StoryEditor

Autorka Harryho Pottera tajne napísala detektívku. Kritici sú nadšení

15.07.2013, 00:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
J.K Rowling si na svoj tajný zámer vybrala mužské meno Robert Galbraith, pravda však vyšla najavo.

Britská spisovateľka J. K. Rowling, autorka celosvetovo úspešných fantasy románov o Harrym Potterovi, uspela aj v žánrovo odlišnej literárnej oblasti. Pod pseudonymom sa jej totiž podarilo tajne vydať kritikou kladne prijatú detektívku, informovali dnes viaceré médiá.

Rowling si na svoj tajný zámer vybrala mužské meno Robert Galbraith, pod ktorým vydala "debutový" kriminálny román s názvom Volanie kukučky (The Cuckoo's Calling). Kniha rozpráva príbeh o vojnovom veteránovi, z ktorého sa neskôr stal súkromný vyšetrovateľ Cormoran Strike riešiaci záhadnú smrť supermodelky.


Román vyšiel v apríli vo vydavateľstve Sphere a dočkal sa priaznivých recenzií. Zatiaľ sa predalo 1500 kusov knihy v pevnej väzbe. Rowling, ako skutočnú autorku knihy, odhalil britský denník Sunday Times. Ten sa snažil vypátrať, ako je možné, že začínajúci spisovateľ prišiel s takým vyzretým dielom. Jeden z recenzentov označil knihu za "fascinujúci debut", a ďalší oceňoval schopnosť mužského autora popísať ženské šaty. Stopou vedúcou k skutočnosti, kto je skutočným autorom, bol fakt, že Rowling a "Galbraith" majú rovnakého agenta a vydavateľa. Nájsť sa tiež dajú podobnosti v štýle novej detektívky a ďalšími prácami Rowling.

Pravdivosť odhalenia potvrdila aj hovorkyňa Rowling. Ďalšia kniha od "Roberta Galbraitha" s rovnakým hrdinom má vyjsť v budúcom roku. Spisovateľka sa priznala, že si priala, aby mohla v anonymite zostať aspoň trocha dlhšie, nakoľko "byť Robertom Galbraithom bola veľmi oslobodzujúca skúsenosť". "Bolo úžasné publikovať bez mediálneho cirkusu a očakávania verejnosti. Dostať priaznivú odozvu pod iným menom je veľmi príjemný pocit," dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:45