StoryEditor

Oscary sa rozhodli niektorí bojkotovať. Nominovali totiž len bielych

19.01.2016, 10:49

Americký filmový režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smith, manželka Willa Smitha, oznámili, že sa budúci mesiac nezúčastnia slávnostného odovzdávania Oscarov, pretože väčšinu nominovaných tvoria belosi. Ide pritom už o druhý ročník najznámejších a najžiadanejších filmových cien, ktorý kvôli prevládajúcim belošským nomináciám vyvoláva protesty aj výzvy na bojkot, napísal spravodajský server BBC News.

Lee v príspevku zverejnenom na Instagrame v Deň Martina Luthera Kinga Jr., ktorý pripomína slávneho amerického bojovníka za ľudské práva, vysvetlil, že nemôže podporiť odovzdávanie cien "bielych ako ľalia". "Štyridsať bielych hercov za dva roky v hereckých kategóriách a ani štipka čierneho korenia?" povedal Lee. "To ako že my nevieme hrať?!"
 

 

#OscarsSoWhite... Again. I Would Like To Thank President Cheryl Boone Isaacs And The Board Of Governors Of The Academy Of Motion Pictures Arts And Sciences For Awarding Me an Honorary Oscar This Past November. I Am Most Appreciative. However My Wife, Mrs. Tonya Lewis Lee And I Will Not Be Attending The Oscar Ceremony This Coming February. We Cannot Support It And Mean No Disrespect To My Friends, Host Chris Rock and Producer Reggie Hudlin, President Isaacs And The Academy. But, How Is It Possible For The 2nd Consecutive Year All 20 Contenders Under The Actor Category Are White? And Let's Not Even Get Into The Other Branches. 40 White Actors In 2 Years And No Flava At All. We Can't Act?! WTF!! It's No Coincidence I'm Writing This As We Celebrate The 30th Anniversary Of Dr. Martin Luther King Jr's Birthday. Dr. King Said "There Comes A Time When One Must Take A Position That Is Neither Safe, Nor Politic, Nor Popular But He Must Take It Because Conscience Tells Him It's Right". For Too Many Years When The Oscars Nominations Are Revealed, My Office Phone Rings Off The Hook With The Media Asking Me My Opinion About The Lack Of African-Americans And This Year Was No Different. For Once, (Maybe) I Would Like The Media To Ask All The White Nominees And Studio Heads How They Feel About Another All White Ballot. If Someone Has Addressed This And I Missed It Then I Stand Mistaken. As I See It, The Academy Awards Is Not Where The "Real" Battle Is. It's In The Executive Office Of The Hollywood Studios And TV And Cable Networks. This Is Where The Gate Keepers Decide What Gets Made And What Gets Jettisoned To "Turnaround" Or Scrap Heap. This Is What's Important. The Gate Keepers. Those With "The Green Light" Vote. As The Great Actor Leslie Odom Jr. Sings And Dances In The Game Changing Broadway Musical HAMILTON, "I WANNA BE IN THE ROOM WHERE IT HAPPENS". People, The Truth Is We Ain't In Those Rooms And Until Minorities Are, The Oscar Nominees Will Remain Lilly White. (Cont'd)

Fotka uverejnená používateľom Spike Lee (@officialspikelee),


 

Medzi nomináciami, ktoré sa černošským hercom vyhli, je napríklad tá za hlavnú mužskú hereckú rolu pre Willa Smitha za film Diagnóza: Šampión. Smithova manželka Jada potom vo video odkaze na Facebooku oznámila, že na odovzdávanie Oscarov nepôjde. "Žobrať o uznanie alebo o neho len žiadať, znižuje dôstojnosť i moc," vyhlásila. "A my sme dôstojní ľudia a máme aj svoju silu," dodala.
 

 

We must stand in our power.

Posted by Jada Pinkett Smith on 18. január 2016

 


 

 

 

Aj v minulom roku sa objavovalo obdobné volanie po bojkote, ale Lee a Pinkett Smith sú prvé zo známych mien, kto túto hrozbu skutočne vyplnili. Ku kritike sa pripojil aj americký bojovník za občianske práva a televízny moderátor Al Sharpton, ktorý vyhlásil: "Hollywood je ako Skalnaté hory - čím vyššie stúpate, tým sú belší. A tohtoročné udeľovanie cien Akadémie bude ďalším Oscarom zo Skalnatých hôr."

K celej kauze sa už vyjadrila aj prezidentka akadémie Cheryl Boone Isaacs, ktorá je z celej veci frustrovaná. "Je to zložité, ale zároveň dôležité a je čas na veľké zmeny." Doplnila tiež, že určité zmeny v akadémii sa už podnikli, ale zmeny neprichádzajú tak rýchlo, ako by sme chceli. V najbližších dňoch a týždňov sa chystajú preskúmať členov s cieľom priniesť väčšiu rozmanitosť. Ona sama je černoška.

 

 

A statement from Academy President Cheryl Boone Isaacs

Posted by The Academy on 18. január 2016

 

 


Neskôr sa pridal aj herec George Clooney. Porota sa podľa neho uberá "nesprávnym smerom", uviedla BBC. "Potrebujeme sa v tomto smere zlepšiť. V minulosti sme v tomto smere boli lepší," zveril sa časopisu Variety Clooney, ktorý je držiteľom dvoch Oscarov. Podľa neho bolo pred takými desiatimi rokmi nominovaných oveľa viac amerických černochov. Clooney si pritom nemyslí, že problém nie je až tak v nomináciách, ako skôr v tom, koľko príležitostí dostávajú hrať vo filmoch, a to najmä tých kvalitných. Majú tak podľa neho oprávnený pocit, že nie sú dostatočne zastúpení. Clooney upozornil na niekoľko filmov s nimi, ktoré by si viac nominácií zaslúžili, ako napríklad Creed, Diagnóza: Šampión, Beasts of No Nation a Straight Outta Compton. Podľa Clooneyho je situácia v tomto ohľade ešte horšia pri hercoch hispánskeho pôvodu.

Ku kritike sa najnovšie pripojila aj černošská herečka Lupita Nyong'o, ktorá dostala rolu v kasových trhákoch novej série Star Wars a ktorá dostala Oscara za vedľajšiu hereckú úlohu vo filme 12 rokov otrokom. Na internetovej sociálnej sieti vyhlásila, že stojí po boku tých, ktorí "žiadajú zmenu". Podľa nej má udeľovanie cien byť rôznorodým odrazom toho najlepšieho, čo filmárske umenie môže dnes ponúknuť. Britský režisér Steve McQueen, autor spomínaného filmu 12 rokov otrokom, povedal, že je potrebné dať černošským hercom ich spravodlivý diel. Podľa neho nemôže byť oceňovanie závislé len na hodnotení kasových trhákov.

Opačný názor má britská herečka Charlotte Rampling. "Nie, podľa mňa je to naopak rasizmus voči belochom," povedala francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 na otázku, čo si myslí o bojkote Oscarov zo strany černošských umelcov. Dodala, že nech bude výber akýkoľvek, vždy sa podľa nej nájdu kritici odsudzujúci príliš malé zastúpenie nejaké menšiny.
Šesťdesiatdeväťročná herečka bola nominovaná za rolu v rodinnej dráme 45 rokov, neskôr svoje vyhlásenie, ktoré vzbudilo mnoho negatívnych reakcií, trochu zmiernila a vyhlásila, že bolo chybne interpretované. "Chcela som jednoducho povedať, že v ideálnom svete by každý umelecký výkon dostal rovnakú šancu, aby bol (akademikmi) ohodnotený," uviedla vo vyhlásení, ktoré zverejnila televízia CBS News.
 

Akadémia filmových umení a vied bola založená v januári roku 1927 riaditeľom štúdia MGM, Louisom B. Mayerom a ďalšími tridsiatimi piatimi osobnosťami filmového sveta na podporu kinematografie. Prvýkrát bola táto cena udelená 16. mája 1929, vtedy ešte len v 12 kategóriách. Každý aktívny člen s hlasovacím právom získa od Akadémie hlasovací lístok. Počet členov je približne šesťtisíc. Väčšina z nich je zastúpená v určitej pobočke. Herci v hereckej, režiséri v režisérskej, strihači v strihačskej a podobne. Pobočiek má Akadémia pätnásť. Aby sa predošlo podplácaniu, organizácia nezverejňuje, až na výnimky, mená členov. Hlasujúcim členom sú poskytnuté verejné premietania filmov, vstup zdarma na komerčné premietania a DVD nosiče, ktoré zasielajú štúdia a distribučné firmy.

 


 

01 - Modified: 2008-01-11 07:37:05 - Feat.: 0 - Title: Vyčerpaná Zem potrebuje injekciu
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-12-12 12:16:50 - Feat.: - Title: Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze 03 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 04 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 05 - Modified: 2023-02-10 14:52:14 - Feat.: - Title: Česko je proti účasti Rusov a Bielorusov na Olympijských hrách v roku 2024, ale bojkotovať hry nebude
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:37