StoryEditor

Slovenská legenda končí. Toto sú veci, ktoré ste o Paneláku nevedeli

17.06.2015, 19:10
Autor:
stlstl
Dnes večer sa odvysiela posledná časť prvého denného seriálu u nás. Panelák končí takmer po 8 rokoch. Prečítajte si niekoľko faktov z jeho výroby.

Prvá klapka seriálu Panelák padla v januári 2008, pričom prvá epizóda bola na JOJke odvysielaná 18. februára 2008 o 21:15. "Prvé vysielanie bolo v deň mojich narodenín. Teším sa a vždy som hovorila, že čo je vo februári, bude mať úspech. A Panelák má, trošku, úspech," povedala pred časom Diana Mórová.


Prvým hudobným hosťom bola skupina Desmod, ktorá naspievala úvodnú pieseň Lavíny. Tá je dodnes ústrednou skladbou, ktorá znie v zvučke Paneláku.

– Za sedem a pol roka sa dovedna natočilo 1309 epizód.

– Trvalo to 1592 natáčacích dní, čo je zhruba 25 tisíc hodín.

– Na seriáli spolupracovalo vyše 100 ľudí, takže to občas na nakrúcaní vyzeralo takmer ako v mravenisku.

– Aktuálne je v Paneláku 55 postáv, no od jeho začiatku z neho odišlo 33 väčších postáv. Niektoré sa odsťahovali, iné sa nenápadne vytratili do zabudnutia, no boli aj postavy, ktoré v seriálu umreli. Medzi nimi bola Zuzana Bajzová, Oxana, Ňusiho rodičia, Čapatý, Jakub Švehla a Sylvanov otec.

– Naopak od úplného začiatku do úplného konca boli v Paneláku Ivana Schwarzová, Angie, Michal Bajza, Jana Nitschneiderová a Emil Blichár.

– „Na pľaci“ sa však nevystriedali len herci, ale aj režiséri. Počas celého nakrúcania ich pôsobilo až 10.

– Ateliéry, v ktorých sa Panelák nakrúcal, bolo nutné poriadne nasvietiť, aby boli všetky zábery dostatočne kvalitné. Na tento účel sa používalo až 220 svetiel, ktoré mali dokopy 400-tisíc wattov.

Skutočný panelák, ktorý bolo v seriáli zvonku vidieť, sa nachádza v Bratislave na Geologickej 24. 



–  Okolo Marcela "Masláka" Masloviča bolo vždy viac žien - medzi tie dôležité patrilo 6 (vrátane Ivany Schwarzovej a Angie)

– v seriáli sa mihlo niekoľko detských hviezd, najdlhšie vydržali a teda s Panelákom vyrástli Miška a Terezka.

– do seriálu sa zapojilo viacero celebrít, okrem iného Dominika Cibulková, Vojta Dyk, Julia Volkova z dua Tatu, Thomas Puskailer a iní.

– Panelák často reagoval aj na aktuálne situácie, či už to boli dôležité futbalové alebo hokejové výsledky, úspechy Petra Sagana a podobne.

– herci nikdy počas nakrúcania nepili alkohol - ako červené víno sa používal ríbezľový džús a z coly vedeli vyčarovať aj biele víno, whiskey alebo koňak.

– Dada Duditšová nepôsobila v seriáli nepôsobila len ako herečka, ale od prvej klapky aj ako pomocná režisérka.

Na obrazovke sa niekoľkokrát objavil aj tvorca Andy Kraus, naposledy na pohrebe Jakuba Švehlu. „Už som sa pár krát objavil v Paneláku a povedal som si, že už som dlho nebol. Že by sa patrilo rozlúčiť sa s postavou, ktorá tam bola od začiatku. Povedal som si, že sa tam zamotám do davu trúchliacich na Jakubovom pohrebe," vysvetlil Kraus.

– Medzi hercov, ktorí boli pri seriáli od začiatku a potom sa na nejaký čas "stratili" z obrazu patril aj Juraj Slezáček, ktorý bojuje so zhubným nádorom na sánke. Tvorcovia sa preto ešte na jeseň spoločne so Slezáčkom dohodli, že jeho postava odíde prednášať do Austrálie. Pred časom sa však po viac než štyroch mesiacoch opäť vrátil do ateliérov, a nakrútil pár záberov.

Zdroj: joj.sk, luc

01 - Modified: 2007-06-27 12:36:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Wimbledone sa nehrá pre dážď
01 - Modified: 2021-11-04 12:08:30 - Feat.: - Title: FOTO Tragédia v Žiline: Na sídlisku Hájik horí panelák. Ľudia prišli o svoje domovy 02 - Modified: 2021-09-29 12:41:49 - Feat.: - Title: Kuchynský ostrov sa preceňuje a extravancia už nenosí. Slováci stále robia rovnaké chyby, tvrdia architekti 03 - Modified: 2019-12-16 13:13:21 - Feat.: - Title: V Prešove začali s demoláciou bytovky. Búracie práce by mali trvať štyri dni 04 - Modified: 2019-12-08 10:54:02 - Feat.: - Title: Prešovský panelák po výbuchu: Namiesto schodiska ostala obrovská diera 05 - Modified: 2018-11-20 19:38:12 - Feat.: - Title: Pri panelákoch začal platiť nový zákon
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:30