StoryEditor

Robbie Williams sa v Prahe oženil. A vynechal hity

27.04.2014, 17:04
Autor:
idnes.czidnes.cz

Od prvej chvíle, keď Robbie Williams vyšiel zo stredu pódia pred ohromnú oponu, ktorá kryla scénu s kapelou, a začal robiť opičky, bolo zrejmé, že do Prahy dorazil šoumen. Dve hodiny mu k tomu hrala stará, "dospelá" swingová hudba. 



Ešte než frackovskými pohybmi došiel na kruhový výbeh k mikrofónu a spustil úvodnú Shine My Shoes, bolo zrejmé, že v obleku na pódiu stojí, poskakuje a robí vylomeniny ten "pošuk", ktorého kedysi vyhodili z Take That za nevhodné správanie. Hoci bol oblečený ako džentlmen, už v prvej pesničke na publikum vystrkoval zadok, aj keď tentoraz nie obnažený.

Druhý pražský koncert Robbieho Williamsa bol v mnohých ohľadoch zvláštny. Bola to perfektná šou, pri ktorej sa na scéne stále niečo dialo. Hneď ako padla opona, odhalila nádhernú scénu, ako z lasvegaského kasína alebo kabaretu, hralo sa z troch poschodí, v spodnom bola malá kapela s kontrabasom, tanečníci stepovali, devy tancovali a spievali vokály. A Williams? S každým pohybom a výrazom bolo vidieť, že si to aj pre neho netradičné predstavenie užíva. Možno aj pretože v Prahe to bola iba druhá zastávka celého turné. "Moje meno je Robert Peter Williams a nasledujúce dve hodiny sú vaše zadky moje," hecoval publikum, nech ukáže svoje "jazzové ruky". Zatiaľ čo na neho vypredaná hala trepala dlaňami nad hlavou a revala, že "chce byť bavená", takmer všetky obavy, že swingová šou Robbieho Williamsa bude seriózna nuda, boli preč. Pri klasike Minnie the Moocher už sa aj zborovo spievalo.





V prvej polovici sa vôbec diali veci, z ktorých by si mali robiť poznámky Michael Bublé aj Vojta Dyk. Scéna sa premenila na šantán, Williams vystrčil hlavu cez červenú oponu, začal spieval No One Likes a Fat Pop Star a "lietať" hore až k stropu arény. Keď sa opona rozhrnula, bol tam s ohromným bruchom pri strope arény, ako keby vypadol z Marry Poppins. V mnohých smeroch geniálna a neuveriteľne zábavná absurdita jeho šou vygradovala pri coververzii That' Amore od Deana Martina. "Na poslednom turné, na každom koncerte, v každom meste som skončil v posteli s inou dievčinou. Mám štyridsať, musím sa usadiť," zveroval sa publiku, načo vytiahol z prvých radov fanúšičku, spýtal sa jej na meno, odkráčal ku kapele, kde sa objavila brána a Williamsov producent a dlhoročný spolupracovník Guy Chambers sa v úlohe oddávajúceho pýtal, či si slečna Kateřina berie Robbieho Williamsa za svojho šoubiznisového manžela. Hala skoro padla nadšením a v rýchlom slede už sa rozbiehalo ďalšie pripravené číslo.

Šou, s ktorou Robbie Williams prišiel, bola skrátka vymakaná do detailu a on ako jej hlavná postava svoju úlohu zohral skvele - spevácky aj ako zabávač. Ale nebolo to bez lenže. Keď vynecháme veci z jeho aktuálneho swingového albumu, cez dvadsaťminútovú prestávku si fanúšikovia mohli spočítať, že zo svojho slávneho repertoáru zatiaľ zahral (samozrejme vo swingovej úprave) jedinú skladbu Supreme. V druhej polovici, kedy sa scéna premenila na ohromný parník, sa na tom príliš nezmenilo. Aj keď detaily ako prestriedanie Empire State of Mind od Alicie Keys so sinatrovskou New York, New York boli zábavné, energickému koncertu nakoniec chýbalo veľké finále. Williams sa uspokojil s veľkým "medley" svojich známych melódií, pri ktorom v záplave konfiet a tanečníkov chýbalo len to, aby do mikrofónu ohlásil, že "možno príde aj kúzelník".



Pred tým, než zahral najväčší hit večera, dal publiku vysvetlenie. "Nechcel som hrať ďalšiu šou, ktorá začína Let Me Entertain You a končí Angels," uviedol nezvyčajne práve svoj ​​popový opus Angels. Lenže podľa reakcií bolo vidieť, že aj keď Robbie Williams predstavenie odohral s gráciou, keby predsa len stavil viac na vlastné melódie (kľudne vo swingových úpravách), dostal by fanúšikov na chrbát lusknutím prsta a koncert by mal oveľa väčšiu intenzitu. Na pražskom vystúpení presvedčil, že je skvelý zabávač, ktorý "to" utiahne aj bez očividných stávok na istotu. Ale tie jeho veľké popové hity k dokonalosti skrátka chýbali.

Snímky: Dan Materna, MAFRA
Honza Vedral, idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilinskí hokejisti oslavujú historický titul
01 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 02 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 05 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:15