StoryEditor

Zomrel Nicholas Winton, záchranca stoviek československých detí

01.07.2015, 17:15
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vo veku 106 rokov zomrel sir Nicholas Winton, píše idnes.cz. Zachránil 669 detských životov pred istou smrťou v nacistických táboroch. Winton v rokoch 1938 a 1939 v Československu organizoval odchody židovských detí do Británie a obstarával všetky formality potrebné na ich prepravu po železnici. O živote Nicholasa Wintona nakrútil oceňovanú filmovú trilógiu aj bratislavský rodák a režisér Matej Mináč (Všetci moji blízki, Sila ľudskosti a Nickyho rodina). Vyslúžil si označenie "britský Schindler".



Jeho zať Stephen Watson uviedol, že Winton zomrel dnes. Rotary klub v anglickom meste Maidenhead, ktorému Winton v minulosti predsedal, informoval, že pri jeho smrteľnej posteli boli jeho dcéra Barbara a dve vnúčatá. "Otec je v poriadku, ale slabne. Aj tak sa ale teší, že na svoje narodeniny privíta doma najbližšiu rodinu a niekoľko priateľov," uviedla pred tohtoročnými narodeninami hrdinu, ktorý vlani z rúk prezidenta Miloša Zemana prevzal najvyššie české štátne vyznamenanie Rád bieleho leva, jeho dcéra. Prezident Václav Havel Wintonovi v roku 1998 udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka.



Nicholas Winton. Snímka: Milan Nosek, iDNES.cz


Nicholas George Winton sa narodil 19. mája 1909 rodičom nemecko-židovského pôvodu v Anglicku. Jeho matka Barbara bola prvým dievčaťom v Nemecku, ktorej sa podarilo zložiť maturitu. V Londýne, kam odišli v roku 1907 z Nemecka pred stále rastúcimi antisemitskými náladami, rodine nevyhovoval životný štýl emigrantských rodín. Wertheimerovci (neskôr Wintonovci) boli vylúčení zo židovskej komunity. Židovstvo totiž hralo u Barbary a v celej rodine veľmi malú úlohu, ale nikdy sa nesnažili popierať svoj pôvod, označovali to za „detinstvo a stratu času“.

Winton bol v roku 1938 iba 29-ročným zamestnancom burzy, keď sa začal obávať - a správne -, že židovských obyvateľov nacistami okupovaného Československa budú posielať do koncentračných táborov. Winton na to spomínal nasledovne: „Všetko sa to stalo počas jedného telefonického rozhovoru v decembri 1938. Chystal som sa odísť nasledujúci pondelok lyžovať so svojím priateľom Martinom Blakeom. Zavolal mi a povedal jednoducho: ,Zrušil som dovolenku a dúfam, že urobíš to isté. Odchádzam do Prahy. Dostal som veľmi zaujímavú úlohu a potrebujem tvoju pomoc. Mám hrozne naponáhlo a nemám čas na podrobnosti, ale moja adresa je hotel Šroubek Praha. Príď, ako najskôr môžeš.´“ Bez meškania zrušil dovolenku a zahovoril si letenku do Prahy.

Celý príbeh Nicholasa Wintona nájdete TU.

Winton zorganizoval vlaky, ktoré odviezli židovské deti z okupovanej Prahy do Británie - pritom musel zápasiť s byrokraciou na oboch stranách. Deti však zachránil pred takmer istou smrťou. Vlak s najväčším počtom detí (241) bol z Prahy vypravený práve 1. júla 1939, informovala dnes BBC.
 

 


Na jeho činy by sa asi zabudlo, keby jeho žena Grete v roku 1988 neobjavila dokumenty so zoznamami detí a listami rodičov, ktoré chcel Winton vyhodiť. Na otázku, prečo o záchrannej misii nepovedal ani svojej žene, odpovedal: „Predsa každý muž má pred svojou manželkou nejaké to tajomstvo“. Jeho chránenci Wintona objavili až päťdesiat rokov po tom, čo im zachránil život, a za veľkého záujmu verejnosti mu v Londýne v roku 1988 pred televíznymi kamerami spoločnosti BBC poďakovali. BBC pozvala Wintona a jeho „deti“ do jednej relácie menom „That's Your Life“. Tam sa ocitol potom, čo jeho žena odovzdala dokumenty historičke Elizabeth Maxwellovej. Stretnutie bolo prekvapením pre obe strany. Winton nevedel, že osoby sediace v publiku sú zachránené deti, a ony, že jemu vďačia za život.




"Bol strašne činorodý, bol najspokojnejší, keď mal svoj diár plný a vedel, čo bude robiť za štvrť roka. Čo bola aj príčina jeho dlhovekosti. Život ho fascinoval, "povedal v reakcii na správu o Wintonovej smrti v Českej televízii Matej Mináč. Podľa Mináča Wintona pomoc druhým bavila rovnako ako napríklad bridž, opera či záhradníčenie. Britský hrdina sa riadil heslom, že keď sme na svete, je potrebné, aby sme robili niečo zmysluplné. "Jeho odkaz zostane dlho živý. Proste Nicky sa tam niekde zhora bude pozerať a usmievať, že to, čo urobil, pokračuje ďalej a malo to zmysel," dodal Mináč.

Filmy inšpirované životom Nicholasa Wintona:






 

01 - Modified: 2007-07-11 13:17:12 - Feat.: 0 - Title: Najviac si zarobilo AC Miláno
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:29