StoryEditor

Nesbø na Slovensku prekvapil: Robil selfie a pozeral futbal s fanúšikmi

07.05.2015, 09:26
Autor:
lucluc

Žiadny futbalista, herec, ani spevák. Ale spisovateľ, nórsky spisovateľ ... Jo Nesbø bol včera pre Slovákov viac ako hollywoodskou alebo rockovou hviezdou. A zaslúžene. Humorom a prístupom tak predčil všetko, čo sa od neho očakávalo. Deň začal tlačovou konferenciou, kde očaril novinárov, potom si prevzal cenu od vydavateľstva Ikar za 200-tisíc predaných kníh na Slovensku, ľudia kvôli jeho podpisu v bratislavskom Panta Rhei neváhali stáť v radoch na ulici a večer sa sám už absolútne zbavil pochýb, ak nejaké mal, že na Slovensku je hviezdou. Na besedu do kníhkupectva Martinus.sk síce prišlo len tých približne 500 fanúšikov, ktorí si kúpili lístky, no priestory Foxfordu, kde sa beseda konala, boli zaplnené do posledného miesta.



"Wau," boli, i keď len šeptom povedané, prvé slová Jo Nesbøa (áno, spisovne je to správne), keď sa krátko po pol ôsmej postavil pred čakajúcich fanúšikov. To už sme mali za sebou polhodinovú prezentáciu jeho dvorného prekladateľa a sprievodcu Jozefa Zelizňáka, ktorý nám vo svojom programe s názvom Po stopách Harryho Holeho opísal kde všade viedli už kroky najznámejšej Nesbovej postavy - netradičného kriminalistu z jeho kníh. Dostali sme sa tak do Nórska, oboznámili sa s Oslo, boli v Thajsku, Austrálii, Viedni či Prahe. Samozrejme, mnohých v tej chvíli napadlo, či sa tam niekedy objaví aj Slovensko. Zelizňák už len zopakoval to, čo odznelo z Nesbových úst na tlačovej konferencii: Ak tu zažijem niečo brutálne, násilné, možno." (Smiech)


Prečítajte si prvé dve kapitoly z jeho najnovšej knihy Šváby - TU.



Na začiatku ešte poopravil svojich spolumoderátorov - prekladateľa Jozefa Zelizňáka a Juraja Šlesára z Martinus.sk o používaní mikrofónu, keďže sa mu ako starému rockerovi zdalo, že hovoria do nich príliš zblízka. Šlesár sa ešte pokúsil privítať ho v nórčine, na čo Nesbø vtipne zareagoval: "Povedal: Vitaj na Slovensku, chcem sa vyspať s tvojou sestrou." Za čo si vyslúžil potlesk a smiech publika, jeden z mnohých v ten večer. A beseda sa začala. Na vysokých stoličkách, ako organizátori rýchlo zareagovali, pretože zo zadných radov bolo horšie vidieť.

"Nie som tu ešte ani 24 hodín a užívam si každú jednu chvíľku, som rád, že ste prišli v takomto množstve," a samozrejme už ho čakala otázka o hokeji, keďže bolo krátko pred zápasom MS v hokeji Slovensko-Nórsko (prehrali sme 3:2, pozn. red). "Navrhujem dohodu, ak vás dnes naši Nóri nechajú vyhrať, chcem od vás sľub, že ak budeme hrať najbližšie spolu futbalový zápas, necháte vyhrať vy nás." - "Z toho je vidno, že nepoznáte slovenský futbalový tím, to nebude problém," vtipne zareagoval Šlesár. Nesbø na to reagoval: "Nie, to je naopak, vy ste ešte nevideli hrať Nórov."


Harry Hole ešte neskončil
55-ročný Nesbø, ktorý je pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik, spočiatku pracoval ako maklér a novinár, hrával i futbal a so svojou kapelou Di Derre v 90. rokoch mali aj 180 koncertov ročne, odštartoval literárnu dráhu v roku 1997. "Vždy som bol rozprávač, keď sme sa stretávali s rodinou, rozprávali sme roky tie isté príbehy. Dôležité však bolo umenie prerozprávať ten príbeh, často som to bol ja. Až po rokoch mi prezradili, že ma nechali rozprávať preto, lebo počuli v hlase, ako sa bojím vlastného príbehu," (Smiech) povedal na margo toho, prečo sa dal na písanie.

Začal práve kriminálnym románom Flaggermusmannen - bola to prvá detektívka, v ktorej vystupuje osobitý a nekonvenčný kriminalista Harry Hole. "Napísať autobiografiu ma až tak nelákalo, spisovateľ by si mal byť vedomý, že skutočnou hviezdou je jeho román. Často stretávam ženy, ktoré mi hovoria: milujem ťa. Ale ja sa im snažím vysvetliť, že asi nemilujú mňa, ale možno Harryho Holeho, jeho príbeh je zaujímavejší ako ten môj," povedal na úvod besedy. Na otázku, ktorá normálna žena sa zaľúbi ho Harryho Holeho, odpovedal jednoducho: "Ako som písal prvý román, kde mám Harry sex s prostitútkou, myslel som si, že týmto som sa zbavil všetkým čitateliek, ale mám pocit, že ženy si myslia, že ho môžu zachrániť, a to ich láka."



Snímka: TASR/ A. Galica


Prezradil tiež, že v písaní príbehov o Harrym Holeovi, z jeho najslávnejšej knižnej série, ešte bude pokračovať. "Keď som začal písať knihu Zrada, načrtol som si jeho príbeh, a ešte nie je na konci. Nepoviem vám koľko kníh ešte napíšem, ale keď bude koniec, spoznáte to."

Harry je detektív, so slabosťou pre alkohol, známy svojím problémom s autoritami a obľubou v netradičných vyšetrovacích metódach. Autor sa pri vykresľovaní jeho postavy inšpiroval aj na stretnutiach anonymných alkoholikov. "Nemusíte byť ale alkoholikom, aby ste o ňom vedeli písať. Podobne je to aj so spisovateľom, nie je dôležité, aby to, čo jeho postava robí aj robil, ale aby vedel, čo cíti. Mal by len niekde vo svojom vnútri hľadať toho malého sociopata."

A viete ako vzniklo jeho meno - Harry Hole. Nesbø to vysvetlil. Harry bola hviezda futbalového tímu z mesta, odkiaľ pochádza. A Hole je reálny policajt - veľký, obrovský, strašidelný - ktorým ho strašila jeho stará mama: "Keď nebudeš do 8 doma, príde Hole. A keď ho reálne aj stretol, jeho reakcia bola: "Ale veď ešte nie je osem hodín."

Spomenul aj to, že sa raz v Oslo nechal nahovoriť jedným zahraničným novinárom, aby prešiel miesta ´Po stopách Harryho Holeho´ podľa jeho kníh. Reálne našli aj dom, kde Harry Hole býva a ktorý v knihách opisuje, kde bolo reálne jeho menovka Harry Hole. Nesbøa úplne šokovalo, že keď zazvonili, reálne sa stalo, že sa niekto vyklonil z okna a zakričal: "Harry nie je doma." "Predstava, že to niekto robí niekoľkokrát denne je pre mňa šialená," povedal spisovateľ.


Píše aj pre deti
Nesbø však píše aj rozprávky pre deti, ku ktorým ho inšpirovala vlastná dcéra. Veľmi obľúbené sú jeho príbehy šialeného Doktora Proktora. "Chcela, aby som jej rozprával rozprávky. Spočiatku to bolo jednoduché, ale potom bola čoraz náročnejšia. Hovorila mi: povedz mi rozprávku, kde bude dievčatko, to dievčatko musí byť pekné, trocha ako ja, v tom čase sa bála chlapcov, takže môže tam byť aj chlapec, ale celkom maličký, aby som sa ho nebála, potom zemiak, iné kusy zeleniny a pod. Tak som jej navrhol či tam nedáme aj prdenie, že nie, tak som chcel aspoň trošku prdenia, súhlasila. Tak vznikol príbeh o Doktorovi Proktorovi, ktorý vynašiel prášok, ktorý zabraňuje ľuďom prdieť. Prášok sa ale predával veľmi zle, tak vymysleli, že otočia vzorec a z toho prášku budú ľudia prdieť. A až tak silno, že ich to môže vystreliť do vesmíru, čo môžu predať do NASA ... prvý príbeh vznikol takto. Dáni aj Švédi váhali, či knihu zakúpiť, ale napríklad Nemci hneď po nej siahli. Neviem, či to niečo hovorí o Nemcoch, ale je to tak. (Smiech)"

Ku koncu besedy ešte dostal Nesbø od organizátorov tričko s logom: "Zodpovedný za bezsenné noci od roku 1997." To vzišlo z veľkého množstva návrhov od fanúšikov. A už len veľký potlesk. Nesbø sa úžasným fanúšikom na záver aj poklonil.

 

Autogramiáda celkom odsýpala a podpis si nakoniec odniesli všetci - a mnohí aj selfie s Jom!

Posted by Martinus.sk on 6. máj 2015

 


Futbal s fanúšikmi
Beseda trvala približne hodinu a ľudia sa skvele bavili. Aj vďaka dobrej organizácii Martinus.sk na čele s jeho riaditeľom Michalom Meškom sa okamžite po skončení vypratali stoličky a zoskupil dav ľudí vzorne čakajúci na podpisy. Nesbø podpísal každú jednu knihu a sem-tam si kvôli kŕčom v ruke urobil prestávku, aby sa priblížil k fanúšikom, odfotil sa či prípadne urobil selfie. "Čas mal tak do 21.40, a to už sa hral futbalový zápas FC Barcelona - Bayern Mníchov, ktorý chcel pozerať. Tak sme mu navrhli, či si ho nepozrie s nami. Súhlasil," povedal nám po skončení Meško, a to už sa pripravovalo plátno a Nesbøvi nieslo vínko. Po úspešnej besede, zaslúžený oddych.



Snímka: luc

01 - Modified: 2007-05-27 19:47:28 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa "muž s nálepkami"
01 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 02 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-19 10:30:26 - Feat.: - Title: Ľudí v Karlovke znepokojili biele kríže na ceste. Súvisia s vojnou na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-03-17 18:51:36 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu: Policajta, ktorý je obvinený z vraždy kolegu, budú stíhať väzobne 05 - Modified: 2021-12-27 15:54:31 - Feat.: - Title: Počas Vianoc policajti vykonali tisícky kontrol. Odhalili stovky porušení epidemiologických opatrení
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:29