StoryEditor

Sagan aj Gáborík. Piatková Pohoda patrila športu

11.07.2014, 19:54
Autor:
lucluc
Druhý deň Pohody bol trocha netradičný, športový. Okrem Tour de France zavítal na letisko aj Stanley cup.

"Koľko kilometrov je ešte do cieľa?" pýtajú sa ľudia jeden po druhom. Pri stane venovanom nášmu najlepšiemu cyklistovi Petrovi Saganovi na festivale Pohoda sa zhromažďujú desiatky a desiatky ľudí. Do cieľa siedmej etapy Tour de France teda ostávalo ešte pár minút, fanúšikovia cyklistiky však na pár minút zabudli na hudbu a iné aktivity a plnú pozornosť venovali len sledovaniu pretekov. Ako kilometre ubúdali a Peter Sagan stále a stále viac postupoval do čela vedúcej skupiny, ľudia sa vyburcovali. Pokriky ako "Peťo, ideš!", "Peťo, poď!" boli úplne samozrejmé.

V tej chvíli sa však na obrazovku dostal ďalší Slovák, Peter Velits, ktorý musel zostúpiť zo svojho bicykla a dať ho svojmu kolegovi z tímu BMC Racing Tejayovi Van Garderenovi, ktorý nešťastne spadol. Bolo to jeho povinnosťou a ľudia to chápali, ale aj tak boli sklamaní. "Nie! To je škoda," ozývalo sa okolo.

To už sa však blížil cieľ a ako Sagan pridával na tempe, ľudia viac a viac tlieskali. "Toto musí dať, toto je jeho etapa," rozprávali sa dvaja cyklistickí nadšenci, ktorí všetky detaily študovali aj na aplikáci Tour de France na svojich smartfónoch. A už sme v cieli. "Sagan je prvý, zvládol to. Paráda!" super, ozýva sa z preplneného stanu. Aké je však sklamanie ľudí, keď sa len o pár sekúnd dozvedia, že fotofiniš ukázal ako skončil na druhom mieste, hoci len o pár centimentrov. "To je neskutočné, veľká smola," hovoria ľudia. Tým, ktorí sa nedostali do stanu trvalo ešte pár sekúnd navyše, kým pochopili, že Saganovi to opäť nevyšlo a opäť  mal k víťazstvu len kúsok.




Dav sa pomaly rozplýval, niekoľko návštevníkov sa však stále k stanu vracalo - či už napísať mu pozdrav na fanúšikovskú stenu, kúpiť si jeho tričká, ktoré začal predávať pred pár dňami či odfotiť sa s jeho bicyklom. A takto to je od začiatku Pohody - saganománia dorazila aj do Trenčína.



Druhým športovým lákadlom bol hokejista Marián Gáborík. Na letisko pred tisícový dav priniesol slávny Stanley cup, ktorý len pred pár dňami získal s tímom L.A. Kings. Ako sám povedal, je to len piaty krát, keď sa slávna hokejová trofej dostala na Slovensko. Aj keď najprv nebol myšlienke spojiť dve veľké veci - Pohodu a Stanley cup - pri pohľade na nadšené publikum pred hlavným pódiom, bol nadšený. Dav, ktorý si tesne pred jeho príchodom užíval koncert Američana Seasicka Stevea ho privítal veľkým potleskom. Aj keď to bola jeho prvá účasť a podľa svojich slov aj prvýkrát hovoril pred takým veľkým publikom, užíval si to.



Na pódiu ho uviedol riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, ktorý ho hneď pasoval za veľkého rečníka. Trenčín sa tak podľa nich okrem označenia mesto módy a mesto Pohody, môže označovať aj mesto Stanleyho pohára. Na javisku sa však objavil ešte jeden muž. Zhodou okolností sa zistilo, že technik kapely The Afgan Whigs je veľkým fanúšikom Gáboríka. Aj do Trenčína prišiel v drese s jeho menom bez toho, aby vedel, že tam Gáborík bude. Takže keď sa v slávnom niekoľkoposchodovom poháre potom ocitlo šampanské, neváhal z neho ochutnať. Rovnako ako aj Michal Kaščák si dal glg.

Potom už len Gáborík nasadol na hasičské auto a spolu s nadšenými fanúšikmi urobil kolečko po areále.


Snímky: TASR/ Radovan Stoklasa

01 - Modified: 2006-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vinník: štát alebo klienti?
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2024-01-03 12:54:23 - Feat.: - Title: Šialenstvo okolo pohárov Stanley: Milujú ich celebrity, ľudia po svete ich skupujú vo veľkom. Čo stojí za ich popularitou? 05 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:56