StoryEditor

Slovensko posiela na Oscara film Koza o rómskom boxerovi

21.09.2015, 11:54
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
Slovenská filmová a televízna akadémia vybrala ako národného kandidáta na Oscara v kategórii cudzojazyčný film - snímku Koza.

Slovenská filmová a televízna akadémia navrhla na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii cudzojazyčný film snímku Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Slovenského nominanta na prestížne filmové ocenenie Oscar vyberali členovia akadémie zo siedmich snímok, ktorých producenti potvrdili, že spĺňajú podmienky. Okrem vybraného titulu to boli aj filmy Láska na vlásku (r. M. Čengel Solčanská), Comeback (r. M. Remo), Rukojemník (r. J. Nvota), Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek), Sedem zhavranelých bratov (r. A. Nellis) a Očami fotografky (r. M. Mináč).


 


Prečítajte si aj:
Slovensko sa dostalo medzi 52 najlepších filmov Európy. S týmto príbehom
Bol na olympiáde, teraz žije v rómskej kolónii
Návrat z červeného koberca do rómskej kolónie je šoková terapia, tvrdí režisér



Film Koza mal premiéru na tohtoročnom Berlinale, do slovenských kín sa dostal od 10. septembra. Len deň pred slovenskou premiérou sa dostal do prestížneho výberu Európskej filmovej akadémie medzi 52 najlepších titulov európskych kinematografie uplynulého roka. Popri svetovej premiére na slávnom Berlinale získal nomináciu na Cenu pre najlepší hraný debut, do oficiálneho programu ho vybrali tri Á-čkové festivaly a počas pol ročnej festivalovej púte na štyroch kontinentoch sveta si na konto pripísal vyše desiatku medzinárodných cien.

"Rovnako ako Koza na olympiáde, aj my sa hlásime k heslu 'nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa'. A keďže sa vďaka národnej nominácii zúčastniť môžeme, sme veľmi radi," povedal režisér, ktorý sa len včera vrátil z MFF Toronto, kde mala KOZA severo-americkú premiéru. Príbeh bývalého olympionika, ktorý sa so svojim manažérom vydáva na posledné turné. V zápasoch však ide od jednej prehry k druhej, napriek tomu však bojuje o svoje šťastie až do konca.

Režisér Ivan Ostrochovský absolvoval Magisterské štúdium na Filmovej  a televíznej fakulte VŠMU na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií v Banskej Bystrici. Jeho celovečerný režijný debut Zamatoví teroristi, ktorý spolurežíroval s Pavlom Pekárčíkom a Petrom Kerekesom, získal na MFF Karlovy Vary 2013 cenu Fedeora.

Česi sa rozhodli na Oscara poslať film Slávka Horáka s názvom Domáci péče.

01 - Modified: 2007-09-22 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: Z Bratislavy odštartovala cyklotúra na podporu rodinnej komunikácie
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:11