StoryEditor

Začína sa festival v Cannes. S kritizovanou Nicole Kidman

14.05.2014, 18:38

Nič sa nedá robiť, festival Cannes dominuje filmovému svetu. Nie je režisér, ktorý by nesníval, že jeho film sem vyberú, ani producent, ktorý by dal súhlas s uvedením na inom festivale, kým nezhasne posledná nádej, že ho prijme Cannes.

Vkus umeleckého riaditeľa Thierryho Frémauxa je málokedy spochybňovaný, a kto pozná jeho úvody k dielam druhej hlavnej sekcie Un certain regard, vie, že brilantný a pohotový rečník prekladajúci sám seba do angličtiny a späť, vyžaruje skutočnú lásku k filmu. Vo funkcii riaditeľa Inštitútu Lumiere usporadúva na sklonku roka malý festival, ktorý milujú ľudia od filmu tak, že sú ochotní všetko odložiť a ísť do Lyonu.

Od dnes až do 24. mája však Frémaux predvedie filmy, ktoré so svojím tímom a súhlasom riaditeľa Gillesa Jacoba vybral pre oficiálny program 67. ročníka najprestížnejšieho filmového festivalu na svete. V hlavnej súťaži ich je osemnásť, o tri menej ako vlani, čo uvíta porota vedená režisérkou Jane Campion (na snímke v strede), jedinou ženou, ktorá od založenia filmového festivalu v Cannes získala Zlatú palmu za réžiu (v roku 1993 za film Piano).


Už 67. ročník prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v juhofrancúzskom Cannes už o chvíľu otvorí životopisný film o Grace Kelly nazvaný Grace: Kňažná z Monaka. Monacká kniežacia rodina hollywoodskej legendy skritizovala film, v ktorom Nicole Kidman stvárnila filmovú hviezdu počas jej manželstva s monackým princom Rainierom III., a oznámila, že bude slávnostné otvorenie festivalu bojkotovať. Ešte predtým vznikol v súvislosti s filmom verejný spor medzi jeho francúzskym režisérom Olivierom Dahanom a jeho americkým producentom Harveyom Weinsteinom o to, ako by mal byť príbeh Grace Kellyovej prezentovaný. V Cannes dnes premietnu režisérovu verziu filmu.

Sledujte priamy prenos z večera naživo tu.


Publikum sa teda teší na otváraci francúzsky film s Nicole Kidman, uvádzaný mimo súťaž. Kidman spolu s tvorcami sa už dnes poobede postavili pred novinárov a fotografov a odpovedali na otázku o filme, o ktorom niektorí hovoria ako o nenávidenom filme a niektorí kritici ho označili za ešte horší počin ako bol minuloročný životopisný film o princeznej Diane. Slovenská premiéra bude 12. júna.

 

V zozname diel, ktoré sa uchádzajú o ceny, budí záujem dielo osemdesiatriročného Jeana - Luca Godarda Zbohom, jazyk. Dávny burič pomáhajúci s rovesníkmi rozvrátiť festival v roku 1968 (a pripraviť tak o nádej na trofej Miloša Formana, Jána Nemca a Jiřího Menzela) privolil zúčastniť sa súťaže 3D dielom, a dokonca možno príde.

Vracajú sa aj ďalší veteráni: David Cronenberg (Zlatá palma 2012 za Cosmopolis) s filmom Mapy ku hviezdam, Ken Loach, najčastejší účastník súťaže (víťaz 2006 za Dvíha sa vietor), s filmom Jimmy ' Hall, ďalší Brit Mike Leigh (Zlatá palma 1996 za Tajnosti a lži ) s filmom Mr. Turner. O generáciu mladšími, ale tiež častými hosťami Cannes sú Belgičania Jean - Pierre a Luc Dardenne (2005 vyhralo ich Dieťa), ktorí vezú film Dva dni, jedna noc.

Kanaďan Atom Egoyan bol v Cannes vyznamenaný niekoľkokrát, ale na Zlatú palmu čaká, tento rok so Zajatkyňou. Medzi známe mená v súťaži patria aj Francúzi Olivier Assayas či Bertrand Bonello, Američan Tommy Lee Jones a Naomi Kawase z Japonska, mladí Xavier Dolan či Andrej Zvjagincev súťaží po tom, čo ich predošlé filmy upútali v sekcii Un certain regard.



Úplnými nováčikmi v Cannes zostávajú Američan Bennett Miller, Talianka Alice Rohwacher a Argentínčan Damián Szifron. Veľa sa hovorí o filme The Search, ktorý nakrútil Michel Hazanavicius, režisér oscarového The Artist, a v ktorom sa vraj hovorí rusky a čečensky. A konečne sa prebojoval do Cannes aj český celovečerný film: Cestu von Petra Václava zaradila Asociácia pre šírenie nezávislých filmov. Síce netvorí súčasť oficiálneho programu, ale jej výber je oceňovaný. Slovensko svojho zástupcu nemá.

Prevaha skúsených filmárov a predchádzajúcich laureátov Zlatej palmy v hlavnej súťaži však redukuje tento rok šance na prekvapenia, akým bol vlani tuniský režisér Abdellatif Kechiche s filmom Život Adéle.

01 - Modified: 2006-05-16 09:35:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy pokračuje v poklese a drží sa okolo 69 USD za barel
01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 03 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 04 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní 05 - Modified: 2023-09-05 08:09:34 - Feat.: - Title: FOTO Módna polícia z festivalu v Benátkach. Odhalené stehná, bruchá a prevládala čierna
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:29