StoryEditor

Recenzia: Lady Gaga vie len pop. Ale kvalitný

11.11.2013, 23:00

Tak ako jej večné prezleky, pôsobí aj speváčkin tretí album Artpop miestami okukane. Nie je to revolúcia, ale baví. K sľubovanému odhaleniu a odhodeniu pretvárky však nedošlo.

O treťom albume Lady Gaga sme toho pred vydaním počuli veľa. V dojemnom momente jej vystúpenie na iTunes festivale, kde z albumu prvýkrát predstavila niekoľko pesničiek, si popová ikona dala dole parochňu a vyznala sa, že ju svet konečne uvidí, aká naozaj je. Bez make - upu a pretvárok. So sľubovanou premenou to však nakoniec nie je také horúce. O dievčati, ktoré žije za aurou, ako sa spieva v otváracej piesni albumu, sa v skutočnosti veľa noviniek nedozvieme.
 



Faktor Madonna

Lady Gaga síce do pesničiek naozaj vniesla elementy synthpopu, rocku, funku, diska či hip hopu, ale len ako korenie. V jadre ide stále o pomerne konvenčnú popovú nahrávku, ktorá nevystupuje z bezpečnej zóny siahajúcej od elektronickej tanečnej hudby k balade.

Umenie v pope, ktorého sa Gaga dovoláva názvom, už z podstaty netkvie vo vytváraní niečoho "vysokého", ale najmä v signatúre. Teda ako za pomoci bežne používaných prostriedkov a postupov dosiahnuť jedinečnosť a zapamätateľnosť, ktoré sú kľúčom k reprodukovaniu úspechu. A v tom je Lady Gaga schopná.

Album neznie ako súhrn viacmenej náhodne vybraných songov od súčasných producentov rádiového popu ako väčšina albumov ostatných popových speváčok, ktoré tento rok vyšli. Autorská osobitosť, ktorá je dobre čitateľná už v energickom tanečnom začiatku so silným refrénom, má však stále svoje veľmi isté hranice, ktoré už pred rokmi vytýčila Madonna. A ktorých ostatne Gaga dosiahla už na svojej predchádzajúcom počine Born This Way či na svojom jedinom pražskom koncerte. Na Artpope nejde ďalej, než kde už jej učiteľka a vzor bola na Confessions on a Dance Floor. Len pri tom lepšie spieva.

Počúvať po detailoch

Prevratné nie sú ani témy, ktoré Lady Gaga na kolotoči sexu, marihuany a úspechu menom Artpop rieši: zo slávy už sa vyspievávala na albumee Fame (a Fame Monster) a texty miestami pôsobia až prekvapivo "nahodene" a odfláknuto. Do nejakej spovede majú naozaj ďaleko. Ak za ňu nebudeme považovať ódu na trávu Mary Jane Holland, ktorou Gaga zaháňala bolesti po úraze.

S vedomím toho všetkého je však Artpop stále celkom vydarený popový album. Vyvstáva z nej mnoho ľahko zapamätateľných detailov, ako je gitarové sólo na konci piesne Manicure, rapový úlet Jewels N'Drugs či hranie sa s farbou a tlakom hlasu vo Swine. Sú na nej samozrejme aj zapamätateľné refrény a zo začiatku je dramaturgicky skvele zložený. Pôsobí ľahko, svižne, zábavne, ubudla urputnosť. Teda sa dá považovať za krok správnym smerom, ale rozhodne nie umeleckú revolúciu.

idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-06 15:38:00 - Feat.: 0 - Title: Biľo ostáva kandidátom ANO na post predsedu KSK
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:55