StoryEditor

Filmové ceny Český lev zostali doma. Neuspel ani jeden Slovák

22.02.2015, 06:26

Filmom roka sa stala sociálna dráma Cesta ven. Rovnako ako na cenách Českej filmovej kritiky, bodovala v hlavných kategóriách aj na Českých levoch. Spolu získala snímka režiséra Petra Václava až 7 cien. Na druhej strane snímka Fair Play, ktorá získala nominácie vo všetkých kategóriách a v ktorej sme mali aj hodné slovenské zastúpenie, nakoniec u filmovej akadémie úplne prepadla a nezískala ani jednu cenu. Rovnako neuspel ani druhý film so slovenským zastúpením, Rukojemník (v českých kinách Jak jsme hráli čáru).


 

Priamy prenos uvádzala ako vždy Česká televízia, aj v televízii bolo poznať, akú zvláštnu a pre hovorené slovo trochu nevhodnú akustiku má sála pražského Rudolfina, kde sa v sobotu večer ceny Českej filmovej a televíznej akadémie udeľovali. Hudobné vystúpenia boli výborné, preslovy moderátorky Lucie Výbornej, odovzdávajúcich aj ocenených však zneli s ozvenou ako z prázdnej kúpeľne.

Supervízorom večera v jeho novej podobe bol režisér Jan Svěrák. "Pracovali sme na tom s mojím kamarátom a režisérom prenosu Michaelom Čechom," povedal. Ako odovzdávajúci v hlavných kategóriách figurovali poprední českí lekári a každej filmovej profesii prišiel cenu dať doktor z "príbuzného" odbore, napríklad dokumentaristom doktor z Lekárov bez hraníc. Svěrák priznal, že to bol jeho nápad. "Bavili sme sa na Prezídiu akadémie o tom, koho vybrať, keď si filmári nikoho nevážia. Politici alebo modelky nepripadajú do úvahy, veteránov sme už mali. Takže jediní, koho my filmári rešpektujeme, sú lekári. A prečo? Máme a mali by sme mať spoločný humanizmus. A poznáte to, za starých čias v krčme pri jednom stole sedeli pán doktor, pán učiteľ a pán farár," vysvetlil režisér, ktorý na Českých levov bojoval so svojim filmom Tři bratři.



Jan Svěrák odovzdával cenu pre najlepší študentský film. Snímky: Michal Šula, MAFRA
 

Favoritom cien bola dopingová dráma Fair Play, získala nominácie v úplne všetkých kategóriách, ale u akademikov nakoniec prepadla. V prvej polovici večera sa dočkala jedinej trofeje - ceny filmových fanúšikov. "Som veľmi dojatá, ale nič som si nepripravila. Vďaka, filmoví fanúšikovia, myslím, že ste si vybrali správne," povedala režisérka Andrea Sedláčková. Druhou cenou, ktorú si bude spájať s tohtoročnými Českými levmi je cena za Najlepší filmový plagát (Tomáš Machek, Marius Corradini), čo je ale neštatutárna cena, vyhlasovaná už pri nomináciách. Cenu nezískala ani Judit Bárdos, ani Roman Luknár či Miro Žbirka za najlepšiu pieseň.

Paradoxne však českí filmoví akademici poslali na Oscara ako kandidáta na najlepší zahraničný film práve spomínanú snímku Fair play a nakoniec ju domov poslali bez jedinej ceny. Jan Svěrák má to na to vysvetlenie: "To už tu tiež bolo, zažil to môj film Tmavomodrý svet. Pošlú film na Oscarov, pretože sa im zdá najlepší. Keď v Amerike nezíska nomináciu, povedia si - Tak sme sa asi zmýlili, asi nie je najlepší. A potom sa pozrú, kto vyhral ceny filmovej kritiky - aha, tak sa pozrieme na tento film, ten bude najlepší. Ale taký je život."



Andrea Sedláčková s diváckou cenou za Fair play.


Čo sa týka hereckých kategórií, až na jednu výnimku, patrili ceny len jednému filmu. Tou výnimkou bola Klaudia Dudová, ktorá získala cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, keď si ako neherečka zahrala v dráme s rómskou tématikou Cesta ven. Ostatné herecké ceny si už potom rozdelili traja členovia Dejvického divadla v Prahe, ale najmä predstavitelia filmu Díra u Hanušovic režiséra Mirka Krobota - Ivan Trojan ako najlepší herec v hlavnej a Lenka Krobotová a Jaroslav Plesl za vedľajšie úlohy. Z nich sa najviac radovala Lenka Krobotová. "Skôr než že by som cenu neočakávala, som si ju radšej nepredstavovala. Ocitla som sa vo veľkej konkurencii a tým viac si cenu vážim. Navyše moje niekoľkohodinové prípravy tak neboli zbytočné," povedala herečka.

V hľadisku sedel aj Milan Lasica s manželkou Magdou Vášaryovu. Bol nominovaný v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe vo filme Rukojemník (v českých kinách Jak jsme hráli čáru), ale film nakoniec nepremenil ani jednu zo 4 nominácií. Ani Táňa Pauhofová, nominovaná v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Něžné vlny Jiřího Vejdělka, neuspela. Ale ako sama povedala, vedela, že ju to tento rok obíde.

Ostatné kategórie už boli zasvätené predovšetkým snímkam Cesta ven a Tři bratři. Neuspel tak ani hudobný skladateľ Michal Novinski nominovaný v kategórii Najlepšia hudba za filmy Andělé všedního dne režisérky Alice Nellis a Tři bratři Jana Svěráka. Slovenský kameraman Martin Štrba nepremenil nomináciu v kategórii najlepšia kamera za film Pohádkář Vladimíra Michálka.



Víťaz večera - režisér drámy Cesta ven Petr Václav.
 

Cenu za celoživotný prínos filmu získala režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. Po vyštudovaní FAMU začínala ako asistentka réžie u Otakara Vávru, spolupracovala s ním na snímkach Romance pre křídlovku alebo Trinásta komnata. "Ono sa patrí poďakovať, ale ja ani neviem komu. Prevalcoval ma údiv a prekvapenie," povedala na javisku Vihanová. "A prečo ja? Možno aby sa to stihlo ešte pred kremáciou," vtipkovala. Vihanová debutovala v roku 1969 filmom Zabitá nedele, ktorý však skončil v trezore a obnovenú premiéru mal až po roku 1989. Až vtedy sa režisérka vrátila po zákaze k hraným filmom.

Na slávnostnom večere sa objavil aj Jiří Bartoška, ktorý sa lieči na rakovinou lymfatických uzlín už niekoľko mesiacov. Zrušil kvôli nej natáčanie seriálu Ja, Mattoni. Na České levy ale dorazil v dobrej nálade. Choroba ho síce pripravila o vlasy, ale nie o úsmev. "Cítim sa dobre a som veľmi rád, že som mohol doraziť na tieto ocenenia a podporiť tak svojich kolegov hercov," povedal riaditeľ karlovarského filmového festivalu.

Víťazi Českých levov za rok 2014:
Najlepší film: Cesta ven
Herečka v hlavnej úlohe: Klaudia Dudová (Cesta ven)
Herec v hlavnej úlohe: Ivan Trojan (Díra u Hanušovic)
Herečka vo vedľajšej úlohe: Lenka Krobotová (Díra u Hanušovic)
Herec vo vedľajšej úlohe: Jaroslav Plesl (Díra u Hanušovic)
Réžia: Petr Václav (Cesta ven)
Scenár: Petr Václav (Cesta ven)
Kamera: Cesta ven
Zvuk: Cesta ven
Hudba: Krásno
Masky: Tři bratři
Kostýmy: Tři bratři
Scénografia: Tři bratři
Strih: Cesta ven
Dokument: Olga

01 - Modified: 2007-03-21 13:47:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž EÚ pre mladých vedcov je výzva pre stredoškolákov
01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-11 09:58:28 - Feat.: - Title: Odchody z párty po odovzdávaní cien Český lev skončili fiaskom. Hostia padali po zemi ako hrušky 03 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš 04 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní 05 - Modified: 2024-02-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:54