StoryEditor

Festival Pohoda má tromf. Na Slovensko príde speváčka Björk

11.02.2015, 08:33
Autor:
lucluc

"Keď na Islande vybuchne sopka, pulzujúci život európskych letísk sa na chvíľu zastaví. Tentokrát sa však zo "Zeme ohňa a ľadu" chystá explózia, ktorá presmeruje mnohé lety na letisko v Trenčíne a život na ňom rozprúdi nevídaným spôsobom. Pristane na ňom totiž Björk," takto oznámili na svojej webovej stránke novinku tohto ročníka organizátori festivalu Pohoda.

Na Pohodu príde Björk, tak teda znie najväčšie lákadlo 19. ročníka najväčšieho slovenského hudobného festivalu. "Veľmi sa z toho tešíme, pretože o Björk sa snažíme už roky. S jej agentom sme priatelia a on sám chcel, aby vystupovala na našom festivale. Doteraz sme mali vždy smolu, vždy tomu niečo zabránilo. Teraz to vyšlo a je to naozaj skvelý pocit," povedal pre HN riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Či to zvýši záujem o vstupenky podľa jeho slov ešte nezisťovali, ale reakcie fanúšikov na sociálnych sieťach hovoria za všetko. Počas pohodového víkendu, ktorý tento rok pripadá na 9. - 11. júla, vystúpi v sobotu. "Osobne ju mám rád, stále je inovatívna a experimentuje. Nie je to jednoduchá hudba, ale pre festival je to priam ideálne," doplnil Kaščák.

Trenčín však nebude v blízkom okolí jediné mesto, kde islandskú hviezdu uvidia. Chvíľu potom, čo jej príchod oznámili organizátori Pohody, sa tým pochválil aj český festival Colours of Ostrava, ktorý sa koná 16. - 19. júla. Príde s početnou kapelou a bezmála dvadsaťčlenným sláčikovým orchestrom a predstaví svoj najnovší album Vulnicura, ktorý natočila na Islande s venezuelským producentom elektronickej hudby Arca. "Nový, osobne ladený album si okamžite získalo celosvetovú pozornosť a väčšina vplyvných magazínov sa zhodla na tom, že ide o jednu z najväčších hudobných udalostí roka 2015," potvrdila riaditeľka ostravského festivalu Zlata Holušová. Projekcie pri koncerte na Colours of Ostrava ponúknu vizuály, ktoré vznikli špeciálne pre nadchádzajúcu jarnú výstavu Björk v Museum of Modern Art v New Yorku.


Björk to oznámila aj na svojom Facebookovom profile:




Björk je súčasťou hudobného biznisu od roku 1977, kedy ako jedenásťročné dievča vydala album Björk. V 80-tych rokoch pôsobila vo viacerých zoskupeniach ako KUKL či The Sugarcubes. Sólovú dráhu začala v roku 1993 debutovým albumom s názvom Debut. Pre jej hudbu je charakteristické búranie hraníc medzi žánrami. Vo svojich skladbách spája akustické a elektronické prvky s neúnavnou invenciou. Jazdí pritom mimo koľají zaužívaných rytmických a harmonických vzorov. Originálne sample sú autentickými nahrávkami zvukov prírody a bežného dňa. Tradície, mytológiu a nespútanú prírodu Islandu spútava Björk do tónov a rytmov v piesňach ako All Is Full Of Love či Joga. Inšpirácia domovom sa tiahne celou jej tvorbou. Album Biophilia vydala ako sériu interaktívnych aplikácií. Tie sa stali súčasťou stálej zbierky Múzea moderných umení (MoMA) v New Yorku. To isté múzeum uvedie v marci tohto roku retrospektívnu výstavu venovanú rozmanitému dielu Björk. V januári vydala svoj ôsmy štúdiový album Vulnicura, ktorému dominuje téma lásky a žiaľu nad rozchodom.

Od vydania Debutu predala Björk cez 20 miliónov albumov po celom svete. Štyrikrát vyhrala Brit Awards, štyrikrát MTV Video Music Awards, raz MOJO Awards, trikrát UK Music Video Awards, dvadsaťjedenkrát Icelandic Music Awards. V roku 2010 získala prestížne ocenenie "Polar Music Prize" od Švédskej kráľovskej hudobnej akadémie za "hlboko osobnú hudbu a texty, precízne aranžmány a jedinečný hlas." Okrem toho bola 14 krát nominovaná na ocenenie Grammy. Za účinkovanie a hudbu k filmu Tanečnica v tme si vyslúžila nomináciu na Oskara, 2 nominácie na ocenenie Zlatý glóbus a cenu pre najlepšiu herečku na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Jej hlas, piesne, albumy a videá sú súčasťou mnohých historických rebríčkov renomovaných hudobných časopisov.

Island je závislý od importu potravín z celého sveta. Svet je naopak závislý od importu islandskej hudby. Sigur Rós, Múm, Of Monsters and Men, Ólafur Arnalds a predovšetkým Björk sú toho živým dôkazom. Takto opísali islandskú speváčku na webe festivalu Pohoda.

01 - Modified: 2007-03-12 21:13:55 - Feat.: 0 - Title: Šanca pre Európsku úniu
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:38