StoryEditor

Spevák Radiohead stiahol albumy zo Spotify. A kritizuje ich

16.07.2013, 01:00
Thom Yorke, ktorý vystúpil piatok aj na Pohode, stiahol albumy zo služby Spotify, pretože znevýhodňuje začínajúcich.

Služby na streamovanie hudby síce predstavujú najrýchlejšie rastúci segment trhu s hudbou, niektorí hudobníci v nich však budúcnosť nevidia. Napríklad spevák kapely Radiohead Thom Yorke vyhlásil, že z prehrávaní na Spotify začínajúci hudobníci nevidia ani dolár. Zo Spotify preto nechal aktuálne stiahnuť svoj sólový album The Eraser, album Ultraista aj tohtoročnú nahrávku svojho projektu Atoms for Peace, napísala britský portál BBC. "Nie je to tak, že by išlo o nezmyselnú rebéliu, ktorá poškodí hlavne našich fanúšikov. Chceme sa postaviť za muzikantov," uviedol Yorke, ktorý svoju hudbu súbežne odoprel aj streamovacej službe Rdio. Urobil to vraj len preto, že súčasný model znevýhodňuje začínajúcich hudobníkov a kapely. "Všetci to vedia, len sa to boja povedať, aby neprišli o kšeft," dodáva producent Godrich.

Zarobí si len Spotify
"Nenechajte sa mýliť. Všetci tí noví umelci, ktorých na Spotify objavíte, za počúvanie hudby žiadne peniaze neobdržia. Peniaze budú putovať len k majiteľom akcií Spotify," tvrdí Yorke. Podľa producenta Godricha, podpísaného pod albumami Radiohead z posledných pätnástich rokov, sú ľudia vo vedení Spotify rovnakí ako tí, ktorí hudobníkov kedysi okrádali cez veľké vydavateľstvá. "Streamovanie má zmysel jedine pre spätný katalóg už zavedených kapiel. Novým umelcom ale žiadne peniaze, na rozdiel od rádia, neprinesú," dodáva Godrich.

Krok Yorka, ktorý patrí k najvýraznejším postavám súčasnej hudby, nemožno brať na ľahkú váhu. Spotify je totiž svetovo najrozšírenejším nástrojom na streamovanie hudby: služba má 24 miliónov aktívnych používateľov, z ktorých štvrtina odvádza pravidelné mesačné poplatky. Hudobníci však za jedno prehratie svojej piesne dostávajú sumy v rádoch desatín centov.

Podľa serveru Guardian je momentálne systém nastavený tak, že za 1 milión prehratí slávnejším hudobníkom platia v prepočte cca 4412 eur. Napríklad muzikant David Lowery ale v júni napísal nahnevaný blog, v ktorom doložil, že za 1,1 milióna prehraní svojej piesne Low dostal len 16 dolárov. Komerčné platené rádio Sirius XM mu za 179 prehratí rovnakej piesne vyplatilo 181 dolárov, americké rádio Terestrial za 18-tisíc prehratí dokonca 1522 dolárov.

Podobne kapela Grizzly Bear vraj za 10-tisíc prehratií od Spotify dostala približne desať dolárov, ktoré si medzi sebou muselo rozdeliť päť členov kapely. Tiež americká pesničkárka Erin McKeown zase v rozhovore pre rádio NPR uviedla, že za prehratie jednej piesne dostáva menej ako 0,5 centu.





Bojovať možno aj "windowingom"
Spotify a všeobecne službám na streamovanie hudby sa ale vyhýbajú aj ďalšie veľké mená. Napríklad speváčky Adele i Taylor Swift použili praktiky takzvaného "windowingu", kedy sa muzikanti dohodnú s nahrávacími spoločnosťami, že zámerne svoje albumy neposkytnú k streamovaniu ihneď po vydaní. Dúfajú, že tým tak podporia predaj albumov a donútia ku kúpe aj tých, kto by si ich piesne iba príležitostne streamovali.

Svoje piesne Spotify už skôr odmietli poskytnúť kapely AC / DC, Led Zeppelin, King Crimson či zostávajúci žijúci členovia Beatles. K Yorkeovej výzve sa vyjadril iba rocker Kieran Hebden, vystupujúci pod prezývkou Four Tet. Ten však svoje piesne na Spotify nemal ani skôr. Naopak hudobník Ed Sheeran si službu Spotify pred časom pochvaľoval ako zásadný zdroj príjmu.

Služba Spotify sa spustila roku 2008, tento rok má suma, ktorú od tej doby vyplatila hudobníkom za prehratie piesní, dosiahnuť celkovo 1 miliardu dolárov. "Yorke zabudol uviesť, že peniaze, ktoré od Spotify dostáva, mu vyjednali práve ľudia z hudobného priemyslu, ktorými tak opovrhuje," reagoval Tim Quirk z konkurenčnej služby Google Play. "Nemá zmysel hádzať vinu na Spotify. Nízke čiastky, ktoré hudobníkom vypláca, sú len dôsledkom toho, že ľudia odmietajú za hudbu platiť viac."

Napriek Yorkovi zatiaľ Radiohead svoje piesne zo Spotify nestiahli. Album kapely Atoms for Peace, ktorú Yorke zo Spotify odstránil, vyšla vo vydavateľstve XL Music. To sa s hudobníkmi delí o príjmy 50 na 50 percent.

Asi najväčší rozruch okolo streamovanej hudby tento rok vzbudila služba Pandora. Tá tlačí na zmenu americkej legislatívy a chce, aby bola zo zákona povinná vyplácať hudobníkom o 85 percent poplatkov menej. Proti tomuto návrhu v júni vystúpili napríklad členovia kapely Pink Floyd. "Deväťdesiat percent hudobníkov, ktorí dostávajú zaplatené za streamovanie hudby, dostane ročne čiastku menšiu ako 5-tisíc dolárov. Nemôžu si dovoliť škrt, ktorý chce v americkom Kongrese presadiť Pandora," napísali v spoločnom liste Roger Waters, David Gilmour a Nick Mason.

Ako je na tom Spotify
Zatiaľ najpopulárnejším hitom služby Spotify bol tento rok singel Get Lucky od kapely Daft Punk. Ten v apríli zlomil doterajší rekord, keď si ho za prvé tri týždne od vydania pustilo viac ako 22,5 miliónov ľudí. Na Youtube v rovnakej dobe klip videlo 25 miliónov ľudí. Spotify na svojich stránkach uvádza, že hudobníkom vypláca maržu podľa toho, aký veľký je o ich hudbu záujem. Na Spotify existujú tri typy účtov - obmedzené streamovanie zdarma alebo neobmedzené, platené streamovanie za 5 alebo 15 dolárov mesačne.

Kto ďalší streamuje
Služby na streamovanie hudby síce predstavujú najrýchlejšie rastúci segment v hudobnom priemysle. Podľa štatistík Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu výťažok zo streamovanej hudby predstavoval 13 percent celkových zárobkov v roku 2012. Okrem služieb Spotify, Rdio či Pandora hudbu streamujú tiež služby Xbox Music či Google Play Music All Access, čoskoro sa spustí aj služba iTunes Radio.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:05