StoryEditor

Na Pohode môžete byť kýmkoľvek chcete. Neveríte?

12.07.2014, 23:26
Autor:
luc, tasrluc, tasr
Pozrite sa na nielen tretí, posledný, deň Pohody netradične trocha inak.

Na Pohodu sa už pozrelo z mnohých uhľov - všetci vedia aký bol koncert Kraftwerku, že 3D okuliare niekedy treba boli a niekedy ani nie, že spevák kapely Travis bol skvelý a mal ružovú bradu, že tu bol prezident Andrej Kiska, že Marian Gáborík priniesol Stanley cup a že párkrát aj pršalo. Toto všetko sa dá preniesť fotkami, videami či recenziami. To, čo však tak ľahko nejde, je možnosť vyskúšať si na vlastnej koži byť na Pohode kýmkoľvek.



Dieťaťom. Hoci sú na Pohode aj skutočné deti, hocijaký dospelý sa môže na pár dní na dieťa premeniť. Môže ísť na besedu s kúzelníkom, bábkové divadlo, postaviť hrad či mesto z kartónu alebo plechoviek, a hlavne nemusí sa hanbiť chodit po štvornožky.

Maliarom a dizajnérom. Či už máte talent alebo nie, na trenčianskom letisku to tieto tri dni nikoho nezaujíma. Môžete do ruky chytiť sprej či štetec a maľovať, ako vám to ide. Môžete byť fotografom a urobiť selfie, ktorá najviac zaujme a vyhráte hlavnú cenu. A môžete byť dizajnérom, ktorý bude tvoriť zo spomínaných plechoviek či kartónu.

Literárom, básnikom. Môžete vytvoriť básne a zaručene nájdete niekoho, kto si ich nielen vypočuje, ale aj ocení. Alebo ich môžete len počúvať. A keď ste literárnym milovníkom, môžete si overiť aj svoje schopnosti v literárnych kvízoch či debatovať so spisovateľmi, ako to bolo aj dnes.

Športovcom. Samozrejme, keď nerátame koľko kilometrov nachodíte počas troch dní na celom letisku, tak aj dnes ste si napríklad mohli zabicyklovať pri stane Petra Sagana, zaskákať či boxovať ako sumo bojovníci. Aj dnes si môžete vyskúšať roller disco.

Ekológom. Každý vypije toho naozaj dosť. Takže si asi viete predstaviť koľko pohárov by bolo na celom letisku. Môžete byť eko a mať jeden vratný pohár, do ktorého vam všade radi načapujú. A tiež nezabudnite triediť odpad. Delené odpadové koše neprehliadnete, takže žiadne výhovorky.

Klaviristom. V areále nájdete aj niekoľko naozajstných klavírov, takže stačí si len sadnúť a hrať. A uvidíte, že do pár minút sa okolo vás združí aj niekoľko fanúšikov. A možno sa ocitnete aj v nejakom festivalom TV spote.

Novinárom. Áno, úprimne, takúto možnosť nemá úplne každý. Keď ním však ste, pozeráte sa zrazu na Pohodu z iného uhla. Dostanete sa napríklad do Artist village, kde na jednom mieste oddychujú, jedia či bavia sa všetci umelci, ktorí na festival prišli, na tlačovke si podáte ruku so Seasick Steveom či urobíte selfie s Trickym. Alebo si poviete, že chcete rozhovor s Travis. A keď je plný stan na diskusie, ukážete svoju novinársku pásku a môžete ísť nakrúcať alebo fotiť.


Prezidentovým sprievodom. Ak ste v správnom čase na správnom mieste, jednoducho sa len zaradíte k davu, ktorý sa vytvoril okolo prezidenta, ktorý práve skončil debatu v jednom zo stanov a idete s ním.

Fanúšikom L.A. Kings. Platí, čo v predchádzajúcom bode. Pretože aj keď možno nie ste fanúšikom hokeja, dav vás strhne a budete kričať "Gaborík, Gáborík!"

Záchrancom sveta. Diskusií na to je tu hneď niekoľko. Môžete odstraňovať korupciu, meniť školstvo či zdravotníctvo. Ale hlavne, môžete o tom diskutovať s ľudmi, ktorí tomu naozaj rozumejú a chcú to zmeniť. Pretože ak chcete, týmto všetkým môžete počas troch dní na trenčianskom letisku byť. Ale len osobne, to vám žiadny článok nesprostredkuje.

 

Ale aby ste nepovedali, že sme vás predsa len ukrátili o informácie, nech sa páči. Dnes napoludnie otváral program tretieho, záverečného dňa 18. ročníka multikultúrneho festivalu Marián Varga. Slovenská hudobná legenda sa na tomto projekte spojil Moyzesovým kvartetom a Slovenským dychovým kvintetom. Vzniklo tak zoskupenie Noneto, s ktorým Varga nahral album s rovnomenným názvom. Z neho sú skladby Náhle, Allegro, zazneli aj  úpravy piesní z albumov Na druhom programe sna, Všetko je inak, Zvoňte, zvonky, Zelená pošta, Labutie piesne a Cyrano z predmestia, na ktorých sa Varga podieľal autorsky, medzi nimi Keď odchádza kapela, Pieseň o smútku, Možno či Smutná ranná električka. Mladá časť osadenstva Pohody privítala vystúpenie kapely Walter Schnitzelsson. Trojica mladých hudobníkov Jozef Rezník, Jakub Joštiak a Miroslav Michale, ktorí sú na scéne od decembra 2011, zahrala pesničky z debutového albumu Fever, vydaného v októbri 2013. Boli medzi nimi skladby Lion, This Night's Fever, Blind Love, Mother aj Cut Your Heart, ku ktorej vydali chalani pred pár dňami aj videoklip.

Janko Kuric priviezol na Pohodu tento rok skupinu Ventil RG. Pôvodne sa volali Krach, vznikli v roku 1981 a hrali punk-rock. Na základoch tejto kapely vznikol dnešný Vidiek,  debutový album vydali v roku 1988. Už predtým však mali viacero hitov, pri ktorých sa Pohoda výborne zabavila, pritom väčšina zo stoviek mladých divákov v dobe ich úspechu ešte netušila, kedy prídu na svet. To platí o pesničkách Nervózna família, Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, všetko hity, ktoré sa hrajú dodnes. "Pamätám si, keď sme začínali tak na nás prišli 60-ročné a staršie tetky s vnúčatami, ktoré majú dnes už pomaly 40 rokov, už majú deti, takže tie naše pesničky idú už cez tri generácie. Však tie hity majú viac ako 30 rokov, to som si vtedy ani nevedel predstaviť, som veľmi šťastný že aj po toľkých rokoch ľudia poznajú naše pesničky z tohto obdobia,“ povedal pre TASR o dlhoročnej životnosti hitov kapely jej líder Janko Kuric.

Určite najviac fanúšikov sa zišlo na ploche pred hlavným pódiom pri vystúpení kapely Slobodná Európa. Whisky a spol. vydali v apríli tohto roku nový štúdiový album Štvorka, pričom od vydania predchádzajúcej platne uplynulo bez mesiaca jedenásť rokov. Z novej platne zahrali songy Stredná trieda, Vesmír, ďalšími boli skladby Unavený a zničený, Pes, pred pódiom fanúšikovia spievali a skákali na hity Podvod či Analýza dokázala ho.no. Slobodná Európa je na scéne už 25 rokov a Whisky so s gitaristom Svetozárom Korbeľom si terajšie účinkovanie pochvaľujú. „Bol to super koncert, odozva našich vystúpení je veľmi dobrá. Máme šťastie, že chodia ľudia, že to má zmysel hrať. Veľmi nás to baví, toto je zlatá éra Slobodky, lebo vždy boli nejaké problémy, nervozita. Teraz majú všetci svoje veci vyriešené, kapela hrá najlepšie, ako kedy hrala, rytmika šliape. Čo však vidím na našich koncertoch, že tie naše pesničky nezostarli, stále majú mladým aj starším čo povedať,“ uviedol pre TASR líder kapely Miloslav „Whisky“ Láber. Večer potom patrila hodina na veľkom pódiu Jane Kirschner. Prilákala taký neuveriteľný dav ľudí, že ste mali pocit, že na pódiu stojí najväčšiu popová hviezda dneška. A to na ňom behala bosá slovenská "experimentátorka."

Nijako nezaostávali samozrejme ani zahraničné mená. Ten, kto čo i len nazrel na koncerty Trickyho, Kelis, Mogwai alebo Suede, ktorý práve teraz vyliezli na pódium.

Snímky: Pohoda festival/Martina Mlčúchová

01 - Modified: 2006-08-02 11:07:07 - Feat.: 0 - Title: Hrubala sa vzdal funkcie podpredsedu Špeciálneho súdu
01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 05 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:59