StoryEditor

Recenzia: Star Wars sú stávka na istotu. A boja sa experimentovať

17.12.2015, 12:50

„Toto dá veci do poriadku.“ To je prvá veta, ktorú si divák vypočuje v novom filme zo ságy Star Wars s podtitulom Sila sa prebúdza. Režisér filmu J. J. Abrams sa tak jednoznačne už na začiatku vymedzil voči Georgeovi Lucasovi, ktorý ságu stvoril.



A podarilo sa mu to dokonale. Abrams si Star Wars pretvoril na svoj obraz a v tomto ohľade sa mu nedá nič vytknúť. Han Solo je síce šedivejší, princezná Leia vyzerá ako babička a Millenium Falcon je špinavší a trochu viac otlčený, ale všetko to dokonale funguje ako švajčiarske hodinky. Hviezdne vojny dostali nový moderný šat a fanúšikovia si môžu vychutnať bezchybný blockbuster, ktorý má správnu dávku akcie, humoru, emócií a plynie tak, že sa ani minútu nenudíte.



Nový „kuchár“
Z filmu jednoznačne vidieť, že tvorcovia sa inšpirovali predovšetkým prvým filmom série Star Wars IV. Nová nádej. Odkazov a inšpirácií na film z roku 1977 je možno až príliš veľa. Malé žmurkanie na Lucasov film by bolo v poriadku, ale Abrams chvíľami nielen žmurká, ale doslova civie. A tu nastáva problém s novými Star Wars. Abrams nenabral odvahu na experiment. Jeho film je absolútna stávka na istotu, ktorá štúdiu prinesie stovky miliónov na tržbách, nadchne fanúšikov a vyvolá v nich očakávanie a túžbu po ďalších filmoch. Toto zvládol dokonale a nedá sa mu nič vytknúť. Problém je však v tom, že Abrams je ako kuchár, ktorý našiel starý recept na dokonalé jedlo. Nakúpil nové suroviny, vylepšil kuchyňu, v ktorej varí, a jeho jedlo dýcha novotou. Stále je to však jedlo, ktoré tu už predtým bolo. A od filmára jeho kalibru očakávate, že príde s vlastným receptom. Ak by to urobil, nemusel byť iba ten, kto vylepšil a zdokonalil Lucasa. To by už však nebola hra na istotu.

Lepší ako Lucas
A konečný verdikt? Abrams z roku 2015 je jednoznačne lepší ako Lucas z prelomu tisícročí, keď svetu priniesol trilógiu prequelov pôvodnej série. Abrams 2015 zaostáva za Lucasom 1977. Ak by ho prekonal, pozerali by sme dnes v kinách dokonalý film. Lenže Abrams dostal za úlohu natočiť pokračovanie najznámejšej sci-fi série. A to splnil najlepšie, ako sa dalo. Rovnako ako svoj sľub zo začiatku filmu, že dá veci do poriadku. Pachuť po druhej Lucasovej trilógii sa vytratila a Star Wars naštartovali novú kapitolu. Takú, pri ktorej určite nebudete ľutovať, že ste investovali pár eur za lístok do kina.

Hodnotenie: 4 z 5 hviezdičiek
Réžia: J. J. Abrams
Hrajú: H. Ford, M. Hamill, C. Fisher, D. Ridley, J. Boyega

01 - Modified: 2007-12-10 17:43:01 - Feat.: 0 - Title: Digitálny svet sa nám vzďaľuje
01 - Modified: 2024-03-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Nový seriál zo sveta Star Wars sa predstavuje prvým trailerom. Čakajú nás súboje svetelných mečov aj slávna éra Jediov 02 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie 03 - Modified: 2024-01-11 09:30:00 - Feat.: - Title: Fanúšikovia Star Wars jasajú. Mandalorian aj Baby Yoda sa vrátia vo filme, ktorý uzavrie ich vesmírne dobrodružstvo 04 - Modified: 2023-10-10 12:00:00 - Feat.: - Title: RECENZIA Konečne Star Wars ako má byť. Seriál Ahsoka sa vracia k starým koreňom populárnej ságy 05 - Modified: 2023-08-02 07:00:00 - Feat.: - Title: Čo sledovať v auguste na Disney+? Dorazia tretí Strážcovia galaxie, seriál Ahsoka aj očakávaná druhá séria The Bear
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:28