StoryEditor

Druhý deň na Pohode: Zima, zima a superband na letisku

10.07.2015, 13:38
Autor:
lucluc

Festival Pohoda má za sebou už druhý deň. Všetko klape ako má, ale okrem skvelých koncertov čakala ľudí na letisku najmä vo večerných hodinách naozaj veľká zima, v noci má byť len päť stupňov. Na väčšinou teplé pohodové noci po rokoch celkom výnimočná vec. Väčšina ľudí si z toho ale aj tak nič nerobí. I keď je pravda, že na nočnom premietaní očakávaného filmu Amy o zosnulej speváčke Amy Winehouse bolo len pár odvážlivcov, ktorí proti zime bojovali niekoľkými vrstvami oblečenia a dekami.




Mrazivá noc
Hviezdny večer odštartovalo už krátko po ôsmej hodine večer koncertom zoskupenie označované aj ako superskupina FFS (Franz Ferdinand a Sparks). Jej členovia sa zoznámili pred ôsmimi rokmi v Los Angeles, ale osudové bolo až ich stretnutie na kalifornskom festivale Coachella v roku 2013. „Hudobná láska na prvý pohľad" sa neskončila len tak a po vzniku šiestich skladieb prišlo i na celý album a dokonca európske turné.

To, že im to funguje ukázali nielen počas svojho koncertu, ale aj na poobedňajšej tlačovej konferencii. Padla aj otázku ako vnímajú generačný rozdiel, pretože Sparks by mohli byť pokojne rodičmi pre svojich kolegov. „Pre nás nie je dôležitý generačný rozdiel, ale hudba," povedal Russell Mael zo Sparks. Axel Kapranos zdôraznil, že hoci tvorili na vlastnej ceste, pred dvoma rokmi sa spojili a vymysleli tento spoločný koncept. „Sme radi, že sa môžeme predstaviť na Slovensku, zatiaľ tu nie sme dlho, asi dvanásť hodín, ale všimol som si, že tento festival je dobre koncipovaný a má aj dobré obsadenie. A tešíme sa aj na publikum."



Po ich koncerte nasledovali vystúpenia kapiel Einstürzende Neubauten a Die Antwoord. Pri oboch sa však ukázalo, že sú to naozaj koncerty pre ešte špecifickejšieho diváka ako sme na Pohode zvyknutí. Napriek tomu, že skupinu Einstürzende Neubauten s 35-ročnou históriou poznajú skôr starší, nemeckí hudobníci zožali na letisku naozaj veľký úspech a veľa ľudí si v piatok večer podškrtla v programe práve ich meno. Dav ľudí sa po ich koncerte potom presunul na hlavný stage, pretože tam hneď začínal jedna z najväčších hviezd piatka - extravagantné duo Die Antwoord. Niektorých divákov viac ako hudobný výkon zaujala vizualizácia na pódiu a poctivá šou, napriek tomu je to jeden z vrcholov festivalu.   
 


Besedy na Pohode:
Lintner zažil na Pohode búrlivé ovácie. Priznal, že chystá niečo nové
Trnka sa zastal Babiša. Na Pohode hovoril o korupcii


 

Netradične o polnoci vystupoval SĽUK a Ornamenty. Ornamenty vznikli spojením ľudovej hudby SĽUK-u s formáciou Pacora Trio a multiinštrumentalistom Marekom Pastírikom. Palúch a Pastírik v tomto projekte spojili oravsko-kysucký folklór, klasickú hudbu, džez a ďalšiu etnickú hudbu obyvateľov Karpatského oblúka i Balkánu.

Zaujímavé bolo počas dňa sledovať vývoj príchody kapely Pearls Negras. Najprv bolo oznámené, že pre výrazné meškanie svojho lietadla vôbec nevystúpia, potom však prišla informácia, že pre problémy s dokumentami to teda v piatok nebude možné, ale organizátori sa budú snažiť, aby mohli vystúpiť v sobotu. (Nakoniec by mali vystúpiť až v nedeľu o 1.00, pozn. red).

Poobedné slniečko
Počas dňa sa mierne menilo počasie a slnko poobede naozaj "pieklo". Ľudia polihovali v tráve a užívali si absolútne pokojné piatkové popoludnie. Koncerty sú už v plnom prúde, jedným z prvých bolo vystúpenie Swingless Jazz Ensemble. Tesne popoludní na hlavnom pódiu vystúpili Billy Barman, stálica Pohody, ktorá vždy priláka veľké množstvo ľudí. „Je veľký rozdiel medzi klubovým koncertom a týmto vystúpením na Pohode. Netajíme sa tým, že sme mali skúšky, keď sme sa dozvedeli, že hráme na hlavnom pódiu. Inak sa robí koncert v klube, funguje iná chémia ako teraz,“ povedal pre TASR Juraj Podmanický, ktorý už o pár organizuje Ďalší hudobný festival Grape. „Mysleli sme na to, že budeme na veľkom pódiu, aj sme tak zostavili playlist, aby sme dali priestor ľuďom pripojiť sa, aby sa ozvali, zaspievali si s nami, aby to celé vyznelo ako spoločné dielo. Sme veľmi radi, že to celé dopadlo tak dobre a verím, že rovnako to vnímali aj fanúšikovia pred pódiom,“ dodal pre TASR Jozef Vrábel s tým, že skupina trávi v týchto dňoch čas aj v štúdiu, nahráva prvú trojicu piesní pre nový album.



O trošku menej divákov si vyslúžil britský muzikant Tom Vek. Zaobišiel sa len s bubeníkom a s ďalším spoluhráčom, ktorý obsluhoval počítač. Takmer hodinové vystúpenie uzavrela pieseň "Aroused". Veľké ohlasy si vyslúžila aj Britka Kate Tempest, skromne vystupujúca v džínsoch. Podľa ohlasu divákov, práve jej koncert bude patrím k tým, ktoré si okrem najväčších hviezd zapamätajú. Dokonca recitovala a skvele jej sekundoval karibský černoch za bicími, predviedla aj superrýchle rapovanie a počas celého koncertu sa publikum spolu s ňou "tancovalo".

 


Poobede zaujali aj Ukrajinky Dakh Daughters, ktoré počas vystúpenia vytiahli ukrajinskú vlajku.




Pohodové ráno
„Počujete? Máme vstávať, poďte hore!" tak toto bola prvá veta, ktorá nás dnes ráno budila. Po dlhej noci to bol ranný budíček v podobe Funny Felloes a Česi stanujúci vedľa nás sa rozhodli, že by nemal už spať nikto. Tak postupne všetkých pobudili. A potom už nastal typický ranný pohodový rituál. Rady pri toaletách a sprchách sa zväčšovali a vytvorili sa neuveriteľne dlhé rady aj na rannú kávu.

Návštevníci festivalu majú ráno totiž úplne iné problémy ako večer. Okrem povinnej hygieny, je to najmä zháňanie raňajok. Vedie káva, pár odvážlivcov sme videli však stáť už aj radoch pri radleroch. A určite sa nemusia báť ani milovníci zdravej stravy. Nebudete odkázaní na párky a klobásy už od rána. Festival myslí na gastro na sto percent už niekoľko rokov. A tak si môžete dopriať čerstvé štavy, smoothie z najrôznejších ingrediencií, acaico nápoje, ovsené kaše alebo vločky, krájané melóny a podobne. Veľké rady sa tvoria aj pred stánkom s čerstvým ovocím.
 


Prvý deň na Pohode: Primátor Rybníček za bicími a preplnené letisko



Dnes má byť cez deň podobné počasie ako včera. Svieti síce slnko, ale je celkom chladno. Viditeľne chladnejšie ako po minulé roky. Ľudia posedávajú, niektorí aj schúlení v dekách. Prehánok by sme sa nemali dočkať, ale dnešný večer a najmä noc, má byť ešte chladnejšia ako tá minulá, minimálne teploty 5-7 stupňov Celzia. Takže, ak sa na letisko ešte len chystáte, poriadne sa zásobte všetkým teplým. Táto Pohoda je viac o vetre, ako o teple.
 



A potom sa nakŕmený dav vrhol do centra letiska a pomaly si vychutnáva množstvo rôznych akcií. Jednou z prvých bolo v literárnom stane uvedenie nového vydania kultovej poviedkovej zbierky Slovenský poker od Dušana Mitanu, ktoré sám predstavil. V Saganovej fanzóne fanúšikovia šprintujú ostošesť, ako by to chceli vybicyklovať za neho. Pretože momentálne je na svojich ďalších pretekoch v rámci Tour de France. A tí, ktorých nebaví bicyklovať, využívajú festivalový klavír alebo tancujú v areáli na hudbu, akúkoľvek počuli.

01 - Modified: 2007-07-19 06:01:00 - Feat.: 0 - Title: Občania žiadajú zachovanie počtu a kompetencií matrík
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 12:49