StoryEditor

Hudobník Bonobo z Pohody pre HN: Najviac ma zaujal zvuk sušičky

14.07.2013, 00:00
Hudobník a jeden z headlinerov Pohody Bonobo ešte pred koncertom odpovedal HN na pár otázok.

Patrí medzi kľúčové mená vydavateľstva Ninja Tune a jeho vystúpenie býva veľký zážitok. Downtempový hudobník Bonobo (Simon Green) spája elektroniku s inými hudobnými žánrami, na festivaloch a koncertoch vystupuje so živou kapelou. Zatiaľ mu vyšlo päť štúdiových albumov, posledný The North Borders 1. apríla tohto roku. Rodený Brit, ktorý teraz žije v New Yorku, už na Slovensku vystúpil pred piatimi rokmi, včera zase očaril festival Pohoda. Pred koncertom nám odpovedal na pár otázok.
 


Bonobo pred novinármi. Snímka: Pohoda/Filip Drábek


Na čerstvom albume The North Borders ste spolupracovali s viacerými spevákmi, medzi nimi aj s Erykah Badu. Podľa čoho si vyberáte vokalistov?

Speváci sú u mňa až druhá vec, najprv robím na hudbe a tónoch, potom sa rozhodnem, či to bude track vhodný pre vokály alebo nie. S Erykah som sa stretol minulý rok na festivaloch a zistili sme, že ohľadom hudby máme toho veľa spoločného. Skôr ako vznikla myšlienka spolupráce sme sa veľa rozprávali o hudbe. Najprv som jej posielal svoje veci, aby si to vypočula a rozhodla sa, či do toho chce ísť. Celé to bolo prirodzený proces. To isté bolo vlastne aj so speváčkou Szjerdene.
 
Aký je teda váš proces tvorby hudby?
Začínam s veľmi malými kúskami - zvukmi, ktoré sú zaujímavé. V procese tvorby dávam oproti sebe zvuky, aby som videl ako spolu pôsobia. Často začínam s veľmi jednoduchým riffom alebo tónom a potom rozvíjam rôzne nápady, ktoré sa hrajú so štruktúrou. Niekedy sa stane, že spolu fungujú dve veci, ktoré v podstate nemajú nič spoločné.
 
Je pravda, že so sebou nosíte mikrofón a nahrávate si zaujímavé zvuky, ktoré neskôr využívate vo svojej hudbe?
Áno, nosím ho stále.
 
Aký najzaujímavejší zvuk alebo ruch ste si nahrali?
Najzaujímavejšie zvuky pochádzajú z celkom nudných vecí. Nahral som si napríklad sušičku v šatni v Bostone. Znelo mi to naozaj ako zaujímavý rytmus. Ale nesnažím sa vyhľadávať a nahrávať zaujímavé zvuky, jednoducho ma baví bežný ruch. Ale musím povedať, že tá sušička bola najlepšia.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 11:25