StoryEditor

Richard Gere žartoval vo Varoch: Ste vyspelejší ako Amerika

04.07.2015, 17:30


Karlove Vary si už snáď nič viac nemôžu priať. Vonku je nádherné, miestami až tropické počasie, mesto je plné turistov a milovníkov filmu, filmový festival šlape a má za sebou viac ako hviezdny úvod, na ktorý sa bude ešte dlho spomínať. Lebo piatkový večer bol v znamení dvoch pánov - prezidenta festivalu Jiřího Bartošku a hlavnej hviezdy, hollywoodského herca Richarda Gerea. Tlieskali im davy pred hotelom Thermal, absolútne plný "Velký sál" a verím tomu, že aj diváci pri televíznych obrazovkách, ktorí sa na prenos pozerali. Lebo bolo to veľkolepé.
 


Richard Gere, o kterého sa organizátori snažili už niekoľko rokov a vyzeralo to, že sa to podarí už minulý rok, priletel do Karlových Varov už vo štvrtok poobede. V modrej košeli a s neuveriteľnou pohodou, ktorá tomuto najkrajšiemu mužovi sveta veľmi svedčala. Absolútne bezprostredný a pravý profesionál od prvej chvíle dokazoval, prečo je hercom prvej triedy a takým obľúbeným.

To najväčšie privítanie ho však čakalo až včera. Niekoľko stoviek fanúšikov sa už okolo štvrtej hodiny poobede zhromažďovalo vo vyhradených priestoroch pred hotelom Thermal. Jeho príchod sa očakával medzi piatou a šiestou hodinou, keď sa mal začať slávnostný ceremoniál. Aj napriek neuveriteľnému teplu, ktoré mali samozrejme pod kontrolou záchranári aj podávači vody, sa ho ľudia dočkali.

To, už sme sa aj blížili do "Velkého sálu" v hoteli, ktorý bol už pred mnohými rokmi postavený práve pre potreby filmového festivalu. A mnoho ľudí aj dnes verí, že to tak ešte dlho zostane. V priestore hotela sa už pri nás pred slávnostným otvorením zhromažďovali české celebrity, prišla Andrea Verešová, Tatiana Vilhemová s Vojtom Dykom, prišla Dagmar Havlová, Ivan Trojan, Miroslav Donutil a mnohí ďalší. Aj keď sa meškalo niekoľko minút, nikomu nevadilo čakať na hlavnú hviezdu večera. Richard Gere vplával do sály a usadil sa v strede spolu s Jiřím Bartoškom a jeho manželkou. So slúchadlami na hlave si tak mohlo vychutnať historickú exkurziu existenciou festivalu v Karlových Varoch. To bolo pre mnohých prekvapením až do poslednej chvíle, nikto netušil čo si režisér k 50. výročiu festivalu pripravil. Teda žiadna veľkolepá šou, tanečnice, striekanie šampanského a prázdne slová, naopak komorný pohľad na uplynulých 69 rokov, lebo áno, pred toľkými rokmi sa konal prvý ročník. Povinné striedanie sa s Moskvou však zapríčinilo, že dnes slávime 50. ročník.

Moderoval už po 20. raz Marek Eben a sám tiež vyzdvihol ako veľmi je rád, že prezident festivalu Jiří Bartoška sedí na svojom mieste v dvanástom rade. Za posledný rok prekonal ťažkú chorobu, vo včerajší večer však vyzeral veľmi dobre a spokojne. A tak tí, ktorí čakali veľký potlesk pri Richardovi Gereovi, sa ho dočkali skôr. Pri Ebenových slovách sa zdvihla celá sála, vrátane Richarda Gerea a hercovi sa poklonili. Bartoška, ktorý už viackrát o sebe vyhlásil, že na pódiu je vždy nejako veľmi nervózny už potom privítal hlavnú hviezdu a my sme sa dočkali ďalšieho potlesku.



Richard Gere, ktorý okrem iného prišiel predstaviť aj svoj nový film Time out of Mind, sa na úvod ešte poklonil Jiřímu Bartoškovi. "Je krásne rozprávať príbehy a pozerať sa na ne. Tu sú príbehy nás troch na pódiu, ale aj všetkých hostí predo mnou. A ak filmy rozprávajú príbehy," povedal Gere, ktorý je už podľa svojich slov hercom 46 rokov a natočil viac jako 50 filmov, ale jeho najdôležitejšou rolou je rola otcovská. Úlohu otca totiž stvárnil aj vo svojom novom filme a svoju filmovú dceru, herečku Jenu Malone, potom pozval aj na pódium.

Potom sa už premietal samotný film, kde hrá bezdomovca. Paradoxne, v druhom spomínanom filme Franny hrá miliardára, preto častou otázkou počas víkendu bolo, čo sa mu hralo lepšie? “Mám rád obe postavy, ale projekt Time Out of Mind sa vyvíjal 12 rokov a mám k nemu silnejší vzťah,” povedal herec vo Varoch pre festivalový denník, "Je to zvláštny pocit, že ste pre ľudí neviditeľný len preto, že máte v ruke kelímok na drobáky. Pritom som to bol stále ja, len unavený a v hnusom kabáte. Teraz si ale spomínam, že za celú dobu sa našli len dvaja ľudia, ktorí ma spoznali. Len letmo zdvihli ruku a potichu povedali: Hej, Richi, jako sa darí? Evidentne sa im zdalo, že aj filmová hviezda môže mať zlý rok."

Sám na tlačovej konferencii potom priznal, že medzi bezdomovcami sa pohybuje už niekoľko rokov a že by sa v tejto pozícii možno aj uživil. “Ľudia ma nespoznávali, dávali mi peniaze,” povedal s tým, že kariéra a peniaze nie sú pre neho doležité, a preto aj rola miliardára mu je vzdialenejšia. A aj keď za posledný rok natočil až štyri filmy, priznal, že to nerobí pre peniaze, ale preto, že sa mu tie projekty páčia.

 


Richard Gere na tlačovej konferencii. Snímka: MAFRA/D. Materna


Druhý deň, dnes, mal na programe tlačovú konfereciu. Opäť prišiel usmiaty a v dobrej nálade, novinárov ponúkol svojim čajom a orieškami a skonštatoval, že je vonku naozaj veľmi horúco. Takmer hodinu odpovedal na otázky novinárov a aj keď na záver jednej nerozumel, ako správny profesionál si nechal poradiť čím si získal ešte väčšie sympatie prítomných. Napriek tomu, že išlo o novinársku akciu, vonku ho v najväčšom teple čakali ďalšie davy fanúšikov. V množstve zážitkov z filmovania sa dostal aj k téme politiky, narodeninám dalajlámu, ale aj k manželstvám homosexuálov. V tom sa opýtal: "V Česku je to už možné?" ... "Ano, od 2006," počul odpoveď... "Oooo, tak to ste vyspelejší ako Amerika," žartom dodal a pokračoval ďalej.

Dnes ho ešte čaká uvedenie Pretty Woman v letnom kine. A určite ďalší dav fanúšikov.

 

 

01 - Modified: 2007-07-13 21:48:03 - Feat.: 0 - Title: Hlúpa otázka -- hlúpa odpoveď
01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 03 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 04 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní 05 - Modified: 2023-09-05 08:09:34 - Feat.: - Title: FOTO Módna polícia z festivalu v Benátkach. Odhalené stehná, bruchá a prevládala čierna
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:37