StoryEditor

Oscary 2015: Najlepším filmom roka je Birdman, Chlapčenstvo pohorelo

22.02.2015, 23:14
Priebeh udeľovania filmových cien Oscar z amerického Los Angleles sme sledovali minútu po minúte.

06:30 Ďakujeme vám pekne za pozornosť a tešíme sa opäť o rok. Pekné ráno.

Celý večer v obrazoch si môžete pozrieť v galérii:

 


06:25 PIKOŠKY Z CELÉHO VEČERA ALEBO PREČO SA OPLATÍ SLEDOVAŤ OSCARY:

NAJLEPŠÍ FILM ROKA JE BIRDMAN, PORAZIL TAK SVOJHO KONKURENTA CHLAPČENSTVO
VIACERÉ FILMY POHORELI, PREKVAPILI ÚSPECHY SNÍMOK WHIPLASH A GRANDHOTEL BUDAPEŠŤ
HERCOM ROKA SA STAL MLADÝ EDDIE REDMAYNE
OCENENÍ MOTIVAČNÝMI REČAMI VYZÝVALI NA ZLEPŠENIE SVETA
PRVÝKRÁT PO NIEKOĽKÝCH ROKOCH NEBOL NOMINOVANÝ ČIERNY HEREC
MODERÁTOR NEIL PATRICK HARRIS SA OBJAVIL V SPODNOM PRÁDLE AKO POCTA FILMU BIRDMAN
SPEVÁČKA LADY GAGA PRIŠLA V KRÁSNEJ RÓBE A V "GUMENNÝCH" RUKAVICIACH, PREDVIEDLA SKVOSTNÉ ČÍSLO
MERYL STREET NEPREMENILA SVOJU 19. NOMINÁCIU
HERCI UROBILI POČAS VEČERA NIEKOĽKO SELFIE, KTORÉ KOLOVALI PO INTERNETE
 



06:20  Celkovo teda snímka Birdman získala štyri, rovnako má aj Grandhotel Budapešť, ale v menej dôležitých kategóriách. Jazzová dráma Whiplash má tri Oscary, po jednej trofeji získali filmy Americký ostreľovač, Interstellar, Kód Enigmy, Teória všetkého a Selma. A tiež Chlapčenstvo. Aj keď patril k najväčším favoritom. Potvrdili sa tak slová Ethana Hawkeyho, ktorý ešte pred samotným prenosom povedal: "Boli sme šokovaní, že sme sa dostali až sem, na Oscary. Cítime sa trochu ako piráti."

Prehľad cien nájdete tu.


06:06 BIRDMAN je filmom roka. Keď meno víťaza oznámil Sean Penn na pódiu, hneď vtipne doplnil: "Kto im dočerta dal zelené karty?" Celé osadenstvo filmu je na pódiu a ďakuje. Stávajú sa tak víťazmi večera.

06:05 A ideme na najlepší film. Prichádza Sean Penn. Kto to bude?

06:02 Ešte predtým sa však dozvieme, ako tipoval dnešný večer moderátor - a samozrejme všetko mu vyšlo. keďže okrem inému sa venuje aj kúzlam.

06:00 Takže už máme pred sebou len tú poslednú kategóriu - najlepší film. V tomto momente však treba povedať, že film  Chlapčenstvo má zatiaľ iba jednu cenu, teda po veľkých očakávaniach pohorel, a najviac ich má Grandhotel Budapešť.

05:58 A vítazí Julliane Moore. Podľa očakávaní! "Čítala som článok, že držitelia Oscara žijú o 5 rokov dlhšie, ďakujem akademikom, lebo môj muž je odo mňa mladší!"

05:55 A ideme na herečky. Nominované sú: Felicity Jones - Teória všetkého, Julianne Moore - Still Alice, Rosamund Pike - Stratené dievča, Reese Witherspoon - Divočina a Marion Cotillard.



05:52 V tejto kategórii si veľmi prajeme, aby vyhral mladý Eddie. A áno, vítazí a poráža Michaela Keatona!
 

A už zajtra si môžete prečítať v HN rozhovor s ním.

05:50 A ideme zľahka na najlepších hercov. Nominovaní sú Steve Carell - Foxcatcher, Eddie Redmayne - Teória všetkého, Michael Keaton - Birdman, Bradley Cooper - Americký ostreľovač, Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy. Teraz sa začne pomaly rozhodovať o víťazovi celého večera. Predstaví ho Cate Blanchett.



05:45 Alejandro González Iňárritu! "Ego miluje súťaživosť, pretože aby niekto vyhral, musí iný prehrať. Ale skutočné umenie, práca všetkých mojich kolegov sa nedá posúdiť, to sa ukáže až časom," povedal na pódiu.

05:40 A je to tu! Kto bude najlepší režisér v tomto? Nominovaní sú Wes Anderson - Grandhotel Budapešť, Alejandro González Iňárritu - Birdman, Richard Linklater - Chlapčenstvo, Bennett Miller - Foxcatcher, Morten Tyldum - Kód Enigmy.




05:35 A samozrejme, hneď po ňom nasleduje najlepší adaptovaný scenár - Kód Enigmy - pre Grahama Moora! Vyzdvihol prácu a život hlavného hrdinu filmu matemarika (a gaya) Alana Turinga a dodal: „Keď som mal 16, pokúsil som sa zabiť, pretože som sa cítil divný a iný a mal som pocit, že nikam nepatrím. A teraz tu stojím. Rád by som preto využil túto chvíľu na to, aby som odkázal niekomu, kto sa cíti divný alebo iný alebo má pocit, že nikam nepatrí, áno patríš." Jeho vystúpenie a zisk prvého Oscara bolo jedno z najúprimnejších.

05:30 Eddie Murphy nám práve prezradí Oscara pre najlepší pôvodný scenár. A je to Birdman - Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo prebrali cenu. "Vďaka producentom a hercovi Michaelovi Keatonovi mohol Birdman vzlietnuť, " povedal Iňárritu.

05:27 Po minulé roky skončil slávnostný večer okolo pol 6, tentokrát to však bude dlhšie. Ešte máme pred sebou všetky hlavné ceny, najlepších hercov a herečky, scenáre, réžiu i film.

Najkrajšie róby z červeného koberca si môžete pozrieť v galérii:




05:25 A opäť uspel film Grandhotel Budapešť. Cenu prebral francúzsky skladateľ Alexandre Desplat.

05:23
Po svojom vstúpení uviedla na pódiu Julie Andrews, ktorá si v spomínanom filme zahrala pred 50 rokmi. A uviedla ďalšiu kategóriu, najlepšiu pôvodnú hudbu.

05:15 Scarlett Johansson práve očarujúco uviedla spomienky na jeden z najlegendárnejších filmov všetkých čias - Sound of music - a hneď na to sa na scéne objavila dlhoočakávaná a ospevovaná Lady Gaga, aby pripomenula najkrajšie hudobné momenty z tohto filmu. Kto by to bol povedal, že tá šialená a mäsom ovenčená žena raz predvedie takého číslo. Ukázala však, že naozaj spievať vie.



05:10 "Nina Simone raz povedala, že je našou povinnosť odrážať dobu, v ktorej žijeme. Film Selma hovorí o dobe pred 50 rokmi, ale tento zápas pretrváva dodnes," povedal John Legend a dodal, že: "táto krajina je stála postihnutá touto chorobou. Vo väzeniach je stále mnoho černochov, myslíme na vás."

05:05 A hneď tu máme aj vyhlásenie najlepšej piesne roka! A je to spomínaná Glory! Oscar pre film Selma.

04:55
Po malej pauze sa na pódiu zjavila Octavia Spencer, aby pripomenula dobu, keď sa museli Oscary posúvať, pretože len krátko predtým zabili Martina Luthera Kinga. A presne aj o tejto dobe spred 50 rokov hovorí film Selma. Preto uviedla skladbu Glory, ktorá je nominovaná v kategórii najlepšia pieseň a ktorú bravúrne zaspiel John Legend a raper Common.



04:50 Najlepším dokumentom je Citizenfour, príbeh Edwarda Snowdena. Dokumentárny film Laury Poitras zachytáva jej stretnutie so Snowdenom v hotelovej izbe v Hongkongu. Edward Snowden v exkluzívnom rozhovore popisuje, ako NSA masovo zhromažďuje údaje o súkromnej elektronickej komunikácii stoviek miliónov ľudí. Ide o neobvykle intímny pohľad do uvažovania muža, ktorý zverejnil dokumenty opisujúce špionážne operácie NSA. Na Snowdena v Spojených štátov vydali medzinárodný zatýkač a momentálne žije v Rusku, kde mu udelili azyl. Kvôli chúlostivému obsahu snímky Poitras natáčala Citizenfour v prísnej tajnosti a zostrihala ju v Nemecku. Na pódiu vtipne odznelo, že Snowden sa z nejakých dôvodov nemohol zúčastniť.

04:45 A pomaly, ale iste sa blížime k hlavným kategóriám. Aktuálne máme pred sebou kategóriu najlepší strih. Naomi Watts a Benedict Cumberbatch držia v rukách obálku a cenu získava Tom Cross a film Whiplash! Tretí Oscar pre tento film. "Chcem poďakovať režisérovi Damienovi Chazzelleovi z hĺbky srdca za to, že a vydal so mnou na túto cestu, navždy ti budem vďačný," povedal. Jazzová dráma porazila snímky ako Americký ostreľovač, Chlapčenstvo, Grandhotel Budapešť a Kód Enigmy.

04:43 Čo je zaujímavé a ešte sme ešte nespomenuli je fakt, že v tomto ročníku nie je medzi nominovanými po mnohých rokoch žiaden čierny herec. Spomenul to počas večera aj moderátor: „najbielejšie -  pardon, najžiarivejšie“ Oscary!"

04:40 A máme za sebou jedno z vrcholných speváckych čísel, Jennifer Hudson piesňou vzdala poctu zosnulým.

04:35 Meryl Streep pripomína tých, ktorí nás minulý rok upustili. „Akúkoľvek rolu hrali vo filmovom priemysle, filmy, na ktorých pracovali, nás rozosmiali, rozplakali a ukázali nám život v novom svetle. Keď sme to potrebovali, posilnili nás, stimulovali naše mysle a nabúrali naše istoty. Prostredníctvom svojej práce sa s nami podelili o kúsky ich duší a preto nám budú chýbať tak, ako nám chýbajú naši starí priatelia." Stal sa však trapas, zabudlo sa na Joan Rivers.

04:27 A prvá cena pre film Birdman. Ocenili režiséra Emmanuela Lubezkeho.

04:26
A ktorý film má najlepšiu kameru? V tejto kategórii sú nominovaní tvorcovia - Emmanuel Lubezki - Birdman, Robert Yeoman - Grandhotel Budapešť, Lukasz Zal a Ryszard Lenczewski - Ida, Dick Pope - Mr. Turner a Roger Deakins.

04:25 A cena ide filmu Grandhotel Budapešť. Tretí Oscar pre tento film a zatiaľ vedie. Cenu prebrali Adam Stockhausen (Production Design), Anna Pinnock (Set Decoration) a porazili tak filmy Interstellar, Mr. Turner, Kód Enigmy a Príbehy z lesov. Zaujímavosťou je, že ocenená Anna Pinnock bola nominovaná aj za film Príbehy z lesov.

04:20 Felicity Jones, dnes tiež nominovaná, ide vyhlásiť najlepšiu výpravu.

04:12 A prvé prekvapenie večera, aspoň sa tak dá povedať. V kategórii animákov sa očakávalo víťazstvo snímky Ako si vycvičiť draka 2, ale podarilo sa to snímke Veľká šestka. Film o malom geniálnom konštruktérovi robotov menom Hiro Hamada stvorili Don Hall, Chris Williams and Roy Conli.



04:11 Ideme na najlepší animovaný film roka. Nominované sú snímky Veľká šestka, Škatuliaci, Ako si vycvičiť draka 2, Song of the Sea a The Tale of the Princess Kaguya. Táto kategória vyvolala tento ročník kontroverzné reakcie, keďže medzi nominácie sa neprebojoval veľmi favorizovaný Lego príbeh.

Náš tip: Ako si vycvičiť draka 2

04:10
A v rýchlosti pokračujeme ďalej. Chceme dohnať čas po dlhých preslovoch? Väčšinou sa končí okolo pol šiestej ráno, uvidíme ako to bude dnes.

04:09 A stihli sme už oceniť aj krátky animovaný film. Prvýkrát víťazia Patrick Osborne and Kristina Reed a ich film Feast.

04:07 A áno, je to tak. Cenu pre film Interstellar majú na svedomí Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter a Scott Fisher.

04:05
Chloë Grace Moretz a Ansel Elgort vyhlásia film s najlepšími vizuálnymi efektami. Aj v tejto kategórii by malo ísť o jasného víťaza, ale nominované sú Captain America: Zimný vojak, Strážcovia galaxie, Interstellar, X men: Budúca minulosť a Úsvit planéty opíc.

Náš tip: Interstellar

04:00
Ďalšia nominovaná pieseň v prevedení naživo. Spieva Rita Ora.



03:56 Cenu z rúk minuloročného víťaza Jareda Leta preberá - Patricia Arquette z filmu Chlapčenstvo. Po zisku Zlatého glóbusu a BAFTA získala celkom jednoznačne aj Oscara. "Ďakujem celej posádke nášho filmu," povedala s papierom v ruke, kde vymenovala veľké množstvo ľudí a na záver za veľkého potlesku dodala: "Rovnosť pre ženy v Spojených štátoch amerických!" Tlieskali jej okrem iného aj herečky Meryl Streep a Jennifer Lopez, sediace vedľa seba.

03:53 Ideme na najlepšie herečky vo vedľajšej úlohe. Nominované sú: Patricia Arquette - Chlapčenstvo, Laura Dern - Divočina, Keira Knightley - Kód Enigmy, Emma Stone - Birdman a Meryl Streep - Príbehy z lesov.

Náš tip HN: Patricia Arquette



03:50 A vyhlásili aj Oscara pre najlepší strih zvuku. A prvá cena ide pre film Clinta Eastwooda Americký ostreľovač. V sále sa ozval veľký potlesk, dráma o americkom vojakovi v Iraku má veľké sympatie a počas večera je veľmi spomínaný.

03:45 Na javisku už máme Siennu Miller a Chrisa Evansa, ktorý sa chystajú vyhlásiť najlepší mix zvuku. A vyhráva Whiplash! Druhý Oscar pre výnimočnú drámu o jazzovom bubeníkovi a jeho učiteľovi.

03:35 A máme tu ďalšie vtipné číslo v podaní Neila Patricka Harrisa. Rozhodol sa vzdať poctu filmu Birdman, takže stvárnil časť z filmu, kde Michael Keaton ostane zaseknuty len v spodnom prádle mimo divadla. A Harris sa len v spodnom prádle a ponožkách dostavil dokonca aj na pódium. Ešte však stihol prejsť okolo hrajúceho Milesa Tellera a povedal mu známu hlášku z filmu Whiplash: "Bolo to mimo môjho tónu." Diváci tlieskali.



03:30 Moderátor Neil Patrick Harris sa prechádza medzi hosťami a pri známych menách ako napríklad hercovi Stevovi Carellovi žartuje, či je na Oscaroch po prvýkrát a na koho z hviezd sa najviac teší. "Na Edwarda Nortona," odpovedá herec so smiechom. Potom nasleduje vystúpenie k piesni Everything Is Awesome z filmu Lego príbeh.

 


03:15 Opäť sme si predstavili ďalšie tri nominované filmy - Chlapčenstvo, Birdman a Teória všetkého.

03:12 A Oscar ide do Poľska, vyhráva Ida! "Ako som sa sem dostal? ...Som prekvapený a ohromený, ďakujem svojmu tímu, určite ste už niekde mimo a ste opití. Ste to, čo milujem na Poľsku, ste odvážni a radi si vypijete. Venujem to svojej zosnulej žene a deťom, ktoré dúfam, že vydržali a pozerajú, ďakujem ešte raz," povedal režisér Pawel Pawlikowski.

Ida už vlani v decembri ovládla Európske filmové ceny. "Prešli sme dlhú cestu," doplnil režisér, ktorý pretiahol čas vymedzený pre ďakovnú reč. Ide o prvú poľskú výhru tejto kategórie po deviatich nomináciách v histórii od Andrzeja Wajdu po Agnieszku Holland.

03:10 A ideme vyhlasovať najlepší cudzojazyčný film. Nominované filmy sú Ida (Poľsko, Dánsko), Leviatan (Rusko)
Mandariinid (Estónsko), Timbuktu (Mauritania) a Wild Tales (Argentína).

Náš tip: Ida



03:02 A máme tu druhú cenu pre Grandhotel Budapešť! Cenu pre najlepšie masky si prebrali Frances Hannon and Mark Coulier. Táto kategória mala len troch nominovaných.

02:55 Pred sebou máme ďalšiu cenu. Najlepšie kostýmy prišli vyhlásiť Jennifer Lopez a Chris Pine. Oscara pre najlepšie kostýmy získava film Grandhotel Budapešť a Milena Canonero. Je to jej tretí Oscar. "Ďakujem ti Wes, toto je o tebe, inšpiruješ všetkých nás, ak by nebolo teba, tento film by nebol takýto," poďakovala sa režisérovi Wesovi Andersenovi.

Rozhovor s režisérom si prečítajte tu.

02:50 A dnes už po niekoľkýkrát spomínaná Dakota Johnson z filmu 50 odtieňov sivej ohlásila spevácke číslo - Adama Levina. Emotívne číslo.



02:45 Liam Neeson predstavuje dva nominované filmy - Grandhotel Budapešť a Americký ostreľovač.

02:43 A je to tak! Prvá nominácia a hneď prvý Oscar pre J.K. Simmonsa. Ďakuje najmä mame a otcovi a pripomína, že by sme mali viac hovoriť a ďakovať s našimi rodičmi, lebo to dnes robíme málo. "Ak môžete, zavolajte svojim matkám a otcom. Nepíšte im, netweetujte, zavolajte im," povedal. Simmons patril bol jasným favoritom.

Recenziu filmu nájdete tu.

02:42 A ideme k prvej cene. Na pódiu je už minuloročná ocenená herečka Lupita Nyong'o, ktorá vyhlási najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. "Robin Williams raz povedal, že do vienka dostanete malú iskru šialenstva, nemôžeme ju stratiť," povedala.



Nominovaní sú: Robert Duvall - Sudca (okrem iného aj najstarší nominovaný), Ethan Hawke - Chlapčenstvo, Edward Norton - Birdman, Mark Ruffalo - Foxcatcher, J.K. Simmons - Whiplash.

Náš tip: J.K. Simmons - Whiplash


02:40 Harris pripomína, že akadémia nominovala 60 filmov a dnes sme tu, aby sme sa znova zamilovali do filmov.

02:30 A je to tu!
Neil Patrick Harris hneď na úvod prináša spevácke číslo, v ktorom pripomína, že toto je večer, kde sa oslavuje filmárske remeslo a herci. Zopakoval si tak spevácke číslo z Oscarov z roku 2010. Na plátne za ním sa premietajú zábery s rôznch filmov. A pripája sa k nemu Anna Kendrick ako popoluška s črievičkou. A tiež Jack Black.

02:15 A už sa začínajú zapĺnať aj sociálne siete - viacerí zúčastnení komentujú atmosféru na červenom koberci alebo svoje róby. Urobila tak aj Reese Witherspoon.



02:00
Na červenom koberci už sme mohli vidieť aj speváka Adama Levina s manželkou, herečku Chloe Grace Moretz, ktorá randila s Brooklynom Beckhamom, Jennifer Lopez, Naomi Wats, Reese Witherspoon a iní. O polhodinu začíname.

01:50
Tento ročník je však zaujímavým aj niečím iným. Viac ako minulé roky tento roky platí, že nominované filmy majú nízke rozpočty a neohurujú teda megalomanskými efektami. Všetkých osem nominovaných filmov má dokopy nižší rozpočet (necelých 161 miliónov) ako prvých šesť najziskovejších filmov minulého roka jednotlivo.

Viac tu: Koľko stojí zisk Oscara? Rozpočet filmov nerozhoduje

01:40
Na červenom býva aj vtipne. Herečka Emma Stone skočila na Jennifer Aniston a tá ju udržala.



01:35 A sme späť na červenom koberci. "Nemôžem uveriť, že som nominovaná. Užívam si to tak ako poprvýkrát, som rada, že tu môžem byť," povedala Marion Cottilard. Jediná nominovaná herečka, ktorá hrá v cudzojazyčnom filme - Two days, one night.

01:30 Naomi Watts sa vraj sťažovala, že je hladná, objavilo sa na internete. No na hostí čakajú už tradične špeciality rakúskeho šéfkuchára Wolfganga Puck. Podávať sa budú chrumkavé artičoky s chilli, údený losos, mini americké hamburgery, tuniakový tatarák a ďalšie. Viac tu.




01:20 A na červenom koberci objavila už aj hlavná hviezda veľkého hitu 50 odtieňov sivej - Dakota Johnson v krásnych červených šatách, aj so svojou mamou, Melanie Grifith. "Som na ňu veľmi hrdá, už som jej to hovorila," povedala Grifith svojej dcére. Hoci dlho vravela, že si film asi nepozrie, nakoniec moderátorke priznala, že raz si ho určite pozrie. A spoveďou moderátorky prešla už aj nominovaná Rosamunde Pike či Felicity Jones v krásnej róbe od Alexandra McQueena.

01:15 V kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe to bude preto boj medzi Michaelom Keatonom a mladým hercom Eddiem Redmaynom, ktorý si zahral slávneho fyzika Stephena Hawkinga. "Áno, je to veľmi zvláštne, že prší. Ospravedlňujem sa, že som sem priniesol z Anglicka toto počasie. Vždy keď sem prídeme, prší," povedal moderátorke mladý Brit. A sám priznáva, že Stephen Hawking mu po jeho úspechoch s filmom volal. "No ozval sa mi, bol vtipný, humor je to, čo sa mi na ňom páči." My veľmi držíme palce práve jemu, bol by to určite zaslúžený Oscar.

01:10 Na červenom koberci aktuálne spovedá moderátorka nominovaného herca Michaela Keatona z filmu Birdman. "Je to zábava, niečo ako SuperBowl, mám stres, áno, ale beriem to skôr ako šport," povedal.

Rozhovor s ním si prečítajte tu.

01: 03 Po červenom koberci sa už prešiel aj moderátor Neil Parick Harris (vpravo) so svojim manželom Davidom Burtkom. Prišiel v slušivom sivom obleku, počas večera sa však bude niekoľkokrát prezliekať.



01:05 V Los Angeles, ako aj minulý rok prší. Červený koberec je však pod strechou a teda príchodu hercov nič nebráni. Pripomeňme si, že minulý rok okrem dažďa bojovali na červenom koberci s prasknutým potrubím a museli vodu odsávať.

01:00 Vlani sledovalo udeľovanie Oscarov, ktoré moderovala americká komička, televízna moderátorka, herečka, autorka a producentka Ellen DeGeneres, 43 miliónov divákov. Stalo sa tak najsledovanejším zábavným televíznym prenosom za desať rokov. Podaril sa jej aj zatiaľ neprekonaný kúsok. Selfie, ktorú urobila počas večera, poslalo ďalej viac ako 2 milióny ľudí.

00:57 Z dvadsiatich hercov navrhnutých v štyroch kategóriách ich naopak deväť zažíva pocit čakateľa na Oscara vôbec prvýkrát. Patrí k nim Patricia Arquette, Steve Carell, Benedict Cumberbatch, Felicity Jones, Michael Keaton, Rosamund Pike, Eddie Redmayne, J.K. Simmons a Emma Stone.

00:55 A zase napríklad herečka Meryl Streep bola na cenu Americkej filmovej akadémie navrhnutá už devätnástykrát. Katharine Hepburn a Jack Nicholson sú za ňou s odstupom s dvanástimi nomináciami. Bradley Cooper zo snímky Americký ostreľovač je zase dvadsiatymdruhým hercom v histórii, ktorý získal nomináciu tri roky po sebe, pred ním to dokázali Russell Crowe a Renee Zellweger. Avšak Bette Davis to isté dokázala päťkrát za sebou.

00:52 Jedným z mnohých prekvapení tohtoročných nominácií bola napríklad absencia niektorých mien v hereckých nominiách, či už to bol Jake Gylenhall, Amy Adams alebo herečka Jennifer Aniston, ktorej úloha vo filme Cakebola týždne pred vyhlasovaním nominácií označovaná ako jedna z najlepších a i podľa amerických medií a kritikov sa mala objaviť medzi nominovanými.

00:50 Včera sa okrem iného odovzdávali aj anticeny - Zlaté maliny pre najhoršie filmy a hercov. Najhoršou herečkou sa tak napríklad stala Cameron Diaz, a to za svoje výkony hneď v dvoch komédiách - Jedna za všetky a Sex Tape.

00:48 Väčšina sveta môže sledovať udeľovanie cien v televízii (na Slovensku aktuálne na televízii Doma), ale pozorovať hmýrenie na červenom koberci dostávali donedávna aj fanúšikovia filmu – mohli sa zúčastniť celosvetovej online lotérie o miesta na tribúne.

00:46 Na červenom koberci sa objavila aj česká modelka Karolína Kurková.



00:44 A k samotnej soške - je vysoká 34 centimetrov, vážiaca 3,6 kilogramu a pozlátená 24-karátovým zlatom. Má podobu rytiera držiaceho meč a stojaceho na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi, ktoré predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií americkej filmovej akadémie - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov. Sošku, známu aj ako Academy Award, navrhol scénograf Cedric Gibbons a stvárnil sochár George Stanley. Jej dizajn od roku 1929 nezmenil, upravoval a menil sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Od roku 1982 Oscarov vyrábajú dielne R.S. Owensa v Chicagu s 250 zamestnancami. Zvyčajne sa posielali do Kalifornie donáškovou službou, a to až do roku 2000, keď ich zo skladu prepravnej spoločnosti ukradli. Po týždni sa síce našli, ale odvtedy ich akadémia prepravuje do Los Angeles osobitným lietadlom spoločnosti United Airlines.

00:42  Vedeli ste, že laureáti, ktorí získali Oscara po roku 1950, podpísali súhlas, že ho nikdy nepredajú? Sošky sa dostávajú do dražieb len v prípade, ak ich majiteľ už nežije a pritom pochádzajú z obdobia pred rokom 1950. Kupčenie s Oscarmi nežijúcich držiteľov však filmová akadémia vidí nerada.

00:40 Červený koberec, po ktorom už aktuálne kráčajú prvé hviezdy, za začal chystať už pred niekoľkými dňami. Viete ale vlastne ako má význam? Filmová akadémia vie, aká veľká pozornosť sa upriamuje na vzácnych hostí a z úcty k nim rozvinie pre nich červený koberec. Rozvinutie červeného koberca je známe z literatúry. V tragédii Agamemnón gréckeho dramatika Aischyla z roku 458 pred n. l. sa mykénsky kráľ Agamemnón - hlavná postava - vracia z bojov o Tróju a víta ho manželka Klytaimnéstra. Na jeho počesť dáva Klytaimnéstra rozvinúť červený koberec, po ktorom hrdina kráča. Veľkú popularitu nadobudol červený koberec práve v spojení s filmovou akadémiou. Jeho použitie bolo inšpirované výnimočnou udalosťou v USA pred rokom 1902. Vtedy železničná spoločnosť prestrela slávnostný červený koberec pri nastupovaní pasažierov do mimoriadneho vlaku 20. storočia (20th Century Limited).
   
00:35 Slávnostný večer bude po prvýkrát moderovať herec Neil Patrick Harris. Harris začínal už ako cenený detský herec, často sa objavuje v muzikáloch. Preslávila ho komédia Zahulíme, uvidíme, ale hlavne kultový seriál Ako som spoznal vašu matku, kde bavil v úlohe neúnavného zvodcu Barneyho. Dnes často prepožičiava svoj hlas animovaným postavám.

Takto lákal divákov na dnešný večer - takže ako povedal: stať sa môže čokoľvek.



00:30
V hlasovaní medzi čitateľmi HN uspel film Americký ostreľovač. Keďže do našich kín šiel ešte len tento štvrtok, bolo o ňom aktuálne najviac počuť a ľudí zaujala aj kontroverzná politická téma vojny v Iraku. Veľkú šancu u akademikov však zrejme nemá.

00:25 Keby ste si chceli pripomenúť minuloročné udeľovanie cien, vyzeralo to takto.

00:23
Zvykom býva, že aj noc pred udeľovaním sa odovzdávajú ceny, ktoré môžu čo-to napovedať. V sobotu večer sa teda odovzdávali nezávislé filmy Independent Spirit Awards. Filmom roka sa stal Birdman a hercom roka Michael Keaton z tohto filmu. Za réžiu ocenili tvorcu filmu Chlapčenstvo, Richarda Linklatera.

00:20 Zaujímavosťou je, že v hlavnej kategórii sa o zlatú sošku uchádza len osem filmov, minulý rok to bolo deväť. Aj keď sa boj opäť zúžil len na dva najfavorizovanejšie filmy, podľa odborníkov to bude tesnejšie ako kedykoľvek predtým.

Tipy bookmekrov aj HN nájdete tu.

00:15 Pripomeňme si, kto vlastne dnes bude o zlatú sošku bojovať. Nomináciám vládnu filmy Birdman a Chlapčenstvo, ktoré majú zhodne deväť nominácií. Britský životopisný film z druhej svetovej vojny Kód Enigmy dostal osem nominácií, vrátane nominácie Benedicta Cumberbatcha na najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Iracká vojnová dráma režiséra Clinta Eastwooda Americký ostreľovač a časozberný film Chlapčenstvo, ktorý režisér Richard Linklater nakrúcal s tými istými ľuďmi 12 rokov, si odniesli po šesť nominácií. Životopisný film o slávnom fyzikovi Stephenovi Hawkingovi ich má päť.

00:10 Ako jedna z prvých sa na červenom koberci objavila herečka Anna Kendrick.



00:07 Oscary dnes slávia už svoj 87. ročník. Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v jedenástich kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou, ktorá dostala meno Oscar. Podľa jednej z legiend dostala soška meno v roku 1931 pre údajnú podobnosť so strýkom Margaret Herrick, knihovníčky a neskoršej riaditeľky akadémie.

00:05 Dobré ráno alebo neskorú dobrú noc vám prajem. Opäť po roku vás vítam pri udeľovaní filmových cien Oscar. Slávnostný ceremoniál začne asi za dve a pol hodiny, ale už teraz prichádzajú na červený koberec nominovaní a zúčastnené hviezdy. Budeme mať o čom hovoriť. Takže príjemne sa usaďte, oscarová noc s nami sa začína. Zdraví Lucia Čížová.

01 - Modified: 2007-03-22 06:15:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ a OSN zintenzívňujú kontakty s palestínskou vládou
01 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 02 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA 03 - Modified: 2023-04-16 08:52:27 - Feat.: - Title: Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Piargy valcovali vo väčšine kategórií a za najlepší hraný film vyhlásili Obeť 04 - Modified: 2022-03-14 07:27:58 - Feat.: - Title: Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Netflix prepisoval históriu, sošku získal aj Will Smith 05 - Modified: 2018-08-08 18:19:24 - Feat.: - Title: Prestížne Oscary dostanú novú kategóriu. Výnimočný populárny film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:16