StoryEditor

Créme de la créme. Od zajtra chutnajte francúzske filmy

05.03.2014, 07:56
Autor:
tasr, stltasr, stl

V bratislavskom Kine Film Europe sa už zajtra začne prvý ročník prehliadky Týždeň francúzskeho filmu Créme de la créme. "Francúzska kinematografia je druhou najrozšírenejšou vo svete. Asi 2/3 francúzskych filmov exportujeme do iných krajín, asi 60 miliónov divákov sa pozerá na francúzske filmy a 40 percent takisto vidíme na našich televíznych obrazovkách," uviedol Didier Lopinot, veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku k projektu, ktorý organizuje Film Europe Media Company v spolupráci s Francúzskym kultúrnym inštitútom na Slovensku. Počas prehliadky uvidia diváci v distribučnej premiére filmy ako S Moliérom na bicykli, Moja vlasť, Operation Libertad, Hvezdár, 17 dievčat a Veľké preteky. Snímky sú rozdelené do piatich sekcií: Vážnosť humoru, Čas na lásku, Rebélia, Skutočný príbeh a Experiment.

"Týždeň francúzskeho filmu odštartuje Mesiac frankofónie na Slovensku," oznámil Didier Lopinot a ocenil, že nové podujatie nebude len bratislavské. Projekt oslovil viac ako 15 kín v 13 mestách na Slovensku, do ktorých sa výber prehliadky dostane v priebehu marca a apríla. "Slovenské publikum má isté očakávania pokiaľ ide o francúzsku kinematografiu a sme veľmi radi, že tieto očakávania môžeme splniť," doplnil francúzsky veľvyslanec.

Prehliadku otvorí slovenská premiéra snímky Veľké preteky. Svoju komediálnu drámu osobne uvedie počas slávnostného ceremoniálu v Cinema City Eurovea exkluzívny hosť Týždňa francúzskeho filmu - režisér, scenárista a herec Laurent Tuel. "V roku 2007 bol nominovaný aj na cenu César za snímku Jean-Phillipe. Debutoval v roku 1991 krátkym filmom Céleste, neskôr v roku 2009 nakrútil snímku Krv mojej krvi so slávnym Jeanom Renom v hlavnej úlohe," povedala pre TASR riaditeľka kinodistribúcie spoločnosti Film Europe Media Company Eva Ujlakyová. Návštevníci prehliadky budú mať možnosť stretnúť Laurenta Tuela aj na odbornej prednáške a diskusii filmového publicistu a kritika Matthieu Darrasa. Spolu s prezidentom spoločnosti Film Europe Media Company Ivanom Hroncom a s českým režisérom Václavom Marhoulom (Tobruk, Mazaný Filip) budú diskutovať o smerovaní súčasnej francúzskej kinematografie.



Prehliadka ponúkne celkovo 28 titulov, vrátane šiestich distribučných premiér. Milovníci filmu si ich môžu pozrieť v historických priestoroch Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici v Bratislave do 12. marca. Podľa Ivana Hronca sa budova so 120-ročnou históriou, dnes majetok Starého Mesta, ktorý spravuje Nadácia Via Cultura, teraz mení na nový "Kultiplex" - programovú a estetickú alternatívu voči komerčným multiplexom. "Okrem kinosály Kina Film Europe budeme mať ďalšie dva priestory - jednu ďalšiu kinosálu a jeden alternatívny priestor - tzv. chilloutovú Obývačku, v ktorej sa budú premietať ďalšie filmy," dodal Ivan Hronec. Okrem filmových chuťoviek si tak diváci môžu užiť oddych v chilloutovej zóne, kde na nich čakajú dobré knihy, kvalitné francúzske filmy, ale aj bufet s francúzskym občerstvením a makrónkami, ktoré sú symbolom prvého ročníka prehliadky Créme de la créme.

Lahôdky pre filmových gurmánov

Zajtra večer bude patriť slávnostnému ceremoniálu. Týždeň francúzskeho filmu otvorí projekcia vzletnej francúzskej komédie Laurenta Tuela Veľké preteky. Ako prezrádza motto filmu „nádej umiera posledná a žltý dres už nie je len snom,” snímka predstavuje príbeh splnených snov na Tour de France. Film uvidia diváci v slovenskej premiére.

Slovenskí filmoví gurmáni si ich už onedlho budú môcť vychutnať v niekoľkých tematických sekciách: Vážnosť humoru, Vyhradené pre lásku, Rebélia, Skutočný príbeh a Experiment.  “Pre slovenského diváka je francúzsky film veľmi príťažlivý vďaka svojmu osobitému šarmu a humoru, originálnym príbehom, tematickej rôznorodosti a aj vďaka vysokej filmárskej profesionalite. Myslím, že sa naša filmová prehliadka bude aj vďaka tomu tešiť veľkej diváckej obľube,” poznamenala Eva Ujlakyová.

Návštevníci sa môžu tešiť na naozaj pestrý program. Spoznajú napríklad talentovanú Sylvie Testud nielen v úlohe herečky (Lurdy), ale aj ako režisérku jej debutového filmu Život tej druhej, v ktorom si hlavnú postavu zahrala očarujúca francúzska herečka Juliette Binoche.

Prostredníctvom filmu S Moliérom na bicykli sa zas diváci vyberú na vizuálne podmanivú cestu malebným pobrežím Atlantiku a cez nekonvenčný príbeh tehotných tínedžeriek vo filme 17 dievčat zabudnú na vlastné problémy. Film Hvezdár zavedie divákov do 17. storočia na dvor cisára Rudolfa II. Habsburského, na ktorom sa astronóm a astrológ Johannes Kepler snažil pomocou jedného z prvých zostrojených ďalekohľadov hľadať na oblohe odpovede na otázky typu, či je Zem skutočne stredom vesmíru.
 


Ďalšou snímkou, ktorú uvedie Týždeň francúzskeho filmu "Crème de la crème" v premiére je film Mohameda Hamidiho, ktorý vo svojej filmovej prvotine Moja vlasť preniká prostredníctvom príbehu mladého emigranta k vlastným koreňom v Alžírsku. Film o prijatí a porozumení vlastnej identity, ktorý sa navyše hrá s diváckou predvídavosťou, sa dostal aj do oficiálneho výberu Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 2013.


 
Švajčiarska dokudráma Operation Libertad režiséra Nicolasa Wadimoffa sa vracia do revolučných 70. rokov plných nepokojov a teroristických útokov. Film zaznamenáva reakcie bežných ľudí a všeobecnú revolučnú atmosféru, cez ktorú približuje nekalé praktiky politikov a finančníkov. Snímka získala nominácie na švajčiarsku národnú cenu Swiss Film Prize v kategóriách Najlepší film, Najlepší scenár a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Antonio Buíl).


 
Filmy S Moliérom na bicykli, Moja vlasť, Operation Libertad, Hvezdár, 17 dievčat, a Veľké preteky uvidí slovenské publikum v ich distribučnej premiére.

Celý program nájdete tu.

01 - Modified: 2006-02-15 14:39:46 - Feat.: 0 - Title: Náklady na ukončenie prevádzky V1 môžu dosiahnuť 16 mld.Sk
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:36