StoryEditor

Nominácie na ceny BAFTA ovládol Spielbergov Most špiónov a lesbická dráma

08.01.2016, 10:33
Autor:
ČTKČTK

Nominácie na tohtoročné britské filmové ceny BAFTA ovládli film Most špiónov a Carol. Oba získali deväť nominácií vrátane tých najvýznamnejších v kategóriách najlepší film a najlepší režisér. Oznámila to dnes Britská akadémia filmového a televízneho umenia.
 




Historická dráma o špionáži počas studenej vojny môže okrem ceny za najlepší film a pre najlepšieho režiséra, v tomto prípade Stevena Spielberga, premeniť tiež nominácie v kategóriách najlepší pôvodný scenár, pôvodná hudba, kamera, strih, výprava a zvuk. Mark Rylance je navyše nominovaný v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe.
 


Prečítajte si aj:
Slávny Spielberg znova vkročil na Most špiónov
Myslel som si, že všetci otcovia sú takí, tvrdí v HN syn slávneho špióna



Romantická dráma Carol bola nominovaná na ocenenie pre najlepší film, najlepšiu réžiu (Todd Haynes), adaptovaný scenár, kameru, výpravu, kostýmy a masky a účesy. Cate Blanchett je nominovaná v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a Rooney Mara vo vedľajšej úlohe.
 



Na zozname nominovaných vynikajú tiež filmy Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorý má osem nominácií či Šialený Max: Bláznivá cesta so siedmimi nomináciami. Snímky Brooklyn a Marťan pozbierali šesť nominácií a tvorcovia hneď troch filmov si môžu robiť nádeje na získanie prestížnej ceny v piatich kategóriách. Ide o filmy Stávka na neistotu, Dánske dievča a Ex Machina. Rekordne zárobkový siedmy diel Hviezdnych vojen s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza dostal nominácie v štyroch kategóriách.



Snímka Revenant Zmŕtvychvstanie má šancu dostať cenu BAFTA v hlavnej kategórii pre najlepší film aj pre režiséra Alejandra Iňárritua. Leonardo DiCaprio, ktorý v snímke stvárnil rolu lovca Hugha Glassa, bol nominovaný na cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Konkurovať mu tu bude napríklad aj Matt Damon z filmu Marťan.



Z nominovaných filmov figurujú v hlavnej kategórii najlepší film ešte snímky Stávka na neistotu a Sledovačka.





O ceny BAFTA sa môže uchádzať akýkoľvek film, ktorý bežal príslušný rok v britských kinách. Podobne ako americké Zlaté glóbusy sú považované za predzvesť Oscarov, cien americkej Akadémie filmového umenia a vied. Neplatí to však zakaždým: vlani získal cenu BAFTA pre najlepší film i najlepšieho režiséra (Richarda Linklater) a ďalšie tri ocenenia časozberná snímka Chlapčenstvo, ktorý ale potom na Oscaroch dostal len ocenenie pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, Patriciu Arquette.

Slávnostné udeľovanie tohtoročných cien BAFTA sa uskutoční 14. februára v Kráľovskej opere v londýnskom Covent Garden. Už teraz v nedeľu nás čaká odovzdávanie Zlatých glóbusov a na konci februára sú na pláne Oscary.



 

01 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 02 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA 03 - Modified: 2023-04-16 08:52:27 - Feat.: - Title: Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Piargy valcovali vo väčšine kategórií a za najlepší hraný film vyhlásili Obeť 04 - Modified: 2022-03-14 07:27:58 - Feat.: - Title: Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Netflix prepisoval históriu, sošku získal aj Will Smith 05 - Modified: 2018-08-08 18:19:24 - Feat.: - Title: Prestížne Oscary dostanú novú kategóriu. Výnimočný populárny film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:44