StoryEditor

Kráľ bez farmy. Alebo ako Bolek o svoj ranč prišiel

12.04.2013, 00:00
Farma českého herca Bolka Polívku v Olšanoch je v konkurze a prázdna. On s dlhmi.

„Já jsu milionář!“ kričal legendárny Bohumil Stejskal v roku 1992 v dnes viac ako legendárnom filme Dědictví aneb Kurvahošigutntág. V spoločnom scenári s Věrou Chytilovou zdedil vtedy obyčajný dedinský chlap krátko po revolúcii milióny a chcel si kúpiť celý svet. Život však dnes jeho hereckému predstaviteľovi Bolkovi Polívkovi napísal iný scenár. Taký, ktorý sa môže zhodovať s pokračovaním filmu, ktoré sa začne nakrúcať na jeho farme pri Brne už koncom mája. Bohumilovi v ňom totiž pribudli milióny, deti, kilogramy, roky, ale aj starosti. Postavil si ohromné sídlo vo farmárskom štýle a žil si spokojne. Umrela mu však Vlastička, čo nezvláda a začne žiť nad rámec svojich možností. A herec svojho filmového hrdinu, ktorého si opäť sám stvoril, v niečom i nasleduje.

 


Osud farmy visí na vlásku

Bolek Polívka má už roky farmu nad malou dedinkou Olšany, kam radi chodia jeho hereckí kolegovia aj fanúšikovia. Teraz však jej osud visí na vlásku. Polívka chcel mať totiž na farme bazén, wellness, záhradnú kuchyňu, postavil i „Černou věž“, ale namiesto toho má na krku vysoké dlhy.

„Farma je v úpadku,“ reprodukovali vyjadrenie brnianskeho súdu médiá už začiatkom marca. Potvrdilo sa tak to, o čom sa hovorilo už nejaký čas. Bolek Polívka i ľudia okolo neho dlho verili, že zlá finančná situácia, pre ktorú sa farma ocitla v insolvencii už v októbri minulého roka, sa dá nejako do poriadku. V pondelok sa však začal uzatvárať kruh veriteľov, ktorým sa už nechcelo čakať na nevyplatené peniaze. Ich počet sa zastavil pri čísle 55, čo je už približne 56,3 milióna českých korún.

A práve včera napoludnie poslal Brnenský krajský súd farmu do konkurzu, ktorý videli ako jediné možné riešenie. Polívka totiž nepožiadal ani jedno z ďalších dvoch riešení - oddĺženie alebo reorganizáciu. "Za danej situácie to bolo legitímne rozhodnutie," povedal pre HN Polívkov právnik Miroslav Bartoň. Bolek Polívka teda o farmu prišiel, pretože podľa insolvenčného zákona štatutárny orgán dlžníka nemôže majetok kúpiť.






Čo to znamená okrem toho? Jednateľka spoločnosti Marcela Černá odstúpila z funkcie, manažér herca je v zahraničí, samotný Bolek Polívka sa už k situácii nechce vyjadrovať, od začiatku mesiaca na farme nie sú ani jej zamestnanci, reštaurácia i hotel sú v obmedzenej prevádzke. Summa summarum? Farma je prázdna. Presvedčiť sme sa o tom chceli na vlastné oči, keďže sme Bolka Polívku skúšali kontaktovať niekoľko dní. Keď sme sa v utorok ráno vybrali smerom na juhomoravský okres Vyškov, dúfali sme, že na farme sa budeme môcť porozprávať aspoň s niekým. Jediným trpezlivým sprievodcom po ešte celkom zasneženej farme nám však po celý čas bola len túlava mačka. Nevedno, či patrila k farme, keďže všetky zvieratá na nej pôsobili viac ako opustene.





Pusto na farme

Na farme začína pršať, obloha sa zatiahla, a tak depresia, ktorá nad ňou už pred pár dňami zastala, sa ešte viac umocňuje. Areál je ešte otvorený. Na vstupe do hotela U Krále nás čaká oznam, že  funguje len v obmedzenej prevádzke. Dvere sú zatvorené, nikde nikoho. Prechádzame okolo, zastavíme sa pri reštaurácii U Klauna,v  ktorej je podobná situácia. Cez  jedno okno vidíme na stole ešte prázdny pohár od piva so zaschnutou penou, nad reštauráciou je otvorené okno.





Stretáme dvojicu žien, ktoré boli v okolí prevetrať kone, rýchlo však zistíme, že nemajú s farmou nič spoločné. Patria k súkromnej stajni, ktorá sa nachádza blízko farmy a ani samy nevedia, či niekto vôbec na farme je. „Od prvého apríla tu už nikto nie je, asi sa len niekto stará o zvieratá,“ dozvedáme sa. Zrazu sa však na prázdnej farme objavia dvaja „turisti“. Manželia Radek a Eliška z Olomouca chceli vidieť farmu ešte predtým, ako ju zavrú. „Chceli sme videť, ako to tu teraz vyzerá, mysleli sme si, že si dáme obed,“ povedali nám, po pár minútach sa však otočili a išli preč. Veľa však o prípade čítali a stretli sa s rôznymi názormi, že to Bolek prepil, že za to môže jeho Marcelka. Pravdu však vie najlepšie sám Polívka.

A vraj im nepomohol ani slávny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý farme ešte minulý rok radil vo svojej relácii. I on však odišiel skeptický, keďže im nechal len jednu hviezdičku. Tá na reštaurácii bledne dodnes.

Nová éra... a dlhy
Pri prechádzke si však najviac všímame osudnú dostavbu, prešli sme napríklad okolo peknej „záhradnej kuchyne s altánkom“. No a o tom, že sa farma dostala do novej éry, pyšne píše Polívka aj na ozname pri reštaurácii: „Dostavali sme. Hrdí sme na čiernu vežu s niekoľkými izbami a vyhliadkovým dvojpodlažným apartmánom.“ To, čo je však podľa Bolka pýchou, je skôr ako päsť na oko. Vedľa staršej nízkej farmičky s červenou strechou sa vypína asi dvakrát väčšia čierna veža. Pod dielom je podpísaný architekt Martin Bukolský, ktorý sa nám však k celej veci nechcel vyjadriť.





S dostavbou sa začalo už približne pred 4 rokmi a mala stáť 24 miliónov českých korún. „Farma dostala od nás na základe súťaže dotáciu 11,6 milióna korún. Deklarovali, že to bude stáť dvakrát toľko a že sú schopní to utiahnuť. V priebehu projektu sa to však vyšplhalo na 32 miliónov, čo bolo už ťažké financovať, a vznikol dlh firme Kaláb. Dnes sa dlžná suma aj s penále blíži k 20 miliónom,“ povedala hovorkyňa regionálneho fondu Kateřina Dobešová. Stavebná firma Kaláb, ktorá sa na stavbe podieľala, dnes stále čaká na nevyplatených osem miliónov.

„Stavba sa nepredražila sama od seba. Pán Polívka chcel nad rámec pôvodného predmetu diela napríklad bazén a ďalšie veci, podpísal tak dodatok. Z nám teraz dostupných materiálov však vyplýva, že farma bola v insolvencii už pred stavbou,“ povedal pre HN riaditeľ firmy Tomáš Kaláb. Pri pohľade na stavbu sa však núti jedna otázka: Čo na tom stálo viac ako 30 miliónov českých korún? „Napríklad tá sivá veža sama osebe zahŕňa len dve hotelové izby. Za každú sa dal postaviť pekný rodinný dom. Takže to je otázka skôr pre  farmu Bolka Polívku,“ dodal Kaláb. Zaplatené mu nebolo podľa posledných informácií pre zle odvedenú prácu. No doteraz bolo všetko v poriadku, a dokonca po odovzdaní stavby dostali od nich v tradičnom dotazníku najvyššie hodnotenie.





Nie sú však jediní, kto je na dlhom zozname veriteľov. Objavila sa tam a firma Heineken či Kofola, realitný miliardár Alexander Seidl, samotný architekt, i nespokojní záujemcovia o ubytovanie. A i Bolek Polívka. Jeho snaha udržať farmu v chode ho stála 9 miliónov českých korún. Jeho divadlo a iné projekty s ním spojené sú však aj podľa Bartoňa v poriadku.

Dedinčanov nenadchol
So skepsou teda z farmy odchádzame. Prechádzať s nami sa nechce už ani mačke. Zídeme pomaly dole do dediny, kde vládne práve obedný pokoj. "Čo, farma? Tam som nechodila, je tam draho," odbije nás staršia pani pri ceste z nákupu. S podobným názorom sa stretáme ešte niekoľkokrát. Domáci tam naozaj nechodili často, s výnimkou, keď sa konala nejaká akcia. "Určite, farma mala pár stálych hostí, ale veľa miestnych sa stam stretlo so zlou obsluhou a jedálnemu lístku nepomohol ani Polhreich," povedala nám starostka Olšian Dana Křížová. V dedine je však penziónov, krčmičiek a pohostinstiev hneď niekoľko. V tej U Pštrosa nám majiteľ s úsmev prezrádza, že ľudia mu často vraveli, že na farmu sa šli pozrieť a u neho si dali pivo. Podľa starostky sa niektorí podnikatelia trocha boja o úbytok ľudí, turizmus u nich však bol aj pred Bolkom, a preto si myslí, že chalupy či cyklotrasy budú lákať ďalej.





Príde investor?

Opúšťame teda farmu i Olšany, a niektorí ľudia si predsa len povzdychli, že by bola škoda, ak by farmu zavreli alebo predali. Ešte pred pár dňami hovoril sám Polívka, že existuje niekoľko riešení a Bartoň hovoril s vážnym záujemcom, ktorý má veľký záujem prevádzkovať ju.

Včera sa situácia zmenila. "Ak by sa aj objavili investori, musí to byť prebiehať v rámci insolvenčného konania. Čo sa stane s farmou záleží od toho, aké riešenie sa bude zdať insolvenčnému správcovi najvhodnejšie, keďže musí vyriešiť tri okruhy majetku (nehnuteľnosti, súbor hnuteľných vecí a pohľadávky za dlžníkov farmy," doplnil Bartoň. Insolvenčný správca, ktorý je odvčera oprávnený narábať s majetkom, spoločnosť Edl a partneri sa doteraz vyjadroval, že uprednostňuje predaj celého podniku. Do 15 dní sa dá proti konkurzu odvolať.




Jediné, čo je dnes jasné, je že nakrúcanie pokračovania filmu to podľa slov režiséra Roberta Sedláčka nijako neohrozí. Tak sa Bolek Polívka vráti na farmu ešte ako "král". Možno naposledy.


Snímky: archív ČT, Prima TV a HN/Pavol Funtál

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:04