StoryEditor

Schwarzenegger sa nemal nikdy stať Terminátorom. Takto sa zrodila legenda

03.07.2015, 00:00

Všetko sa to začínalo ako malý film pre fanatikov v osemdesiatych rokoch, ktorý dnes vrcholí jedným z najočakávanejších filmov roka – Terminátorom Gen.

Každý, kto si dnes predstaví Terminátora, vidí v ňom tvár Arnolda Schwarzeneggra. To však vôbec nebol prvotný zámer. Svet, kde sa počítače a roboty snažia vyhladiť ľudstvo, vznikal začiatkom osemdesiatych rokov. Navyše tento film sa vôbec nezačínal ako obrovský projekt za desiatky miliónov dolárov. Prečo vôbec uspel?


Snímka: Flickr/Garry Knight

Stvoril ho režisér James Camerom, ktorý najprv ponúkol Arnoldovi úlohu vojaka, ktorý mal byť hrdinom. No pri spoločných stretnutiach prišiel režisér s myšlienkou, že by pôvodného herca, ktorý mal hrať Terminátora, nahradili Schwarzeneggrom.

Nechcel sa stať Terminátorom
Ak si myslíte, že toto vítal Arnold s otvorenou náručou, mýlite sa. Nechcel hrať ďalšiu zápornú postavu, ktorá má minimum replík a chladnokrvne zabíja ľudí. Fanúšikovia totiž milujú hrdinov, a okrem toho Arnoldova filmová kariéra sa začala len rozbiehať. Písal sa rok 1983 a jej vrchol prišiel v začiatkom deväťdesiatych rokov. A aj podľa vtedajšieho Arnoldovho agenta to mala byť herecká samovražda.
Cameron však Arnolda postupne presvedčil a aj jemu samotnému sa úloha postupne začala páčiť. Len bolo potrebné trošku zmeniť scenár. A to tak, aby Terminátor nevyzeral úplne ako bezcitný vrah. Napríklad ako zobraziť scénu s vyhladením policajnej stanice tak, aby to divák prijal? Jednoducho zobrazíte policajtov ako neschopných hlupákov, ktorí si to „jednoducho zaslúžia“.
Okrem toho sa pri natáčaní prvého Terminátora zrodila jedna z najznámejších hlášok Schwarzeneggrovej kariéry – I'll be back. (Ja sa vrátim).


Exkluzívny rozhovor s Arnoldom Schwarzeneggerom nájdete už dnes v Hospodárskych novinách



Ani tu nešlo všetko podľa predstáv. Arnold vo svojej biografii uviedol, že vetu nechcel povedať spôsobom, ako bola napísaná v scenári. Zdalo sa mu, že ju hovorí žensky. No po malej hádke ju vyslovil tak, ako bolo pôvodné plánované, a fanúšikovia mali prvú hlášku, ktorá už vtedy bývalého profesionálneho kulturistu preslávila.

Legendárne vety
Prvý Terminátor mal oproti ostatným filmom skromnejší rozpočet – celkovo vyše šesť miliónov dolárov, no len v prvých týždňoch zarobil v tržbách desiatky miliónov. Úspech dosiahol nielen vďaka Schwarzeneggrovi, ale aj vďaka výbornej réžii či scenáru.
Za najväčšie dielo série sa považuje druhá časť, kde už Arnold hral toho „dobrého“ Terminátora. Chránil budúceho vodcu ľudského odporu voči strojom – Johna Connora a učil sa ľudským vlastnostiam.
Bolo to na vrchole Arnoldovej kariéry, a opäť stvoril hlášku, ktorá pretrvala dones – Hasta la vista, baby. Aj napriek akčnosti scén, streľbe či smrti vo filmoch vždy chcel Arnold dostať do scenára nejakú vtipnú vetu, no a tie ho preslávili.


Snímka: Barracuda Movie

Starý verzus mladý
Síce nie rovnako úspešné ako druhé pokračovanie bolo aj to tretie s prívlastkom – vzbura strojov. Bol to jeden z posledných Arnoldových filmov, pokiaľ vstúpil do politiky. Avšak z pohľadu fanúšika sa za najhoršiu časť série dá označiť štvrté pokračovanie – Terminátor 4: Salvation. Bez Arnolda, skrátka, neexistuje žiadny Terminátor.
Najnovšie pokračovanie už legendárnej série Terminátora, na ktorej vyrástlo mnoho Arnoldových fanúšikov, ponúkne opäť niečo nové. A to najmä „epický“ boj mladého Arnolda proti starému Schwarzeneggrovi. Mne to rozhodne stačí ako zámienka si ísť najnovší film pozrieť.


Snímka: Barracuda Movie


Séria Terminátorov a ich úspechy v kinách (v mil. dolároch)

Terminátor (1984)
Réžia: James Cameron
Hrajú: A. Schwarzenegger, M. Biehn
Rozpočet: 6,4
Tržby: 78,4

Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991)
Réžia: James Cameron
Hrajú: A. Schwarzenegger, L. Hamilton, E. Furlong
Rozpočet: 102
Tržby: 520

Terminátor 3: Vzbura strojov (2003)
Réžia: Jonathan Mostow
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken
Rozpočet: 200
Tržby: 433,4

Terminator Salvation (2009)
Réžia: McG
Hrajú: Ch. Bale, A. Yelchin, M. Bloodgood, S. Worthington
Rozpočet: 200
Tržby: 371,3

Zdroj: Box Office Mojo

01 - Modified: 2007-07-12 08:55:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod v máji tohto roka s deficitom 3,5 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:20