StoryEditor

Gottov lekár: Maestro trpí lymfómom, ktorý môže postihnúť celý organizmus

04.11.2015, 13:51

Mnohonásobný Zlatý slávik Karel Gott trpí ochorením, ktoré postihuje celý organizmus. Na príčiny vzniku takzvaného Non-Hodgkinovho lymfómu pritom nemožno vo väčšine prípadov ukázať, hovorí v rozhovore pre MF DNES spevákov lekár a prednosta kliniky hematológie Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Marek Trněný.

Práve v starostlivosti profesora Trněného, uznávaného experta na nádory lymfatického tkaniva, teraz Gott je. Do VFN v Prahe 76-ročného speváka previezli po tom, čo počas operácie náhlej brušnej príhody, ktorej sa podrobil minulý týždeň v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny, lekári objavili zhubný Non-Hodgkinov lymfóm. O Gottovom zdravotnom stave v pondelok informovala jeho manželka Ivana Gottová, píše portál iDNES.cz. Práve lymfóm spôsobil problémy, kvôli ktorým Gott skončil v rukách lekárov. Profesor Trněný v rozhovore pre MF DNES vykreslil, s akou chorobou spevák bojuje.

Karel Gott teraz podstupuje liečbu. Čo je príčinou vzniku rakoviny, s ktorou bojuje - Non-Hodgkinovho lymfómu?

Na príčiny nemožno v drvivej väčšine prípadov konkrétne ukázať. Existujú síce prípady, keď môže choroba súvisieť s nejakou infekciou, s tým sa však stretávame skutočne veľmi výnimočne.

Akých orgánov sa Non-Hodgkinov lymfóm týka?

Non-Hodgkinov lymfóm sa môže vyskytovať vo všetkých tkanivách, v ktorých sú prítomné biele krvinky, takže okrem uzlín postihuje kostnú dreň, zažívací trakt, štítnu žľazu, oko, mozog, kožu, pečeň, slezinu, pľúca, kosti, obličky. Podstatou jeho vzniku sú rovnako ako u ďalších nádorov získané genetické zmeny, v tomto prípade práve v lymfocytoch (bielych krvinkách, pozn. red.), Ktoré vedú k nekontrolovanému množeniu ich nádorovej populácie. Prejavy potom súvisia s miestom, ktoré lymfóm postihuje.

Ak ide o prognózu, aká je, ak príde pacient včas?

Lymfómov rozpoznávame množstvo. V podrobnom delení až sedemdesiat typov. Každý prognostický faktor zohráva svoju úlohu. Máme pacientov, ktorých len sledujeme a bez liečby žijú roky, iní potrebujú liečbu neodkladne. Niektoré lymfómy sú veľmi agresívne a od začiatku spôsobujú veľa vážnych ťažkostí.

Prebieha liečba výlučne za pomoci chemoterapií, často vysokodávkových, alebo tiež chirurgicky?

Treba si uvedomiť, že lymfóm je systémové ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť v celom organizme. Využívame preto systémovú liečbu - chemoterapiu, imunoterapiu, v poslednom čase aj cielenú liečbu proti lymfómovým bunkám. Niekedy je táto liečba doplnená rádioterapiou, teda ožiarením. Chemoterapia spočíva v aplikácii cytostatík. Ich účinok tkvie v blokáde množenia a rastu nádorových buniek.

Odporúčate pacientom protónové centra?

Miesto pre "protónovú" liečbu sa hľadá. Jej indikácia by mohla byť v situácii, keď ožarovaná oblasť je v blízkom mieste nejakého dôležitého orgánu. V súčasnej dobe sa nezdá, že by existovala významná výhoda v porovnaní so stále zlepšujúcou sa fotónovou terapiou.

Ako často sa typ Non-Hodgkinovho lymfómu vracia?

Lymfómy sú všeobecne choroby, ktoré majú sklon sa vracať. Ale opäť je to individuálne. Veľká časť chorých je vyliečená v prvej línií liečby, u niektorých lymfómov sú relapsy opakované.

Je podľa vás v tuzemsku liečba lymfómov pokrytá dostatočne?

V Českej republike máme v tejto chvíli sedem centier intenzívnej hematologickej liečby pri fakultných nemocniciach. Teda áno, je. Odhad prevalencie, teda počtu žijúcich ľudí s týmto ochorením, je v súčasnej dobe viac ako 20 tisíc chorých.

Čo sa týka dedičnosti, spadá do tejto kategórie aj táto rakovina?

Nie. Je síce pravda, že občas je možné sa stretnúť s výskytom viac prípadov v jednej rodine, ale ide o pomerne vzácny jav.


 

01 - Modified: 2007-10-31 06:07:25 - Feat.: 0 - Title: V drogériách míňame miliardy
01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:42