StoryEditor

Recenzia: Šarmantný Colin Firth ako nový Bond baví

23.02.2015, 23:00
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Dvaja tvorcovia komiksovej predlohy, dvaja scenáristi vrátane režiséra Matthewa Vaughna a neodolateľný Colin Firth v úlohe špičkového agenta s krycím menom Galahad. Tak vyzerá základná zostava snímky Kingsman: Tajná služba, ktorý zosobňuje stále vzácnejší typ divadla, totiž vkusnú a svižnú dobrodružnú komédiu.
 


ROZHOVOR S COLINOM FIRTHOM: Neverili mi, ale urobili zo mňa špióna



Herecky má aj ďalšie magnety, počnúc Samuelom L. Jacksonom v úlohe usmievavého zloducha a končiac Michaelom Cainom, ktorý pod priezviskom Artuš predsedá kruhu "kráľových mužov", novodobých rytierov okrúhleho stola z tajnej špionážnej organizácie. Práve hra na stredovekú legendu dodáva moderným špiónom romantický šarm, podporený ešte typizáciou vycibrených anglických gentlemanov ako zo škatuľky. Nie náhodou dostáva nováčik zoznam zásad pravého gentlemana, kde na prvom mieste stojí zdvorilá žiadosť, či sa smie posadiť, a na druhom spôsob, ako piť martini. Celkom inak ako agent 007, čo predstavuje jeden z početných a nežných odkazov k bondovkám.

Pravdupovediac Kingsman je britskejší než sám James Bond, rozhodne viac ako Bond v dnešnej podobe, avšak tvorcovia zároveň vedia, že starosvetské čaro špiónov zo starých čias musí predať teenagerom. A zariadi to podobne ako minulý Indiana Jones: majster si nájde učeníka. Z rovnakého zdroja si film požičiava aj sociálne napätie medzi patricijskou vzdelanosťou otcov a plebejským vzdorom synov, hlavne však generačná vojna zásobuje plátno vďačným meraním síl v akcii. A v tempe.


Od policajnej naháňačky "pospiatky" cez dáždnik v podobe zákerne elegantnej zbrane až po labužnícky pohárik whisky na záver spájajú akčné medzihry nápaditosť s ľahkosťou, čo platí aj pre povinnú položku žánru, tvrdý vyraďovací tréning nováčikov. Isteže zo súperenia dorasteneckých tiel a mozgov vzíde zaujímavá slečna, ktorá ide do finále s dvoma spolubojovníkmi ako Hermiona v Harrym Potterovi, ale našťastie sa tiež tu dostane k slovu uvoľnený humor, napríklad vďaka mopsovi, ktorý odmieta chodiť, nieto vyrásť. Akokoľvek je rozdrobený medzi rozličnými vplyvmi, aby uspokojil všetky divácke skupiny, najsilnejšou položkou Kingsmana zostáva jeho štýl. Naopak najslabšia je, ostatne ako v každej bondovke, tuctová zápletka, v ktorej nechýba šialený zlosyn s úlisným ksichtom, ​​nenápadný zradca vo vlastných radoch, prehnití milionári a túžba po ovládnutí sveta.

Rozprávkový nádych z čias, kedy sa agent 007 nebral smrteľne vážne, síce nesiaha k nezáväzným flirtom, ale úsmevné situácie s hamburgermi na luxusnej večeri pretkáva suchými hláškami prenášenými s kamennou tvárou a bitkami v čele s masakrom v kostole, kde tarantinovské rozkošníctvo stretáva nadsádzku Limonádového Joea . Dokonca aj cez pár nudných poučiek o morálke prenesie jednu radu na nezaplatenie: Pozor na všetko, čo je zadarmo.

Avšak kedykoľvek film zľaví z komediálnej tóniny, stráca na šarme. Nehovoriac o podstatnej zrade spojenej s Firthovým hrdinom, ktorá sa neodpúšťa a ktorej vinou sa prípadné pokračovanie Kingsmana už vopred o veľa okráda.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-20 06:37:09 - Feat.: 0 - Title: Včerajšia tripartita: ring voľný
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:49