StoryEditor

Ľudí ako Radičová Slovensko potrebuje, vyhlásil Kiska na Pohode

11.07.2014, 15:06
Autor:
lucluc
Pohoda predstavila svoje prekvapenie, diskusie so Štefanom Hríbom sa zúčastnil v plnom stane náš prezident.

"Ahoj, Andrej." "Ahoj, Štefan." Takto uvoľnene sa pozdravil nový prezident Andrej Kiska s moderátorom diskusie a šéfredaktorom týždenníka .týždeň Štefanom Hríbom. Na ich diskusiu počas festivalu Pohoda na trenčianskom letisku čakali ľudia niekoľko desiatok minút aj v daždi a oboch potom privítali obrovským a dlhotrvajúcim potleskom.

Hneď na úvod spomenul Hríb spevácke skúsenosti Kisku, ktorý nezabudol podotknúť, že okrem iného počúva aj Mekyho Žbirku či Mariku Gombitovú. Ľudia tlieskali vyslovene po každej otázke. Počas diskusie prišlo k viacerým vtipným momentom, keď si napríklad Kiska chcel naliať vodu a miesto otvorenia vrchnáka si ju striekal do pohára. Uvoľnenosťou bavil.


Prečítajte si aj: Tisíce Slovákov si nasadili 3D okuliare. Začala Pohoda


 



Diskusiu otvoril Hríb otázkou, čo hovorí na to, že keď robil v Dobrom anjelovi dobré veci, ľudia mu ďakovali a keď to robí teraz, považujú ho za morálny gýč. "Stojí mi to za to, pretože potrebujeme dostať naspäť do politiky slušnosť. Nepokladám to za gýč, ale za svoju povinnosť. Zvykol som si, že moje kroky okomentujú dobre, aj zle. Ale vždy najdôležitejšie je povedať si sám pred sebou, že to robím s úprimnou motiváciou." 

Hríb a i ľudia v hľadisku sa ho často pýtali, aké je to vychádzať so "nepríjemnými" ľudmi v politike a stretávať sa s nepríjemnými možnosťami. Dotkli sa aj jeho aktuálneho nevymenovania ústavných sudcov. "Dostávame sa opäť k tomu, čo je dôležité. Ústavní sudcovia rozhodujú o našom bytí ako štátu. Vedel som, že tento krok je tak dôležitý, že sa musím pokúsiť to zmeniť.

Ani len sekundu som nezaváhal, aj keď ma upozorňovali, že sa dostanem do sporu s vládnou stranou. Dalo sa nevymenovať ani jedného z nich, ale obklopil som sa tými najlepšími odborníkmi, ktorými mi pomohli v tom triedení klásť správne otázky. S každým jedným som sedel, dokonca som bol blízko rozhodnutiu, aby som vymenoval aj dvoch."

A Hríb pokračoval: "Áno, ale skladal si sľub do rúk tety Macejkovej, musíš prijímať alebo odvolávať ministrov v prítomnosti predsedu vlády Roberta Fica a tento týždeň ste mali slávnostnú prehliadku s českým prezidentom Milošom Zemanom. Neviem či si to on pamätá, ty si to pamätáš."Aj keď publikum sa skvele bavilo, Kiska sa nenechal zaskočiť a diplomaticky a v pokoji reagoval aj na takéto otázky. Vidno, že aj pri uvoľnenejšej debate, čo Pohoda umožňuje, sa jeho komunikácia zlepšuje. "Ak chcem zmeniť Slovensko a máme tu vládu a ministrov, ktorých sme si zvolili, musím sa s nimi stretávať. Ak by tam ešte bol Štefan Harabin, stretol by som sa aj s ním, aj keď by som škrípal zubami, lebo to je tá motivácia - naplniť svoju misiu, pre ktorú som sem prišiel."

Pri tejto príležitosti spomenul aj stretnutie so spomínaným Milošom Zemanom. "Hovoriť, že máme s Českou republikou fantastické vzťahy, mi príde ako klišé, pretože sú naozaj úžasné, ale vďaka vzťahom medzi ľudmi. Na nás politikoch je to nepokaziť. Ale pre mňa je to veľmi sčítaný človek, diskusia s ním dokáže byť veľmi obohacujúca." Bavili sa podľa jeho slov najmä o rozširovaní V4, o ich psoch a na záver priznal, že si dali borovičku.
_______________________________________________________________________________________________
Prečítajte si aj: Druhý deň Pohody: Letisko ovládli britskí Travis s ružovou bradou
________________________________________________________________________________________________



Jeden z divákov sa prezidenta spýtal, či sa mu Robert Fico ospravedlnil a ako sa mu s ním komunikuje. Kiska aj v tomto prípade ostal diplomatický a povedal, že sa spolu od jeho zvolenia stretli len trikrát a že ospravedlnenia za urážky v kampani ani nečakal. Dohodli si však systém pravidelných obedov.

Nevyhol sa ani otázke, či nie je naivné myslieť si, že ako prezident môže zmeniť Slovensko. Aj keď pár sekúnd rozmýšľal, odpoveda: "Áno, ale ... nesmie byť sám, potrebuje podporu ľudí, pretože potom môže povedať toto je zlé, toto treba zmeniť. Smer môžno pôjde svojim smerom, ale ja budem konzistentný. Ale potrebujem viac času, aby som mohol povedať, čo sa darí a čo nedarí napĺnať. Takto o rok sa tu môžeme stretnúť opäť a môžeš mi položiť túto otázku." 

Svoju túžbu prísť na Pohodu aj o rok, pretože podľa svojich slov mu ľudia doplnili baterky, teda spomenul viackrát. Bol by tak prvým slovenským prezidentom, ktorý nielen, že prišiel na Pohodu raz, ale urobil by z toho peknú tradíciu. Pretože ako povedal už na úvod Hríb: "Mal som tu Václava Havla a povedal som, že si neviem predstaviť mať tu slovenského prezidenta. Teraz si to skúšam predstavovať."

Pri otázke koho z politikov si dnes váži, vyzdvihol aj prítomnú Ivetu Radičovú, ktorá sedela tesne pod pódiom. "Je dobré, že takých ľudí ako Iveta Radičová máme. Mali by sme ich podporovať a držať im palce." V momente ako sa postavila, ľudia začali opäť s obrovským potleskom.

Debata, ktorá trvala takmer hodinu, sa skončila dlhým standing ovation. Po tom sa Kiska prešiel ešte areálom letiska a pozdravil ľudí. Viacerí sa s ním chceli fotiť a pokrikovali: "Prezident, prezident!"
_________________________________________________________________________________________________
Ak sa ešte len chystáte na Pohodu, prečítajte si aj: Začína sa Pohoda. Na toto by ste nemali zabudnúť
__________________________________________________________________________________________________

01 - Modified: 2006-08-01 19:38:43 - Feat.: 0 - Title: Prezident Fidel Castro je v nemocnici, exiloví Kubánci sa radujú
01 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Došlo k nadpriemernej mobilizácii opozičného voliča, hovorí Slosiarik. Akú očakáva účasť v druhom kole?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:19