StoryEditor

Tisíce Slovákov si nasadili 3D okuliare. Začala Pohoda

11.07.2014, 01:02
Autor:
lucluc
Vrcholom prvého večera na najväčšom slovenskom hudobnom festivale bola nemecká legenda. Ľudí na letisku je zatiaľ menej ako minulé roky.

Pohodový začiatok

Pohoda vstúpila do svojho 18. ročníka. Dospela. A štvrtok poobede začala púšťať na svoju "oslavu" aj tisíce tohtoročných návštevníkov. Brány letiska sa teda otvorili už v poobedňajších hodinách, nával prvého dňa, aký letisko zažilo minulý rok, sa však nekonal. Bolo to cítiť nielen na parkoviskách, ale aj pri vstupe či počas celého popoludnia pri stánkoch s občerstvením. Netvorili sa žiadne rady. Pohoda sa teda rozbieha tento rok pomalšie, ale to najlepšie má ešte len pred sebou.


Snímka: Pohoda festival/ Katarína Ácelová
 

Jedným z prvých koncertov prvého dňa bolo vystúpenie mladej speváčky Katarzie, ktorá svoj stan zaplnila a ľudia dokonca stáli aj vonku. Tí, ktorým sa však miesto ušlo, si pochvaľovali. Svoju pohodovú premiéru teda zvládla.

Aj trochu politiky. A podpora Ukrajiny
Na zvyšných stageoch pred západom slnka hrali kapely ako Bad of Skulls, Sun Ra Centennial Dream Arkestra či Madame Pepper, britsko-česká kapela, ktorá sa voľne pohybovala aj po letisku. To už sa však stmievalo a na hlavnom pódiu sa chystal otvárací koncert tohto ročníka festivalu. Klasika ako minulý rok.
 


Videá, fotografie, reportáže a rozhovory z najväčšieho slovenského festivalu Pohoda 
nájdete na HNonline celý víkend.



Ukrajinskú národnú filharmóniu s dirigentom Mykolom Ďaďurom uvítal riaditeľ festivalu Michal Kaščák. "Som štastný, že sa to po roku opäť vidíme a som poctený, že môžeme privítať zoskupenie od nášho východného suseda, z Ukrajiny, práve v tomto čase," povedal. Atmosféru, ktorú načrtol, dopĺňali aj vejúce ukrajinské vlajky pred pódiom a samozrejme výber skladieb. Najprv zaznelo dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Huculský triptych a potom Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského s fenomenálnym finále s názvom Veľká brána kyjevská. Stmievalo sa a mraky, ktoré sa natiahli nad letisko akoby naznačali pochmúrnosť celej situácie ešte viac.

Dirigent Ďaďura pre HN po koncerte poznamenal, že koncert na Pohode je prvým zahraničným po udalostiach v Kyjeve a preto je rád, že tu mohol byť. Bol šťastný, keď videl podporu od divákov.


Sun Ra Centennial Dream Arkestra. Snímka: TASR/ Radovan Stoklasa

V tom čase však už na vedľajších pódiách hrala kapela Theo Parrish Live či Tame Impala. Tí na podvečernej tlačovej konferencii napríklad chválili slovenské a české pivá, v ktorých sa celkom vyznali. A potom sa už na pódium dostala hlavná hviezda večera.  

Svojský líder Ralf Hütter je jedným z najvýraznejších postáv elektronickej hudby - využívali už prvé verzie syntetizátorov. Kapela prerazila svojim tretím albumom Autobahn na začiatku sedemdesiatych rokov.

Toto legendárne nemecké zoskupenie Kraftwerk "prinútilo" tisícový dav na letisku nasadiť si kvôli ich šou 3D okuliare. Pred pódiom boli vidieť celé rodinky, ktoré poslušne nasadili okuliare, ktoré dostávali všetci návštevníci už pri vstupe. A ich vystúpenie bolo vizuálne divadlo nenechalo nikoho chladným. 

Ekológia. Aj preto zaplatíte za pohár
Povinnou výbavou tohtoročných návštevníkov bude aj všade viditeľný zálohovaný pohár. Ten malo na sebe už počas prvého dna viacero ľudí a čapovali si do nich nápoje. Pohoda sa rozhodla byť viac eko a ľudia im vychádzajú v ústrety. A teda aj prírode.

Či však príroda vyjde v ústrety Pohode sa ukáže už v piatok, počas druhého festivalového dňa. Na pláne sú síce nejaké tie prehánky a ľudia sa na to patrične aj vyzbrojili a rátajú s dažďom, všetci však dúfajú, že nijaký dážď predsa len nepríde a Pohoda bude opäť len slnečná.

01 - Modified: 2006-08-01 06:50:11 - Feat.: 0 - Title: Na dodržanie straníckych sľubov sa poskladajú tí bohatší
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:15