StoryEditor

Našťastie nie je veľa rolí, kde by som hladoval, tvrdí Matthew McConaughey

13.01.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes

Dvojica detektívov pátra v Louisiane po páchateľovi dávnej vraždy. Jedného z nich hrá hrdina filmov Amistad, Kontakt, Čas zabíjať aj Sahara Matthew McConaughey, ktorý tento rok oslávi štyridsaťpäťku. Známy herec zažíva silné obdobie. Za film Klub poslednej nádeje získal Zlatý glóbus ako najlepší herec v dráme a žiari po boku Leonarda DiCapria vo Vlkovi z Wall Street, ktorý práve mieri do našich kín. A od pondelka bude spolu s Woodym Harrelsonom vládnuť novému krimiseriálu Temný prípad, ktorý vrátane Česka vysiela stanica HBO.



V roku 2005 vás časopis People poctil titulom Najpríťažlivejší muž planéty a fanúšikovia vás už dlho prirovnávajú k Paulovi Newmanovi.
Ocenenie od magazínu považujem skôr za srandu, ale byť prirovnávaný k Newmanovi je pre mňa pocta, pretože práve on bol mojím najobľúbenejším hercom a idolom.

S úspechmi sa dostavuje aj sláva. Zvykli ste si na ňu?
Myslím, že áno. Nerád len skúmam, kde sa vzala, pretože na to neexistuje žiadna poučka. Človek to musí prežiť na vlastnej koži, a keď to príde, nenechať sa zaskočiť a nepadnúť hneď na zadok. Podobne začína láska.

Nevylučujú sa sláva a súkromie ?
Už som našiel spôsob, ako to zvládnuť: patrí to k práci, ktorú mám rád. Ak ma paparazzi prenasledujú, aj keď mám voľno, beriem to ako súčasť hry. Pretože milujem Hollywood, nebojujem s tým. Keby mi to naozaj vadilo, opustil by som svoju profesiu, nechodil by som vôbec na verejnosť, rozostavil okolo domu strážcov a sám tajne utekal von zadnými vrátkami.

Ako akčný hrdina Sahary i striptér vo filme Magic Mike ste si musel vypestovať ukážkové telo. Ako?
V podstate som sa podriadil tréningovej metóde zvanej Superset, kedy sa zapájajú svaly v dvoch cvičeniach za sebou bez odpočinku. Je to rýchle a výhodné, aj pri vyššej intenzite neriskujete zranenia, zbavíte sa tukov a budujete svaly za kratší čas.

Pre rolu chorého v Klube poslednej nádeje ste naopak schudli.
Z 84 na 61 kilogramov. Volal som Tomovi Hanksovi, rozprával mi, čo sa pri chudnutí naučil pred natáčaním Stroskotanca. Sám som zistil, že ľudské telo je oveľa odolnejšie, než si myslíme. Ale našťastie sa mi neponúka veľa kvalitných rolí, kvôli ktorým by som ochotne hladoval.

Vyberáte si postavy podľa vlastného vkusu alebo očakávania fanúšikov?
Sebecky len podľa seba. Nechcem sa zaradiť do jedinej škatuľky, ktorá ľudí baví, kvôli tomu som sa nestal hercom. Že diváci prídu do kina, vítam ako bonus, ale nepodlieham tomu. Ani žánrom: mám rád komédie, akčné filmy i drámy.
   
Nakoľko sa svojím filmovým hrdinom podobáte ?
Mávajú väčšie šťastie ako ja, ale ja tiež vyhľadávam cestovanie a dobrodružstvo, párkrát som vyviazol z nebezpečenstva bez znalosti jazyka a na motorke som prešiel celú Európu.

Ako ste sa bavili s Harrelsonom pri natáčaní Temného prípadu ?
Bavili? Pracovali sme šestnásť hodín denne šesť dní v týždni. Našťastie som mal so sebou rodinu, pomohlo aj naše dlhoročné priateľstvo s Woodym Harrelsonom, hoci aj medzi nami to občas zaiskrilo.

Hrá nejakú rolu fakt, že obaja pochádzate z Texasu?
Museli by ste pochopiť južanskú logiku. Sme síce stopercentnými Američanmi, ale neradi si nechávame do niečoho hovoriť a radšej všetko robíme po svojom. Vďaka tomu nás Texasanov spája neobvyklé bratstvo, nech sme kdekoľvek vo svete.

Aká filmová udalosť vás čaká?
Premiéra sci-fi Interstellar, ktorú režíroval Christoper Nolan.

Ája Bufka, idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pražský Strahov ovládli monacké kniežatá
01 - Modified: 2023-11-07 10:17:07 - Feat.: - Title: Milióny za rozmlátenú ikonu Lamborghini? Do aukcie mieri unikát, so stoličkou i DVD 02 - Modified: 2023-03-08 09:41:43 - Feat.: - Title: Polícia rozbila gang inšpirovaný filmom Vlk z Wall Street. Viedol ho Čech, v priebehu rokov okradli ľudí o milióny 03 - Modified: 2023-01-11 08:41:37 - Feat.: - Title: Pozrite si krásne róby z ocenení Zlatý Glóbus. Heidi Klum vás odrovná 04 - Modified: 2022-12-13 10:04:29 - Feat.: - Title: Poznáme nominácie na Zlatý glóbus. Pozri sa, kto má najväčšiu šancu na zisk prestížnej sošky 05 - Modified: 2021-10-23 20:33:59 - Feat.: - Title: Skutočný Vlk z Wall Street opäť prehovoril. Za desať sekúnd dokázal zarobiť šialených 22 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:08