StoryEditor

Z Barta spravil černocha a Ameriku vykreslil ako rasistickú krajinu

13.04.2015, 18:42
Autor:
redred
Bart Simpson uteká ako černoch pred šerifom Wiggumom, ktorý ho naháňa s obuškom. Socha slobody má pritom na hlave masku Ku-Klux-Klan.

Taliansky karikaturista Alexsandro Palombo sa znova vyjadril k ľudskoprávnym otázkam prostredníctvom postavičiek zo seriálu Simpsonovci. Tentoraz využil Barta Simpsona a urobil z neho černocha na úteku pred zákonom. Palombo reaguje na policajné zásahy v Spojených štátoch, ktoré skončili smrťou Afroameričana.

Palombo sa prostredníctvom obrázkov, ktoré zverejnil na svojom blogu, vyjadruje k brutálnym zákrokom amerických policajtov. Hlavnými postavami sú Bart Simpson a šerif Wiggum.

Na jednom z obrázkov policajt mieri zbraňou na "čierneho" Barta. V pozadí je ceduľa "I have a dream" (Mám sen) prekrytá cenzorskou pečiatkou. Taliansky umelec tak odkazuje na aktivistu Martina Luthera Kinga, ktorého nádeje na lepšiu budúcnosť v USA sa podľa názoru autora zrejme nevyplnili.

Pozrite si sériu kresieb k rasizmu v USA, ktoré pre HNonline poskytol Alexsandro Palombo:

V ďalších scénach má Wiggum masku rasistického hnutia Ku-klux-klan. Palombo ide však ešte ďalej a nasadzuje masku neslávne známeho hnutia na hlavu sochy Slobody.

"Touto sériou kresieb chcem odsúdiť súčasnú sociálnu situáciu v Spojených štátoch. V sociálnych oblastiach sa robia veľké kroky späť a ak Amerika nezakročí proti útočnému rasizmu, už to naďalej nebude krajina slobody a snov, ale krajina útlaku a násilia," uviedol umelec v rozhovore pre denník Daily Mail.

Taliansky karikaturista pripomenul tiež smrť dvanásťročného Tamira Ricea (viac o prípade si prečítajte TU). Na obrázku je Bart ležiaci tvárou na zemi, vedľa neho je detská zbraň. Scéne dominuje billboard s policajtom Wiggumom, ktorý drží dymiacu pištoľ a stojí vedľa nápisu "Cops never sleep" (Policajti nikdy nespia).

Policajt Michael Slager minulý víkend zastrelil neozbrojeného černocha. Na utekajúceho muža, ktorý nereagoval na výzvu na zastavenie, opakovane vystrelil. Incident zachytil na mobil okoloidúci. Policajt prišiel o prácu a podľa médií mu hrozí až trest smrti.

Taliansky umelec a aktivista využil Simpsonovcov už v januári, kedy postavičky nakreslil ako väzňov niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Pripomenul tak 70. výročie oslobodenia tábora (viac čítajte tu). Na svojom blogu vystupuje aj proti násiliu na ženách.

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ferrari sa už s nami zoznamuje
01 - Modified: 2024-02-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Tvorca Simpsonovcov a Futuramy Matt Groening oslavuje 70 rokov. Milovanú žltú rodinku vymyslel na chodbe za 15 minút 02 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci ožili. Umelá inteligencia dala postavám ľudskú podobu 03 - Modified: 2023-12-31 11:12:28 - Feat.: - Title: Odhalili záhadu, prečo v úvode Simpsonovcov predavač skenuje Maggie. Dôvod ťa poriadne prekvapí 04 - Modified: 2023-12-06 08:00:00 - Feat.: - Title: Čo sledovať v decembri na Disney+? Tešiť sa môžeš na návrat Simpsonovcov, Indiana Jonesa aj animovaný seriál od Marvelu 05 - Modified: 2023-11-08 08:22:24 - Feat.: - Title: Ty jeden mrňavej! Ikonická hláška aj škrtenie dostalo v Simpsonovcoch definitívne stopku. Časy sa zmenili, odkazuje Homer
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:43