to bola tiež jedna z vecí, na ktorej som musel zapracovať. Stephen mi vysvetlil, že jeho hlas je veľmi „nezreteľný“, a mali by sme to ukázať, aj keď, samozrejme, neísť až do miery nezrozumiteľnosti. Začal som teda pracovať s vokálnym trénerom, aby som rozprával ako on.

Museli ste prispôsobiť aj vaše telo?
Problémom filmovania bolo, že sme nenatáčali chronologicky. A keď sa pozriete na Stephenove fotografie, vidíte, že rokmi bol chudší. Takže otázka bola, ako to urobíme. Pracoval som teda s vizážistom, dizajnérom i kostýmovým výtvarníkom. Pred natáčaním som schudol a najprv som nosil užšie tričká a zdravíčka do líc mi dávali mejkapom, potom mi boli tričká zrazu väčšie a pod rôznym uhlom kamery a bez mejkapu som aj vyzeral bledšie a chudšie. Šikovné, nie?

Jedným z vrcholov filmu je aj veľká love story medzi Stephenom a Jane, ani na chvíľu ste v tom nezaváhali. Boli ste si blízki s Felicity Jones, ktorá ju stvárnila?
Sme priatelia, naša kariéra sa začala v Londýne v tej istej inštitúcii – v Donmar Warehouse Theater, ale nikdy sme spolu nepracovali. Raz sme sa však objavili v rovnakej hre a ja som ju z diaľky obdivoval. Vo filme sa náš vzťah začína priateľstvom a skočí do intimity, keď Jane urobí všetko pre Stephena – až sa stane jeho „predĺžením“ – nie telom, ale mysľou určite. Je to brilantná žena a Felicity sa tiež poctivo pripravovala.



Preslávili ste sa už filmom Bedári, ako sa bude podľa vás uberať vaša kariéra teraz – po filme Teória všetkého a po zisku Oscara.
Dúfam, že každý môj krok niečo trocha mení. Či už sa film podarí, alebo nie, buď ľudia zmenia mienku o vás, alebo vás tlačia do nových vecí a nových zručností. Som si istý, že práve vďaka účinkovaniu vo filme Bedári som si mohol zahrať Stephena Hawkinga, pretože predtým som nebol žiadnou hviezdou.

To znamená, že vás budeme vidieť menej v divadle?
To nie! Zbožňujem divadlo. Pre mňa je to však vždy o nájdení správnej hry. S filmami je to práca tak na mesiac-dva. Pri hre robíte každý večer. Takže musíte byť v nej dôkladne ponorený, aby ste sa mohli vrátiť aj na druhý deň a ďalej sa snažiť. Takže, zbožňujem divadlo, ale musí to byť niečo, čo je naozaj vrcholom môjho záujmu.


Kto je Eddie Redmayne
Narodil sa 6. januára 1982 v Londýne. Chodil na prestížnu strednú školu Eton College spolu s princom Williamom. Potom študoval dejiny umenia v Cambridgei, ale jeho profesor ho odporučil do shakespearovskej divadelnej hry a tam ho objavili. Zahral si vo filmoch Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek či Kráľova priazeň, v seriáli Piliere Zeme, v snímke Divoká krása s oscarovou Julianne Moore a objavil sa aj v snímkach Môj týždeň s Marilyn a Bedári. Celosvetovo ho ale najviac preslávila postava Stephena Hawkinga vo filme Teória všetkého, za ktorú získal Oscara.

Rozhovor poskytla distribučná spoločnosť Barracuda movie, preložila a spracovala Lucia Čížová

01 - Modified: 2007-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SLOVÁCI OKUPUJÚ MORAVU, ČESI TATRY
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:30