StoryEditor

SND bilancovalo minulý rok. Skončilo len s malou stratou

24.04.2013, 21:00
Autor:
luc, tasrluc, tasr
Marián Chudovský na dnešnom verejnom odpočte odprezentoval hospodárenie divadla za minulý rok.

"V druhom polroku 2012 som sa venoval hlavne oboznámeniu sa s činnosťou divadla a hlavnými dokumentmi, ktoré som poznal z prípravy na konkurz, v akom stave bolo plnenie kolektívnej zmluvy, pracovného poriadku, venoval som sa vyčisteniu pracovných vzťahov, budovaniu novej organizačnej štruktúry a reštrukturalizácie pracovných miest. Plnili sme dramaturgický plán, ktorý nastavilo ešte predchádzajúce vedenie, zmluvne dohodnutý na celú sezónu. Nová sezóna je od septembra 2013, tú už sme prezentovali, máme kompletný dramaturgický aj hrací plán," uviedol generálny riaditeľ Marián Chudovský na dnešnom verejnom odpočte Slovenského národného divadla za rok 2012.

Chudovský bol v zmysle výsledku výberového konania vymenovaný ministrim kultúry SR Marekom Maďaričom do funkcie generálneho riaditeľa 1. júla minulého roka. Členmi vedenia SND sú tiež Alžbeta Bednáriková, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa, Roman Polák, riaditeľ činohry, Friedrich Haider, riaditeľ opery, Jozef Dolinský, riaditeľ baletu, Peter Janků, riaditeľ umelecko-dekoračných dielní, Daniel Rabina, riaditeľ centra marketingu, Dušan Műller, riaditeľ ekonomického úseku a Jozef Mušec, poverený riadením technicko-prevádzkového úseku. Do konca roku 2012 bol riaditeľom činohry Emil Horváth.




Rozpočet
Ministerstvo kultúry SR určilo pôvodným rozpisom bežný výdavok na činnosť Slovenského národného divadla v objeme 16,2 milióna eur. (citácia z výročnej správy, pozn. red.) Prevádzková dotácia od zriaďovateľa - Ministerstva kultúry SR bola pre rok 2012 upravená na celkovú sumu 16 427 798,37 eura. Záväzný ukazovateľ na mzdy zo štátneho rozpočtu bol vo výške 8 683 573 eur.

Pri svojom nástupe "zdedil" Chudovský dlh vo výške 700-tisíc eur. Slovenské národné divadlo v roku 2012 dôsledne posudzovalo nevyhnutnosť všetkých nákladov a dosiahlo plánované výnosy. Aj napriek dodržiavaniu zásad hospodárnosti, účinnosti a efektívnosti vynaložených finančných prostriedkov SND za rok 2012 skončilo so záporným hospodárskym výsledkom v sume 17 279,89 eur. "Sú to len naozaj drobné peniaze v rámci celého rozpočtu, takže to nepovažujem za tragédiu", povedal Chudovský.

Po kontrole, ktorá prebehla v divadle naposledy a zistila zlé hospodárenie, kvôli ktorému odstúpil aj predchádzajúci riaditeľ Ondrej Šoth, stále prebieha vyšetrovanie a podľa Chudovského slov je 5-6 trestných oznámení. Súčasné vedenie však predložilo novú smernicu, ktorá prešla bez pripomienok.

Mzdy a dane
V roku 2012 bol prepočítaný stav zamestnancov 904. Priemerná mesačná mzda v minulom roku bola 880 eur, čo znamená 1,5-percentný pokles oproti roku 2011 (893 eur).

SND v roku 2012 zaplatilo daň vo výške 151 179,40 eura. Celková zaplatená daň v roku 2012 bola oproti roku 2011 vyššia o 42 573 €, nakoľko Hlavné mesto SR Bratislava výrazným spôsobom zvýšilo dane na rok 2012. Pri zostavovaní rozpočtu nám tieto skutočnosti neboli známe, a preto sme požiadali Ministerstvo kultúry o navýšenie bežných výdavkov. Ministerstvo kultúry nesúhlasilo s predmetnou požiadavkou.

Diváci a tržby

Súbor opery uviedol štyri premiéry, balet tri a činohra desať. V opere to boli tituly Jenůfa (Jej pastorkyňa, 23.3.), Manon Lescaut (15.6.), Maria Theresia (11.10.) a Veľká doktorská rozprávka (6.12.), v balete DUO (3.3.), Spiaca krásavica (26.5.) a Sylfida (28.9.). Desať činoherných premiér tvorili inscenácie Kvarteto (21.1.), Pamäť vody (28.1.), Rabínka (3.3.), Pohania (24.3.), Čajka (31.3.), Stratiť ruku v Spokane (2.6.), Oblaky (9.6.), Oresteia (6.10.), Aj kone sa strieľajú (1.12.) a Matkina guráž (8.12.2012).

V roku 2012 navštívilo predstavenia 238 035 divákov, tržby z predstavení vrátane kultúrnych poukazov predstavovali 2 404 249,74 eura. SND v roku 2011 odohralo 697 predstavení, v roku 2012 to bolo 709 predstavení, čo je o 12 viac.





Pri vyššom počte predstavení boli teda o niečo menšie tržby. "Nepodceňuje to samozrejme, aj keď pri mojom nástupe a zvyšok roka 2012 som to nepovažoval za hlavný problém, ktorý treba riešiť. Chceme hrať kvalitne, aj keď bol pokles o nejaké mizivé percento, nepovažujem to za strategický problém. V budúcnosti však chceme ponúkať umelecky hodnotné predstavenia na vysokej úrovni, a tie sa pochopiteľne nemusia stretnúť s primárnym záujmom obecenstva. To je otázka aj niekoľkých rokov," povedal pre HN Chudovský. A tým pádom napríklad stiahnuť staré predstavenia, kam patrí aj Traviata, ktorú pred rokmi režíroval sám.

V dňoch 7. – 9. septembra 2012 okrem iného účinkoval súbor Opery SND už po druhý raz na renomovanom medzinárodnom letnom opernom festivale v cyperskom Pafose s názvom Pafos Aphrodite Festival s operou Giuseppe Verdiho Otello. Vystúpenie potvrdilo kvality a potenciál slovenského operného umenia v zahraničí. Mimoriadnou okolnosťou uvedenia Verdiho diela bola skutočnosť, že dej tejto strhujúcej shakespearovskej drámy sa odohráva práve v usporiadateľskej krajine, v meste Famagusta.


Marketing

Riaditeľ centra marketingu Daniel Rabina potvrdil, že po úspešnom spustení, dnes už je 10 percent predaja online a dokonca až 14 percent tržieb ide divadlu cez portál návštevník.sk, ktorý je priamo spárovaný s webom snd.sk. Taktiež  rozšírili počet partnerov a komunikáciu na sociálnych sieťach. Uchytil sa časopis Portál, ktorý vychádza v náklade 6-tisíc kusov.

Hrací plán je až do konca budúcej sezóny, preto bude možné kúpiť lístky už aj na celú nasledujúcu sezónu. Divadlo už má právo aj na výstavnú činnosť, stále je to však nekomerčná činnosť, ktorá sa však divadlu vracia, pretože to zaujíma návštevníkov. Plán výstav bude už aj na roky 2014 a 2015.

Okrem toho má divadlo už aj povolenie na podnikateľskú činnosť. "Bola nám udelená vo všeobecnosti. Týka sa napríklad predaja vstupeniek na iné predstavenia, keď tu napríklad hosťuje iný súbor alebo v rámic prenájmu budovy tu niekto hosťuje, môžeme vypracovať na objednávku kostýmy alebo iné veci," uzavrel Chudovský.

Celú správu nájdete tu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:05