StoryEditor

Pot aj krv. Toto je hudobná dráma, akú ste nevideli

29.01.2015, 19:03
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Hlavný oscarový favorit, film Birdman sa u nás už premieta, teraz prichádza do našich kín jeho najsilnejší súper. A ak si kedy nejaký film výslovne zakázal ľúbivosť, bola to práve hudobná dráma Whiplash. A zvolila šikovný ťah. Stret dvoch mužov, zarytého mladého bubeníka a jeho nemenej zarytého učiteľa, sníma až reportážne, ako by o nič nešlo.



Ani jeden z hrdinov nezodpovedá idolu krásy, učiteľ Miles Teller má výraz puberťáka, J.K. Simmons, ktorý si ide pre Oscara, je uhrančivým zosobnením smrtky. Iba tvrdohlavosť sa zračí v oboch tvárach rovnako, v uhrovitej i vráskavej. Simmonsov hrdina predstavuje viac než učiteľa na prestížnom konzervatóriu: mága, veľmajstra rádu, obávaného aj uctievaného tyrana. Koho vytiahne z davu, stáva sa vyvoleným; Tellerov bubeník tak získa sebavedomie aj pre prvé rande. Lenže istota neexistuje, včera premiant, zajtra vydedenec; žiaci so sklopenými očami čakajú na pohyb dirigentovej ruky ako pred popravou, neskutočný sluch stojí proti neskutočnému strachu. Vládne tu vojenský dril, padajú nadávky, urážky, facky; v sústredenom strese sa opakuje to isté znova a znova, až kým sa akoby vedľajší produkt nezrodí zdanlivo ľahko znejúca hudba; jazz.

Whiplash trochu pripomína baletnú Čiernu labuť - chorobnú až smrtiacu túžbu po úspechu. Dôjde aj na súťaž, ale toto nie je Superstar, ale vojna o každý tón a hlavne tempo. Rýchlejšie, rýchlejšie, až sa pot mieša s krvou zo zodratých prstov - nad rivalmi stojí Simmons ako zábavný lotor, ktorý sa so žiakmi pohráva, rozoštváva ich, vyznamenáva aj zatracuje. Ruší len trocha názornosti vo chvíli, keď ohrdnutý študent objavuje učiteľov svet, a tiež odstredivé postavy vrátane dievčaťa, ktorú chlapec obetuje pre svoj sen.




Ale vo finále zasa rytmus naskočí, zahalený do skvostnej pomsty v rukavičkách a vzápätí na oplátku do hudobného súboja, ktorý v tranze stúpa do muzikantského neba, kde sa zdá, že už nemožno zážitok vystupňovať, a predsa vždy znova sa to stane, a kde sa z posadnutosti konečne vykľuje radosť.

Damien Chazelle rozpráva tak nákazlivo, že každý úder paličky je napínavejší ako detektívka - kto by to od hudobnej drámy čakal? A pridáva krédo v učiteľovej vete, že najzhubnejšie dve slová na svete sú "good job" čiže "dobrá práca", zmierlivá pochvala slušného výkonu, ktoré človeka nenútia, aby zo seba vydával viac a viac. Na hodnotenie Whiplash slová "good job" naozaj nestačia. Je skvelý.

Mirka Spáčilová, idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-01 21:33:15 - Feat.: 0 - Title: Vývoj ziskov Unipetrolu a PKN Orlen
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:49