StoryEditor

Richard Gere nechcel hrať v Pretty Woman, povedali tvorcovia po 25 rokoch

25.03.2015, 13:40
Autor:
lucluc
Tvorcovia najziskovejšej romantickej komédie všetkých čias sa stretli, aby zaspomínali ako film pred štvrťstoročím vznikal.

Vivian: Budem ťa tak rozmaznávať, že nebudeš chcieť, aby som odišla.
Edward Lewis: 3000 dolárov? Odísť ťa nechám, Vivien.


Takto znela jedna z mnohých slávnych replík dnes už legendárneho filmu Pretty Woman, kde hlavné úlohy stvárnila Julia Roberts a Richard Gere. Ona mala vtedy 22 rokov a film jej odštartoval kariéru, on mal 40 a film mu tiež veľmi pomohol. V pondelok uplynulo presne 25 rokov od jeho vzniku, preto sa televízia NBC rozhodla dať tvorcov vôbec prvýkrát odvtedy dokopy, takže Pretty Woman reunion bolo na svete. Záznam z tohto unikátneho stretnutia odvysielala televízia včera, dnes ďalšie úryvky.

Fanúšikovia filmu o prostitútke, ktorá stretla úspešného podnikateľa a zamilovali sa, vedia, že títo herci neboli prvými, o ktorých sa uvažovalo. Možno však budú prekvapení, ako Julia Roberts presvedčila Richarda Gerea, aby rolu prijal. Ako povedal v relácii Today show, najprv to viackrát odmietol. "Garry (Marshall, režisér, pozn. red) ma k nemu priviedol a povedal: ´Richard, Julia, Julia, Richard, uvidíme sa neskôr.´ A odišiel," spomínala v relácii Julia Roberts. Gere bol ňou však tak uchvátený, že si vôbec nepamätá režiséra, ale spomína si už len "na to dievča."

Julia Roberts sedela vtedy oproti nemu pri stole v jeho newyorskom byte. "Aby som bol úprimný, nevedel som, či chcem robiť ten film. Sedela oproti mne, navzájom sme sa spoznávali, flirtovali a pod. Potom zavolal Garry, aby zistil ako to ide. V tom Julia zobrala kúsok papiera, niečo napísala. A podala mi to. Bolo tam:  "Prosím, povedz áno." Bolo to také sladké, tak som povedal áno," spomína dnes Richard Gere.

 


Rozhovor s Richardom Gereom o jeho novom filme nájdete v piatok v HN.


 


Tvorcovia však dokonca uvažovali aj o inom, ako šťastnom konci. Viac tu.

Milovaný film sa stal kasovým trhákom, ale herci aj režisér Marshall sa rozhodli už dávno, že bude len jeden film Pretty Woman. "Uzavreli sme pakt už dávno. Povedali sme si, že nebude Pretty Woman 2, pokým to neurobíme všetci spolu," povedal režisér. A Julia Roberts dodala: "Sme radi, že môže oznámiť, neurobili sme to."




Film Pretty Woman vznikol 23. marca 1990 ako americká romantická komédia, ktorá sa odohráva v Los Angeles. Napísal ju J.F. Lawton a režíroval Garry Marshall. Okrem Richarda Gerea a Julie Roberts vo filme hrali Hector Elizondo (riaditeľ hotela), Ralph Bellamy (Edwardov obchodný partner, jeho posledná rola, pozn red), Laura San Giacomo (kamarátka Vivian) a Jason Alexander (Edwardov spoločník).

Julia Roberts získala za svoj výkon Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara za najlepší ženský herecký výkon. Okrem toho bol scenárista J.F. Lawton nominovaný na Writers Guild Award a cenu BAFTA. Pretty Woman je dodnes najziskovejšou romantickou komédiou všetkých čias, keď s rozpočtom len 14 miliónov dolárov, dodnes utŕžila vo svete viac ako 460 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2007-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konateľov Formula-tip neprepustil sudca ani na kauciu
01 - Modified: 2023-06-16 11:17:38 - Feat.: - Title: Vo vysokom veku sa im zachcelo plodiť potomkov. Títo herci sa dali na otcovstvo hlboko po 80-tke 02 - Modified: 2020-09-18 11:00:50 - Feat.: - Title: Od premiéry filmu Pretty Woman ubehlo už 30 rokov. Ako vyzerajú herci dnes? 03 - Modified: 2019-05-31 13:26:00 - Feat.: - Title: Rebríček desiatich babských filmov, ktoré si zamilujete! 04 - Modified: 2018-09-17 09:08:12 - Feat.: - Title: Jeden z najznámejších hercov sveta sa stane v 69 rokoch otcom, dieťaťu požehnal dalajláma 05 - Modified: 2016-07-20 11:21:17 - Feat.: - Title: Zomrel režisér legendárneho filmového hitu Pretty woman
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:07