StoryEditor

Svetová databáza IMDb oslavuje. Toto sú najvýnosnejší režiséri štvrťstoročia

21.10.2015, 16:40
Autor:
tasr, stltasr, stl

Bezmála štyri miliardy dolárov, to je suma, ktorú od roku 1990 do roku 2015, so započítaním inflácie, utŕžili v severoamerických kinách snímky Stevena Spielberga. Režisér sa tak ocitol na čele rebríčka, ktorý ku štvrťstoročiu svojej existencie zostavil filmový server IMDb. com.

Najvýnosnejšou snímkou ​​najúspešnejšieho z režisérov bol Jurský park, za Chrisa Columbusa na druhom mieste bodoval zase prvý diel série Sám doma. Tretí skončil Michael Bay, ktorého k bronzovej medaile vyniesli najmä Transformers, píše idnes.cz.





Až štvrtý je James Cameron. Hoci jeho tituly Avatar a Titanic vedú historické rebríčky vrátane amerického trhu, po započítaní inflácie dali svojmu stvoriteľovi dohromady „len“ 2,7 miliardy dolárov na tržbách z kín v Spojených štátoch a Kanade.
 



Piata priečka patrí Petrovi Jacksonovi, ktorý oživil Tolkienovu Stredozem v Pánovi prsteňov a Hobitovi, šiesta potom Robertovi Zemeckisovi.



Desiatku uzatvárajú Ron Howard, Christopher Nolan, Sam Raimi a tvorca Pirátov z Karibiku Gore Verbinski. George Lucas zostal pätnásty, o dve miesta pred Ridley Scottom. Osemnásty je John Lasseter, zakladateľ animovanej ríše Pixar a autor Toy Story - Príbeh hračiek. Dvadsaťpäťku završuje Dennis Dugan s tržbami 1,4 miliardy dolárov.


25 rokov filmovej databázy

Internetová filmová databáza, anglicky The Internet Movie Database – IMDb vznikla 17. októbra 1990. Podľa svojho zakladateľa Colina Needhama je cieľom IMDb sprístupnenie informácií o filmoch a všetkom, čo s nimi súvisí širokej verejnosti, ale aj poskytovanie východísk pre zábavný priemysel. Srdce a dušu databázy však tvoria užívatelia a prispievatelia z filmovej komunity.

Počiatky IMDb siahajú do obdobia, keď bol internet ešte v plienkach. The Internet Movie Database bola založená v roku 1990 Britom Colinom Needhamom, počítačovým programátorom nadnárodnej IT spoločnosti Hewlett-Packard. Všetko začalo ako nenápadná aktivita používateľov diskusnej služby Usenet. V rámci nej existovala diskusná skupina s názvom rec.arts.movies zaoberajúca sa filmami. V tejto sa vyprofilovali štyri zoznamy, a to herci, herečky, režiséri a zosnulí filmári. Colin Needham vytvoril sadu programov na vyhľadávanie v týchto zoznamoch, čím vznikla počiatočná verzia databázy. V nasledujúcom období do nej rýchlo pribúdali údaje od filmových nadšencov, zvyšoval sa počet zoznamov (kategórií) a bol zavedený i potrebný systém automatického vyhľadávania.



V roku 1993 sa databáza dostala na world wide web (www) ako Cardiff Internet Movie Database. K zmene názvu na dnešný prišlo v roku 1995 spolu so vznikom právneho subjektu. Hlavní tvorcovia sa jej však naďalej venovali iba ako koníčku. V roku 1998 IMDb prevzala svetoznáma internetová firma Amazon.com. Jej zakladateľ Jeff Bezos napriek určitým obavám z komercionalizácie zachoval overené princípy rozširovania záznamov IMDb aj voľný prístup k údajom. Záznamy pochádzajúce od dobrovoľných prispievateľov sa v súčasnosti dostávajú do databázy cez redaktorov, ktorí sa starajú o príslušné sekcie. Colin Needham, držiteľ dvoch ocenení Webby (Webby Award) udeľovaných Medzinárodnou akadémiou digitálnych umení a vied, je v súčasnosti plateným zamestnancom IMDb.

Dnes Internetovú filmovú databázu navštívi približne 60 miliónov filmových fanúšikov mesačne. Okrem recenzií a detailných profilov hereckého obsadenia sú k dispozícii informácie o ziskoch filmov, zaujímavosti z ich natáčania, nechýbajú kultové filmové hlášky, komentáre či hlasovania používateľov. IMDb sa neobmedzuje len na filmy, zahŕňa i televízne relácie, filmových tvorcov či dokonca fiktívne filmové a seriálové postavy. Databáza je prístupná iba v anglickom jazyku.

01 - Modified: 2007-10-17 12:24:00 - Feat.: 0 - Title: Za haváriu autobusu pri Svidníku stíha polícia vodiča
01 - Modified: 2024-03-27 09:47:34 - Feat.: - Title: Kus dreva, ktorý v Titanicu udržal hrdinku nažive, vydražili za vyše 700-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé stretnutia: mamuty a pyramídy, gilotína a Hviezdne vojny 03 - Modified: 2023-12-16 10:00:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Nový herný Avatar ťa prenesie do úžasného sveta Pandory. Neustále hľadanie surovín ti však časom môže liezť na nervy 04 - Modified: 2023-11-13 08:01:45 - Feat.: - Title: V Británii za 100-tisíc eur vydražili jedálny lístok večere podávanej na Titanicu. Pozri sa, čo podávali ľuďom v 1. triede 05 - Modified: 2023-11-12 22:05:01 - Feat.: - Title: V Británii vydražili jedálny lístok večere podávanej na Titanicu 11. apríla 1912
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 05:48