StoryEditor

Trnka na Pohode: Fico je ten, čo môže odstrániť korupciu

12.07.2014, 16:54
Autor:
lucluc
Diskusiu s návštevníkmi festivalu absolvoval aj zakladateľ Esetu, Miroslav Trnka. Témou bola korupcia.

"Korupcia je rakovina spoločnosti. Deštruuje základy, na ktorých je spoločnosť postavená. Keď vidíte tu mieru korupcie, ktorá je okolo nás, podľa mňa je úplne prirodzené, že človek by sa mal tomu postaviť," začal svoje rozprávanie na festivale Pohoda Miroslav Trnka, zakladateľ najväčšej slovenskej globálnej firmy na svete, Eset. Diskusia s názvom Podnikanie na Slovensku zaujala celkom dosť ľudí a hodinu mu kládli otázky. Téma bola jasná a viac ako aktuálna. Práve včera totiž spustil web zastavmekorupciu.sk, kde ľudia môžu nahlásiť korupciu.


Potrebná odvaha
"Všetko, čo v živote robíte, má svoje riziká, aj aj si ich uvedomujem. A možno som naivný, ale myslím, že toto sa týka každého a každý by mal zdvihnúť hlas."

Hlavná myšlienka nadácie
"Robiť marketing myšlienke, že korupcia je zlá. Raz sa mi stalo, že mi jeden známy z východu povedal: "To čo vy tam v Bratislave blbnete s tou korupciou? Ale takto aspoň niečo vybavím, ak ju zrušíte, už nevybavím vôbec nieč." Takémuto mysleniu by sme chceli zabrániť. Ale aj pomôcť ľudom, ktorí preukázali statočnosť na korupciu poukázať. Lebo väčšinou na Slovensku takýto človek zle dopadne. Korupcia je všade okolo nás, stačí keď idete do nemocnice, ktoré väčšinou vyzerajú s prepáčením ako smetisko. Aj to je v prevažnej miere vďaka korupcii. Tento štát by mal na mnohé veci, na ktoré nemá, len preto, že sa peniaze rozkradli."

Ako to bude fungovať
"Chceme primäť ľudí, aby sa o tom hovorilo, ale aj podporiť investigatívnych novinárov a pod. Čo sa týka nahlasovania káuz, pripravili sme bezpečný portál, kde môžu ľudia príklady ohlásiť. Posunieme to v rámci našich možností ďalej, skontaktujeme toho človeka a zistíme podrobnosti a pripravíme ho na to, že bude treba ísť aj na políciu. Vo väčšine prípadov je to nutné. A tiež ho ochránime. A potom je tiež dôležité nenechať v tom toho človeka samého. Určite to ale nebude tak, že budeme dávať finančné odmeny tým, ktorí nahlasia korupciu, ale keď niekto kvôli tomu príde o prácu, finančne mu môžeme pomôcť."

Odkiaľ sa korupcia berie
"Myslím si, že je to dedičstvo komunistickej minulosti. Minulý režim nedokázal zabezpečiť dostatok tovarov, bolo dobré mať známych, ktorí vám tovar odložili a pod. Bolo to ako sociálne siete - že ľudia si pomáhali. A to nám zostalo, vyrástli sme v tom. A mladej generácii o tom treba hovoriť v škole. Keď poviem príklad z biznisu - sú extrémne príklady vo vnímaní cien a zliav. Keď na Blízkom východe nedáte zľavu, je to takmer urážka. Je to niečo, na čo tam má obchodník nárok a keď mu to odopierate, ste neslušný. Ale keď dáte zľavu z cenníkov v severských krajinách, obchodník sa cíti podvedený, lebo chápal, že tá cenníková suma bola férová. Keď im dáte zľavu, cenníková cena bola podľa nich podvod. Preto majú mieru korupcie nižšiu, tí ľudia chápu, že je to zlé. My môžeme robť rôzne opatrenia, ale ľudia to musia pochopiť. A to môže trvať generácie."

Nulová motivácia bežných ľudí
"Súhlasím, treba sa pozerať tam, kde unikajú miliardy a tiež pýtať tých ľudí, ktorí na to majú najväčší vplyv. Ale je dobré ľudí burcovať, pretože máme demokraciu a ľudia to môžu zmeniť. Máme tiež veľa organizácií, ktoré sa tým zaoberajú - sú to nadšení a obetaví ľudia, ale majú zlé manažérske schopnosti a veľmi ťažko získavajú peniaze, lebo to svojim donorom nevedia vykázať."

Kiska a nevymenovanie sudov
"Ja sa z toho veľmi teším. Viackrát som sa s ním stretol na viacerých filantropických besedách, a raz som s ním aj hral v kapele. Nie je dobré, že každú dobrú vec ľudia vždy označia za kampaň. A ja som mu uveril. Veľmi ma teší, že jeho doterajšie kroky ukazujú, že je to človek na správnom mieste."

Korupcia a Fico
"Veľmi sa teším z toho, že zverejnil svoje číslo, aby mu ľudia volali. Fandím mu. Pretože on je človek, ktorý môže urobiť najviac. Teším sa na to, keď naozaj niečo urobí. A keď sa ukáže, že to vážne nemyslel a bol to len predvolený ťah, bolo by to dobré, aby ste to, vy ľudia, riešili."

Osobná skúsenosť s korupciou
"Takýmto veciam sme sa snažili vždy vyhýbať. Aj čo sa týka štátnych zákaziek. Predávali sme po celom svete a nepotrebujeme to. Ale aj keby, tak to radšej firmu položím a išiel by som radšej robiť technika do banky."

Vstup do politiky
"Nechcem povedať, že ma to uráža, keď sa ma pýtajú, či chcem vstúpiť do politiky, ale trocha ma to znechucuje. Veď toto je niečo, čo by mal robiť každý občan, a to predsa nemôže byť vydávané len za nejakú predvolebnú kampaň. Byť poslancom je niečo, čo ma absolútne neláka, príde mi to ako nudná a otravná činnosť. Ďalšie peniaze už zarobiť nepotrebujem, myslím, že by som si tým len pokazil život. Ak by však na tom Slovensko bolo tak strašne, a ja by som bol jediný, ktorý to môže zachrániť, tak áno... Ale ak by som chcel vstúpiť do politiky, mám sa niekomu ospravedlnovať? Veľa ľudí len šomre, ja len chcem ako človek niečo robiť. Na záver: "Ľudia nenechajte si to robiť!"

01 - Modified: 2006-08-02 06:05:00 - Feat.: 0 - Title: Umelecké diela ukradnuté z Ermitáže neboli poistené
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:09