StoryEditor

V Amerike mala 5 hypoték aj tanečnica pri tyči. Natočili o tom film

13.01.2016, 11:19

Vážne nie je potrebné poznať odborný finančnícky slang, aby sa divák v snímke Stávka na neistotu nestratil. Navyše je lekcia ekonomiky nečakane zábavná a herecky iskrivá. A je už aj v našich kinách.

Film Stávka na neistotu, v origináli The Big Short, nakrútil doteraz nie príliš nápadný režisér Adam McKay podľa knihy Michaela Lewisa. Opisovala ako sa na kolapse amerického trhu v roku 2008 priživilo pár prorokov, ktorí ho predpovedali. Avšak na rozdiel od predlohy si film dáva viac záležať, aby podstate porozumeli aj ľudia, ktorí pojmy ako swap a subprime počujú prvýkrát.

McKay buduje rekonštrukciu udalostí naozaj zábavne, a pritom dostatočne zrozumiteľne. Pomáha si milými vsuvkami, kedy princíp machinácií zhrnie ľudovo kráska v kúpeli či šéfkuchár s páchnucou rybou. Reálne pozadie posilňuje aj part rozprávača a titulky objasňujúce pojmy, ale aj aktérov finančníckej brandže. Ale našťastie nejde o papierových panákov zasadených do vopred stanovenej tézy, charaktery hlavných postáv sú oveľa rafinovanejšie a herecky účinnejšie, než by človek u zostavy z Wall Street čakal, píše idnes.cz.

Herecky sa navzájom inšpirujú, provokujú, prebíjajú. Christian Bale v úlohe výstredného génia finančných trhov, ktorý má sklenené oko, chodí po kancelárii v kraťasoch bosý a počúva metal. Ryan Gosling je prefíkaný bankár. Steve Carell ako večne nahnevaný kritik systému, ktorý huláka aj pri skupinovej psychoterapii. Brad Pitt hrajúci čudáckeho paranoika, ktorý zo sveta peňazí utiekol medzi zelených aktivistov. Ale tiež iní, nemenej schopní, hoci menej známi herci; na herečky ostali len epizódky, Wall Street zjavne zostáva doménou mužov.

A práve medzi nimi sa našli mozgy, ktoré odhadli, že americký ekonomický zázrak založený na hypotékach, ktoré ľudia nedokážu splácať, sa nutne zrúti. Takže predvídaví začali takzvane "shortovať", teda vsádzať proti, v danom prípade na krach zdanlivo pevného systému. Čo v konečnom dôsledku znamenalo, že im jediným kríza vyniesla peniaze, ktoré im banky museli vyplatiť.

Ak riskantný krok, ktorým vytreli zrak väčšine svojich bohorovných kolegov z investičných bánk, znamená v očiach bežného strážca rodinného rozpočtu predsa len trochu zložitú operáciu, potom dôvod kolapsu opisuje film nad slnko jasnejšie.
Že záujemcovia o bývanie nemajú úspory ani prácu? Nevadí, v piatok nám hypotéku podpíšu a v pondelok ju kúpi banka, opisujú realitní makléri. Aj tanečnice od tyče bezstarostne popíše, že má päť domov, byt a päť pôžičiek; roztočená špirála nemôže skončiť inak.

Hoci v dôsledku pre milióny ľudí tragický, príbeh je natočený v nálade cynickej komédie tak, aby ani na okamih nenudil. Využíva dôvtipné strihy, hudobné nápady, glosy, odcudzovanie vstupov. Dávku napätia mu môže závidieť hociktorý krimithriller.


 

01 - Modified: 2008-01-06 10:22:26 - Feat.: 0 - Title: Cibulková do hlavnej súťaže dvojhry v Sydney
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 17:32