StoryEditor

Po novom filme o Amy Winehouse budete mať chuť na panáka

11.08.2015, 11:01
Prečítajte si recenziu nového pôsobivého dokumentu Amy od českého publicistu Honzu Vedrala.

Počas svojho život stihla Amy Winehouse natočiť len dva albumy. Pre mnohých zostane troskou, ktorá podľahla drogám, jazzu a alkoholu a osud si predpovedala najväčším hitom Rehab. Snímka Amy, ktorý vstúpila do našich 6. augusta, však rozpráva silný príbeh, ktorý za všetkým tým „humbukom“ bol, píše Honza Vedral z iDnes.cz.



V úvodnej scéne vidíme, ako pojašené štrnásťročná židovská dievča z Londýna začne na oslave narodenín kamarátky spievať Happy birthday s takým zanietením, že všetci okolo stíchnu a potom nadšene tlieskajú. Na záver je z nej dvadsaťsedemročná hudobnej celebrita zničená tým, čo v brandži dokázala, na pódiu sa márne opiera o mikrofón a nakoniec sa jej, dosť možno len krok pred katarziou, v spánku zastaví srdce vyčerpaním.

Aj keď je zrejmé, že všetky zlé rozhodnutia urobila slávna speváčka sama, po záverečných titulkoch zostáva pocit, že na jej osude sa podpísali nielen všetci, ktorí sa okolo nej točili, ale aj jej fanúšikovia, divákov v sále nevynímajúc. V origináli má snímka Amy podtitul „dievča za menom“. A príbeh talentu a zmaru Amy Winehouse rozpráva skutočne tak sugestívne, že z neho na niekoľkých miestach mrazí.

Otec protestuje
Tomu, že dokument Amy nebude patriť medzi tie obyčajné, bežné alebo nevýrazné, napovedala rad okolností už pred jeho britskou premiérou na začiatku mesiaca. Natáčať sa začal pred tromi rokmi z iniciatívy hudobného vydavateľstva Universal, ktoré pre neho oslovilo tím, ktorý mal za sebou cenený film Senna. V ňom londýnsky režisér Asif Kapadia veľmi podobným spôsobom na základe dobových záznamov a rozhovorov rekonštruoval život slávneho jazdca formuly jedna.


Rodina Amy Winehouse bola z výberu režiséra nadšená a sľúbila projektu plnú podporu. Lenže tá trvala presne do tej chvíle, keď jej Kapadia premietol prvý pracovný strih filmu. Otec slávnej speváčky Mitch Winehouse sa, súdiac aspoň podľa jeho vyjadrenia v médiách, vytočil dobiela. „Film ma neukazuje správne. Je nevyvážený, nie je v ňom nič o nadácii. Nevykresľuje mňa ani Amy v príliš dobrom svetle, " uviedol nahnevaný.

A začal sa autorom dokumentu vyhrážať súdmi, pokiaľ neprestrihajú pasáže, ktoré sa mu nepáčia, pretože z neho údajne robia zloducha, ktorý žmýkal nešťastie svojej dcéry rovnako ako ostatní okolo nej a pritom na ňu kvôli práci a vzťahom nemal čas v čase dospievania, keď ho najviac potrebovala. Rozladený ďalšími detailmi, ako scénou, v ktorej svoju dcéru vo chvíli, keď chcela utiecť pred svetom, tlačí pred kamery a nalieha, aby sa správala pekne k ľuďom, ktorí sa s ňou chcú fotiť, nakoniec fanúšikom odporučil, aby sa na film pozerali bez zvuku a pustili si k nemu hudbu Amy Winehouse. Asif Kapadia nad tou reakciou krčil ramenami: vraj sa len snažil zostať objektívny. A jedným z problémov Amy Winehouse objektívne boli aj jej najbližší.

Osudový chlapec
Najlepšie je to vidieť na vzťahu s bývalým manželom Blakeom Fielder-Civilom, ktorého napokon ako životný problém Amy Winehouse označuje ako jej otec Mitch, tak i prvý manažér Nick Shymansky.

Kapadiovi sa na základe autentických videozáznamov i rozhovorov podarilo vykresliť príbeh spaľujúcej romanca s londýnskym povaľačom, ktorá viedla nielen k závislosti od návykových látok, ale predovšetkým k tej partnerskej, ktorá sa nakoniec ukázala byť rovnako bezvýchodisková.

„Bolo strašné sledovať, ako sa niekto taký nežný, úžasný a vrelý stáva stratenú troskou," opísal „objaviteľ" fenoménu Amy Winehouse Nick Shymansky pre The Observer, aký vplyv mal na speváčku z počiatku veľmi neviazaný vzťah s chalanom, s ktorým sa stretla na večierku v londýnskom pube Good Mixer.

Piesne z utrpenia
Lenže Kapadiovi, našťastie, v snímke nejde o samoúčelné lacné bulvárne detaily. Na základe popisovaných medziľudských vzťahov sa mu darí veľmi presvedčivo a zrozumiteľne vysvetliť, ako dôležité bolo vzájomné stretnutie dvoch stratených duší, ktoré si napodiv porozumeli, pre hudbu Amy Winehouse.

S Blakeom Fielder-Civilom sa dala dohromady v čase, keď za sebou mala prvé úspechy a do jazzu ladenú „platňu“ Frank. A tiež jasnú predstavu, že nebude len interpretkou, ale že si svoje skladby chce sama písať. A k tomu autorský blok, ktorý rozbil až telefonát, v ktorom ju Blake, z ktorého mala hlavu v oblakoch, rozhodil oznámením, že spolu už ďalej nemôžu byť. Čo sa v začiatkoch ich vzťahu stávalo často.

Práve zo sklamania a frustrácie vznikli v zázemí u producenta a skladateľa Salaame Remiho skladby na najdôležitejší a posledný radový album speváčkinej kariéry Back to Black. Vo filme verne ožíva aj príbeh singlu Rehab, ktorý z Winehouse urobil globálnu ikonu nečistoty. Nick Shymansky, ktorý okrem toho, že bol jej prvým manažérom, patril aj medzi najbližších priateľov Amy Winehouse, opisuje nočný vydesený telefonát, v ktorom sa ho Blake pýtal, čo má robiť, že to s Amy prepískol a ona upadla do bezvedomia.

Potom, čo ju ošetrili v nemocnici, naložil Shymansky speváčku do auta a odviezol mimo civilizáciu a zohnal odporúčania do rehabilitačného centra. Tesne pred jeho bránami, keď si Amy Winehouse začala „stavať hlavu ako sedemročné dieťa", jej otec poznamenal, že vlastne vyzerá fajn a miesto na kliniku ju vzal domov. „Nemám na to čas. A keď si otec myslí, že som v poriadku ... Snažil sa ma poslať na odvykačku, ale ja som nechcela ísť, " zapichla speváčka príhodu do slov slávnej skladby.

Práve to, s akou dávkou úprimnosti a zážitku svoje vnútri skutočne soulové chmúrne piesne písala, je jedným z najzaujímavejších aspektov celej snímky, ktorá trvá viac ako dve hodiny. Dobre je v nej vidieť aj to, že slávnou melódiou Rehab, ktorá vraj vznikla skôr, než Amy Winehouse stihla prísť na to, ako chutí crack a heroín, ešte len všetko nevinne začínalo.

„Nemyslím si, že som ju zničil. My dvaja sme sa našli a istí ľudia by si mali uvedomiť, že mala svoje závislosti, ešte než sme sa poznali, " obhajoval sa po zhliadnutí filmu speváčkin exmanžel. Napriek presvedčeniu ju podľa všetkého usmrtili tie staršie - hlavne alkohol, ktorého prísun už speváčkino telo vysilené bulimickými záchvatmi nezvládlo.

Vďaka dobovým záberom je pozoruhodné sledovať, s akou intenzitou vedela Amy Winehouse veci prežívať. Vo chvíli, keď jej jej životný vzor, ​​spevák Tony Bennett, vystrihne poctu, že mala na to stáť po boku dív ako Ella Fitzgeraldová alebo Billie Holiday, zanecháva za sebou emocionálne intenzívnu snímka Amy chuť dať si na upokojenie panáka zhorknutého vedomím, že to vlastne nie je vôbec dobrý nápad.

01 - Modified: 2007-08-17 14:55:00 - Feat.: 0 - Title: Belehrad plánuje návrat vojska a polície do Kosova
01 - Modified: 2024-04-24 08:45:36 - Feat.: - Title: Kto je Sabrina Carpenter? Dobyla sociálne siete, koncertovala s Taylor Swift a šokovala cirkev 02 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 03 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Trojnásobná mama Mária Čírová: "Odkrojiť" si čas s mužom iba pre seba je náročné 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:34