StoryEditor

Začína sa Pohoda. Na toto by ste nemali zabudnúť

10.07.2014, 12:28
Autor:
luc, tasrluc, tasr
Ak sa chystáte na Pohodu, nezabudnite na nasledovné.

Už len pár hodín chýba do začiatku Pohody. Mnohí z návštevníkov sú už na ceste, niektorí sa ešte len balia. Pre všetkých však ponúkame malý bedeker nášho najväčšieho hudobného festivalu, ktorý potrvá do nedele. A všetko potrebné a dôležité zabezpečí aj Pohoda aplikácia.


Ako sa dostať na Pohodu

V súvislosti s festivalom sa musia Trenčania a návštevníci mesta pripraviť na dopravné komplikácie. Najväčší nápor účastníkov očakávajú dnes v popoludňajších a večerných hodinách. Výrazné dopravné obmedzenia možno očakávať najmä na ceste I/50 - medzi Trenčínom a Drietomou, na diaľnici D1 - v križovatke Chocholná-Velčice, na ceste II/507 v Trenčianskej Turnej a na komunikáciách priamo v Trenčíne. Je potrebné počítať aj so zvýšeným počtom chodcov, ktorí sa budú pohybovať po cestách.

Autom: Vstup je od obcí Opatovce a Veľké Bierovce. Obe sa nachádzajú pri ceste číslo E572 od diaľnice D1 smerom na Zvolen. Pri ceste smerom od Bratislavy použite Exit Chocholná – odbočka na Zvolen, po asi dvoch kilometroch odbočte podľa označenia smerom na festival. Pri príchode smerom od Žiliny prejdite okolo Trenčína a použite ten istý Exit. Pri príchode od Bánoviec nad Bebravou (Zvolena) neodbočujte na Trenčín, pokračujte smerom na Brno alebo diaľnicu a sledujte značenie. Ak ste sa dostali do Trenčína – nájdite výpadovku na Zvolen, na križovatke za obcou Trenčianska Turná odbočte na Bratislavu a sledujte značenie. Prístup pre automobilistov smerom od Trenčína nie je na letisko umožnený, rovnako ako ani parkovanie.

Špeciálne autobusy: Dovezú ľudí z Banskej Bystrice, Brna, Galanty, Nitry, Nových Zámkov, Ostravy a Zvolena za výhodné cestovné vo štvrtok pred začiatkom festivalu k bránam festivalu (voľné autobusy tu)

Vlakom: posilnené vlakové spoje, využiť môže aj party vlaky (voľné vlaky tu)

Kyvadlová doprava: Špeciálne označené autobusy začnú premávať zo železničnej stanice v Trenčíne na letisko dnes od 8.00 hodiny, posledné spoje pôjdu z letiska na železničnú stanicu v nedeľu okolo 14.00 hodiny. Doprava bude premávať podľa potreby po trase železničná stanica Trenčín - Hasičská ulica – gymnázium – nemocnica - Biskupice – námestie - letisko a späť. V noci pôjdu všetky autobusy z Pohody na železničnú stanicu aj cez sídlisko JUH. Batožina sa prepravuje bezplatne.

Všetky lístky na dopravu, na samotný festival či parkovacie miesta môžete kúpiť tu.


Aké bude na letisku počasie

DNES (10.7.2014): Polooblačno až oblačno, popoludní malá možnosť slabej prehánky (10%). Maximálna teplota 21 až 23 st. Západný vietor do 15 km/h.
PIATOK: (11.7.2014): Oblačno, dopoludnia nízka (30%), popoludní vyššia pravdepodobnosť prehánky (60%). Len nízka šanca búrky (20%). Minimálna nočná teplota 14 až 12 st. Maximálna denná teplota 22 až 24 st. Severný vietor 10 až 20 km/h, v nárazoch do 40 km/h.
SOBOTA: (12.7.2014): Spočiatku oblačno, najmä popoludní možnosť prehánky (40%). Neskôr ubúdanie oblačnosti. Minimálna nočná teplota 16 až 14 st. Maximálna denná teplota 23 až 24 st. Severný vietor 10 až 25 km/h, v nárazoch do cca 50 km/h.

VYHLIADKA : NEDEĽA – STREDA (13.7.- 16.7.2014).:
Polooblačné, od utorka málo oblačné počasie, postupné otepľovanie. Popoludní riziko prehánok, najmä v pondelok, keď hrozia aj lokálne búrky.

Viac tu.




Čo nezabudnúť a čo nerobiť na letisku

Aj keď je festival veľmi dobre užívateľsky zabezpečený, nezabudnite si zobrať tieto veci: preukaz poistenca, občiansky preukaz, vstupenku, hygienické potreby, peniaze, veci na prespanie podľa vlastnej náročnosti, potrebné lieky. Môže sa zísť pršiplášť a gumená obuv, prípadne pokrývky hlavy. Myslite aj na ochranu pred slnkom (opaľovacie krémy, pokrývky hlavy, pitný režim), aj keď sa počas festivalu budú rozdávať opaľovacie krémy.

Na druhej strane platia pre návštevníkov festivalu aj zákazy. Nesmiete si zobrať do areálu sklené nádoby a fľaše, pyrotechnické predmety, otvorený oheň, dáždniky, predmety ohrozujúce bezpečnosť, drogy, psychotropné látky, horľaviny a zbrane akéhokoľvek druhu.

Nie je dovolené vnášať magnetofóny, filmové kamery, videokamery ani profesionálne fotoaparáty. Výnimku tvoria plnoautomatické spotrebiteľské fotoaparáty, ktoré však nesmú byť použité na zhotovovanie fotografií z vystúpení interpretov. Počas koncertov nepoužívajte blesk. Prísne zakázaný je crowdsurfing – plávanie na rukách, i stagediving – skákanie z pódia. Zakázané je aj stanovanie na parkovisku a mimo vyhradených priestorov. Voľný pohyb psov je zakázaný, do areálu nesmú bojové plemená.

„Majte pri sebe vždy fľašu s pitnou vodou, pokrývku hlavy, opaľovací krém a slnečné okuliare. Tieto veci je dobré mať po ruke, či už ste v dave na koncerte alebo ďaleko od stanu," radí Miroslava Žilinská, koordinátorka preventívneho programu OZ Odyseus. Hneď pri príchode na festival je podľa nej dobré vyhľadať stánok s prvou pomocou a kanistre s pitnou vodou, aby ste ich v prípade núdze nemuseli dlho hľadať. Myslieť treba aj na to, že alkohol, a to ani pivo, nie sú dobrý zdroj tekutín, lebo dehydrujú.

Vo všetkých otvorených priestoroch okrem Daylong Kids parku je fajčenie povolené. Vo všetkých stanoch je fajčenie zakázané – z bezpečnostných dôvodov v prvom rade, z ohľaduplnosti voči nefajčiarom v druhom, ale ľudsky podstatnom rade. Prosíme fajčiarov, aby sa vyhýbali fajčeniu aj v dave počas koncertov na otvorených scénach. Vo festivalových trafikách a v zóne M-factory budú pre fajčiarov k dispozícii aj špeciálne prenosné popolníky, prosíme fajčiarov, aby ich používali v čo najväčšej miere a  prispeli tak k čistote festivalového areálu.

Čo bude na Pohode

Budú v ňom nielen stanové sídliská, ale aj stanový hotel, pobočky banky aj pošty, kino, divadlo, kníhkupectvo, škola aj škôlka, masážny, kadernícky aj kozmetický salón, miesta na športové vyžitie či nemocnica. A nebude chýbať ani krčma a kostol.

Festival už tradične ponúka viacero výhod, aby sa návštevníci cítili komfortne. Na letisku budú tohto roku nabíjačky na mobily, 24–hodinový prístup k internetu, centrálna časť bude pokrytá aj Wi Fi signálom, festivalový SMS servis s potrebnými informáciami, zdravotnícky personál, bezbariérový prístup, Family park s profesionálnou starostlivosťou o ratolesti, WC, umyvárky, sprchy, pitná voda bude v cisternách v areáli, triedenie odpadu, stanový hotel, núdzová linka vo výnimočných situáciach (0800 020 200).

Mapku areálu nájdete tu.

Pod hlavnými pódiami budú aj crowd asistenti, ktorí budú pomáhať v prípade nevoľnosti alebo v iných situáciách. Každý návštevník dostane za platnú vstupenku náramok, ktorým sa bude v prípade potreby preukazovať. Na opakovaný vstup do areálu slúžia návratky, ktoré dostanete pri každom vychádzaní z areálu. V prípade nepredvídateľnej výnimočnej situácie, následkom ktorej by muselo prísť k urýchlenému vyprázdneniu areálu, majú návštevníci zachovať rozvahu, riadiť sa pokynmi bezpečnostnej služby a areál opúšťať únikovými zónami, ktoré sú označené na evakuačnej mape vo festivalom bulletine.

Prvýkrát sa napríklad budú používať vratné poháre na všetky čapované nápoje. „Už dlhé roky na našom festivale separujeme odpad, dokonca sme získali niekoľko certifikátov za slovenský rekord v množstve vyseparovaného plastu na jednom podujatí,“ hovorí Ľubica Ščambová za organizačný tím. „Vratné poháre sú však ešte ekologickejšie riešenie. Rôzne štúdie ukázali, že koncept používania vratných pohárov je 25-krát ekologickejší než jednorazové poháre. Rozmýšľali sme nad ním už dlho, sme radi, že tento rok sa nám ho podarilo zrealizovať.“ Záloha za pohár, ktorý bude mať aj praktickú sponu na pripevnenie na opasok, bude dve eurá, ktoré však návštevníci dostanú späť pri vrátení pohára na odberných miestach. Tie budú umiestnené pri každom nápojovom centre, v ktorých sa budú použité poháre priamo meniť za čisté.

Nie je to jediná novinka, ktorá rozšíri ekologické riešenia trenčianskeho festivalu. Spoločnosť IKEA skrášli areál solárnym osvetlením Solvinden s technológiou LED, ktoré spotrebujú až o 85 % menej energie a vydržia 20-krát dlhšie ako obyčajné žiarovky. IKEA pripravila pre všetkých, ktorým záleží na životnom prostredí kvíz, ako šetriť peniaze a energiu. Vyžrebovaní výhercovia získajú ručnú baterku Ljusa so zabudovaným zdrojom svetla s technológiou LED. V sobotu večer sú výhercovia srdečne pozvaní k stánku IKEA, kde si budú môcť zasvietiť baterkami a vytvoriť tak Baterkovú svetelnú show.

Solárne lampy pritom organizátori používajú už niekoľko rokov vďaka spoločnosti ZSE. Na trenčianskom letisku bude opäť rozmiestnených 20 ekologických solárnych lámp, ktoré sa cez deň nabíjajú a v noci osvetľujú festivalový areál. Solárne lampy navyše pomôžu návštevníkom zorientovať sa v nabitom programe: lampa umiestnená v hlavnej časti areálu funguje ako slnečné hodiny a tieň dopadajúci na ranvej ukazuje návštevníkom, ktorá kapela práve hrá.

Ďalšie zelené aktivity s využitím vlastnej našliapanej elektrickej energie ponúkne návštevníkom stan ZSE a projekt BikeLab, ktorý ukazuje náročnosť produkovania elektrickej energie a možnosti jej šetrenia. Na vlastnej koži tak zažijú, koľko námahy je potrebné vynaložiť na nabíjanie smartfónu či rozozvučanie koncertu. ZSE podporuje aj ekologickú dopravu bez fosílnych palív. Aj keď mnohí sú zatiaľ voči elektromobilom skeptickí, za posledné roky sa používanie týchto ekologických dopravných prostriedkov výrazne rozšírilo. Dva elektromobily od ZSE budú pomáhať prepravovať interpretov po festivalovom areáli.

Na toaletách budú mať zase návštevníci k dispozícii recyklovaný toaletný papier. „Dodaním 25 000  špeciálne potlačených kotúčikov toaletného papiera Harmony pre festival Bažant Pohoda, vyrobených z recyklovaného papiera, sme ušetrili vyrúbanie 23 stromov. Pohoďáci rozdiel v kvalite nespoznajú, ale príroda áno,“ hovorí Lucia Šatarová zo spoločnosti SHP Harmanec.

Čo jesť

Na festivale je zabezpečený dostatočný počet stánkov s občerstvením, a to s kompletným sortimentom jedál (aj vegetariánskych) a nápojov. Budú rozmiestnené v niekoľkých centrách. Z toho dôvodu nie je nutné, aby si návštevníci nosili vlastné občerstvenie. Na festivale platí zákaz vnášania sklených fliaš, sklených pohárov a nožov (z bezpečnostných dôvodov). Pre návštevníkov je pripravený dostatočný počet krytých občerstvovacích stanov s ochranou pred dažďom i pred slnkom.



Gastro mapu nájdete tu.

 

Čo nezmeškať

Osemnásty ročník podujatia prinesie opäť silné mená nielen z hudobnej scény. O slávnostné otvorenie sa postará Národná ukrajinská filharmónia. Toto hudobné teleso vzniklo v roku 1995 a postupne sa prepracovalo na najrešpektovanejší orchester svojho druhu na Ukrajine a medzi jeden z najlepších symfonických orchestrov vo východnej Európe. Pod vedením dirigenta Romana Kofmana uvedie filharmóniu Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Karpatský koncert pre Orchester.

Hneď po nej vystúpi jedno z najväčších mien nielen v histórii festivalu, ale aj v histórii modernej hudby – Kraftwerk. Nemecké kvarteto predstaví divákom absolútne progresívnu show s 3D projekciou.  „Snažíme sa nabiť tie tri dni tak, aby každý dostal silnú dávku silných zážitkov. Myslím si, že stojí zato prejsť si program detailne a pozrieť sa aj na skupiny, ktoré sú neznáme a najmenším písmom na plagáte, lebo často sú to hudobné poklady. Samozrejme, som hrdý, že máme Kraftwerk s ich 3D šou, hrajú na veľmi málo festivaloch v lete a jeden z nich je náš. Je to skupina, o ktorú je obrovský záujem, takže to, že sa ju podarilo potvrdiť, je veľký úspech. Je veľmi zaujímavá kombinácia, že ukrajinská filharmónia zahrá hodinový koncert a na tom istom pódiu potom vystúpi Kraftwerk. Má to podľa mňa veľmi silnú symboliku," povedal riaditeľ festivalu Michal Kaščák.



 

Na festivale vystúpia aj ďalšie špičkové projekty elektronickej scény Goldfrapp, Moderat, Modeselektor, Mr. Scruff, Disclocure či Mount Kimbie, dve z najrešpektovanejších britských gitarových skupín Travis a Suede, neúnavný hudobný chameleón Tricky, soulová kráľovná súčasnosti Kelis či legendy štýlu grunge The Afghan Whigs.



Slovenskú scénu budú zastupovať stálice ako Jana Kirschner, Marián Varga s Nonetom či Billy Barman, ale aj začínajúce projekty Katarzia alebo Tante Elze.

 

Iné aktivity na festivale

Tradične nabitý hudobný a umelecký program festivalu dopĺňa množstvo sprievodných aktivít, medzi nimi stavanie mestečka z kartónu, skladanie Trenčianskeho hradu z plechoviek, jazda festivalovým vláčikom, pripravené bude množstvo športových aktivít, vystúpenia cirkusových žonglérov či hltačov ohňa, opäť tu bude možnosť poslať festivalovú pohľadnicu.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spolu s projektom Mládež v pohybe pripravuje pre návštevníkov vedomostné a jazykové súťaže, informácie o EÚ aj o európskych programoch mobility, diskusie aj prezentácie. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania prinesie možnosť otestovať sa v rámci elektronickej maturity zo slovenčiny, moderných e-úloh z čitateľskej, matematickej, štatistickej, finančnej a prírodovednej gramotnosti i v teste na motívy J. A. Komenského pre učiteľov.

Súčasťou Bažant Pohody bude aj malý festival literatúry s „izraelským Tarantinom“ Etgarom Keretom či uznávanými českými spisovateľmi Pavlom Zajíčkom a J. H. Krchovským. Kvalitné zastúpenie bude mať aj domáca literatúra. Hosťom partnera literárnej scény – kníhkupectva Martinus.sk, ktoré pripravilo program v spolupráci s OZ Literarnyklub.sk, bude humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica, čítať bude aj legendárny autor Dušan Mitana a predstavia sa držitelia najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft Litera Marek Vadas a Víťo Staviarsky, ale aj viaceré objavy domácej scény. Nebude chýbať ani tradičné česko-slovenské finále Slam Poetry.

Divadelná scéna prinesie to najlepšie z domácej tvorby – GuNaGu, Stoku, L+S i Elledance, nebudú chýbať ani tanečné workshopy, výtvarné inštalácie a množstvo atrakcií pre návštevníkov. Samozrejmosťou sú služby na špičkovej úrovni, od splachovacích toaliet, cez sprchy s teplou vodou, veľký výber občerstvenia a ďalšie festivalové vychytávky.

Prekvapujúco silné zastúpenie bude mať aj šport – v piatok ukáže návštevníkom festivalu trenčiansky hokejista Marián Gáborík legendárny Stanley Cup, na letisku vznikne aj špeciálna zóna pre fanúšikov Petra Sagana, v ktorej sa budú vysielať priame prenosy z Tour de France.    

Kočovné kino Bažant Kinematograf sa aj tento rok zastaví na najväčšom slovenskom festivale, ktorý sa koná na trenčianskom letisku. Dnes odštartuje premietanie svetovou premiérou dokumentu o vlaňajšom ročníku Bažant Pohody od režiséra Marcela Nevína a jeho festivalového tímu. V ten istý deň si návštevníci festivalu budú môcť pozrieť celovečerný dokument režiséra Patrika Lančariča Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Dostanú tak možnosť spoznať krátky, ale mimoriadne dynamický život jedného z najtalentovanejších slovenských skladateľov novej doby, ktorý by mal tento rok 15. apríla 40 rokov.

Festival ukončia v nedeľu ráno ekumenické bohoslužby, ktoré sú už päť rokov tradičnou bodkou programu.

01 - Modified: 2022-07-10 11:02:45 - Feat.: - Title: Na Pohodu prišiel aj homofóbny biskup Haľko. Ľudia mu dali hneď najavo, čo si o jeho prítomnosti myslia 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 04 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol 05 - Modified: 2022-07-08 08:44:18 - Feat.: - Title: Miluješ Pohodu? Tento kvíz preverí, či si pravý fanúšik slovenskej festivalovej legendy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:13