StoryEditor

Tretí deň na Pohode: Bola svadba. A Slovensko našlo svoju Björk

12.07.2015, 00:18
Autor:
lucluc

„Keď na Islande vybuchne sopka, pulzujúci život európskych letísk sa na chvíľu zastaví. Tentoraz sa však zo ,Zeme ohňa a ľadu‘ chystá explózia, ktorá presmeruje mnohé lety na letisko v Trenčíne a život na ňom rozprúdi nevídaným spôsobom.“ Takto už vo februári informovali organizátori nášho najväčšieho hudobného festivalu o príchode Björk. Tá explózia nastala v sobotu večer.
 

Dva dni s Björk
Riaditeľ festivalu Michal Kaščák priznal, že o slávnu islandskú speváčku sa snažia už roky. S jej agentom sú dokonca priatelia a on sám chcel, aby vystupovala na našom festivale. Festival, ktorý sa dá tento rok považovať za vypredaný, keďže pred koncertom Björk zostalo už len pár lístkov, sa na samotnú Islanďanku chystal celý víkend. Jednou z akcií bola debata, ktorá sa snažila zistiť, či aj Slovensko má alebo môže mať svoju Björk. „Debata, ktorá niesla jej meno, mala zdôrazniť to, že my často zvykneme spochybňovať Slovensko kvôli jeho veľkosti, vzdialenosti alebo kvôli niečomu inému, ale Island je jasným príkladom toho, že aj vo výrazne menšej krajine sa dajú urobiť zázraky. Fenomén Björk potiahol celú ich scénu, takže nešlo len o to, či máme kvalitných muzikantov, ale aj o to, ako môže jeden umelec motivovať zvyšok umeleckej scény v krajine,“ vysvetlil pre HN Kaščák. Okrem toho sa už tradične konal tanečný workshop, kde sa pár odvážlivcov skúšalo naučiť choreografiu na jednu z jej piesní. „Jej hudba je priam éterická a páči sa mi, že sme sa s lektormi učili napríklad ako lietať, veľmi sa to hodí k jej hudbe,“ povedala nám Lujza z Bratislavy. Pohľad na desiatky lietajúcich párov bol tou najlepšou predprípravou na atmosféru samotného koncertu.

Profesionálna a inkognito
Björk bola už dva dni pred svojím koncertom v Trenčíne a jej tím začal s prípravami na letisku už v piatok a vlastne celá sobotu sa niesla v prípravách tiež. Chvíľu pred západom slnka potichu prišla na pódium a počas osemdesiatich minút doslova hypnotizovala publikum. Našli sa aj takí, ktorých koncert doslova nudil a radšej odišli, to však ukázalo, že naozaj nie je pre všetkých. No keď zaradila starý hit Army Of Me a po ňom ďalšie, to už bola na letisku tma. Bol aj ohňostroj a ľudia začali medzi sebou hádzať pripravené kvety. „Je fantastické, že na festivale, kde je 30-tisíc ľudí, sa nájde väčšina, ktorá dokáže pozorne prežiť takýto koncert a za takúto náročnú hudbu, ktorá nie je typicky festivalová, dať umelcovi veľmi silný feedback,“ doplnil Kaščák. Podľa neho chce veľkú bystrosť publika, aby mala Björk dobrý koncert, a o tom, že ho mala, svedčí aj fakt, že ona sama sa po koncerte cítila veľmi dobre. Podľa organizátorov bola veľmi príjemná celý čas a atmosféra ju tak uchvátila, že sa voľne prechádzala po letisku a inkognito si dlho vychutnávala aj koncerty iných kapiel. „Ľudia akoby nepredpokladali, že by tam mohla byť, takže si ju nikdy nevšímal, a to bolo pre ňu oslobodzujúce,“ doplnil Kaščák. Takže Slovensko našlo svoju Björk.


 

Neboli ste ešte nikdy na festivale Pohoda a váš argument je, že typ hudby, ktorý tam je, nie je pre vás? Dnes sme skúsili stráviť na Pohode väčšiu časť dňa bez koncertov, ale užiť si všetko ostatné čo ponúka. A bolo to super. Tretí festivalový deň sme začali vítaním slnka. Bola rekordná účasť a vychádzajúcemu slnku hrala islandská kapela Kippi Kaninus. Kippi pre túto špeciálnu príležitosť skomponovali aj novú skladbu. Takže Island na úvod, Island na záver. Večer bola totiž na programe Björk.

Ako každý rok, aj teraz sa myslelo na deti. Na letisku je ich naozaj veľa a výnimočné nie sú ani na večerných koncertoch. Vo Family parku bol pre nich program až do večera a už o desiatej ráno sa mohli dozvedieť čo-to o vzniku sveta a vesmíru v opere Mareka Piačeka s názvom Stručné dejiny vesmíru spolu s Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu a Ansábelom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.



Program na hlavnom stagei potom na obed odštartovala svetová premiéra nevšedného projektu Sendreiovci Le Orchestroha. A potom sme, podobne ako vo štvrtok, trocha oslavovali. Svoje dvadsiate narodeniny oslavuje kapela Puding pani Elvisovej. Predstavili nový, v poradí štvrtý album Tektonická platňa, ktorý vydali v máji. Zahrali piesne ako Prúdy láv, Mezopotámia, Spev sirén či Na vlnách. „Máme veľmi radi tento festival. Vždy sa tešíme, keď na koncerte si ľudia spievajú naše pesničky, dokonca poznali aj skladby z nového albumu, aj  texty už poznali, čo je pre nás veľmi povzbudivé,“ uviedol pre TASR po vystúpení Peter "Pino" Ungvölgyi.  
 


Pozrite si celý festival v obrazoch.



A ešte predtým kapela Chiki liki tu-a, ktorá vznikla tiež v roku 1995, odohrala svoj desiaty koncert na Pohode. Kapela má za sebou viac ako 1 000 koncertov v 15 krajinách, medzi nimi aj na slávnom Szigete v Budapešti, takže môže porovnávať. „Sziget je väčší a bohatší festival, vypracoval sa na úspešný európsky festival. Na Szigete sme hrali päťkrát, pri našom ostatnom vystúpení bol už Sziget z nášho pohľadu prekomercionalizovaný,“ povedal pre TASR Martin Višňovský. „Teší nás, ako vyznelo naše dnešné vystúpenie na Pohode, diváci boli skvelí. Je to ten najlepší pocit, keď sa pozrieme do pártisícového hľadiska, ako si spievajú naše pesničky spolu s nami,“ dodal Ľubo Petruška.

Nezabúdalo sa ani na umenie. Vyhlásili tiež víťazov súťaž o najkrajší plagát.

 

 

Poobede sa nejaký ten čas venoval aj Rómom. Najprv sa konala diskusia s názvom Pomôžme Rómom zvýšiť ich potenciál. "Keď znie otázka či sa Romóvia dokážu zmeniť, tak hovorím nie. Ale dôležitá je komunikácia s nimi, ukázať im príležitosti. Mám skúsenosť, že keď som deťom v škole niečo prikázala, odignorovali ma. Ale ak som povedala, že potrebujem pomôcť, vrhla sa na mňa polovica triedy. A jedna žiačka, ktorá najprv ohŕňala nos napríklad nad angličtinou, potom za mnou prišla, že aj ona sa chce učiť jazyky ako ja, aby mohla cestovať," odznelo okrem iného. V tom istom čase sa kúsok ďalej v tanečnom stane na workshope predstavovali tance rumunských Rómov. A krásna Rumunka v tradičnom veľkolepom kroji lákala okoloidúcich a fotili sa s ňou ako s atrakciou.
 


Pohoda 2015:
Prvý deň na Pohode: Primátor Rybníček za bicími a preplnené letisko
Druhý deň na Pohode: Zima, zima a superband na letisku
Lintner zažil na Pohode búrlivé ovácie. Priznal, že chystá niečo nové
Trnka sa zastal Babiša. Na Pohode hovoril o korupcii



Rovnakou atrakciou bola aj istá Slovenka Zuzana. Veľký záujem okoloidúcich si vyslúžila najmä preto, že bola oblečená ako nevesta. Ale nebol to len kostým, Zuzana sa v ten deň skutočne vydala. "Sme tu normálne ubytovaní v stane už od včera, ale dnes sme si odskočili do Trenčína vziať sa," povedala držiac sa za ruku so svojím už manželom Marekom. Spoznali sa minulý rok na Pohode, teraz sa na Pohode zobrali, pretože Pohoda je podľa nich láska.

A rovnako ako minulý rok, aj tento rok bol "atrakciou" aj Peter Sagan. V ôsmej etape Tour de France síce opäť nevyhral, ale poprvýkrát si obliekol zelený dres. Šialenstvo s ním prežívalo množstvo divákov.

01 - Modified: 2007-07-19 13:57:26 - Feat.: 0 - Title: Zákazníci sa rozhodujú v priemere 34 hodín
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:15