StoryEditor

Recenzia: Mad Max sa vracia. Ale chýba mu Mel Gibson

15.05.2015, 20:40
Autor:
stlstl

Keď Mad Max z 80. rokov prejde do trikovej série Rýchlo a zbesilo, vznikne Mad Max: Zbesilá cesta. Po včerajšom uvedení na filmovom festivale v Cannes do našich kín vstúpil výborne urobený akčný žáner, ale teatrálnejší než originál a tiež s chabou náhradou za Mela Gibsona. Prečítajte si recenziu Mirky Spáčilovej z MF Dnes.


Divoké a po novom
Legendárnu austrálsku značku kriesi jej pôvodný režisér George Miller – a klobúk dole. Sedemdesiatnik dáva novinke tempo dorastenca, ktorý kúzlo divokej jazdy ešte len objavuje, hoci prvý diel pôvodnej trilógie o bojovníkovi ciest s názvom Šialený Max natočil už v roku 1979. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Ubudlo „ručnej práce“, ktorú nahrádzajú moderné triky, a Mela Gibsona v titulnej úlohe vystriedal Tom Hardy, zaujímavý len do chvíle, než sa zbaví kovovej masky, v sexappeale so svojím predchodcom ťažko prehráva.
Navyše aj do akčnej ríše vtrhla emancipácia, takže za volantom a so zbraňami sa vedľa Hardyho činí Charlize Theron ako bojovníčka za práva zotročených žien či skôr sporo odetých modeliek.

Vyzretie hrdinu
Z nich sa vydelí herecky najsilnejšie meno filmu: Nicholas Hoult, ktorý od chlapčenskej roly po boku Hugha Granta v komédii Ako na vec zjavne vyzrel, postavu mladučkého dychtivého fanatika si rozhodne vychutnáva. Veď tiež jediný zažije istý vývoj charakteru. Inak celú zápletku tvorí transport rebelského háremu, ktorému sa ženie v pätách diktátorova armáda na bizarných strojoch, krížiacich prvky antiky, verneoviek a rockovej šou. Práve výprava, respektíve celá výtvarná línia, ktorá do krajiny červeného piesku zasadzuje silne štylizované kostýmy a rekvizity so symbolmi lebiek, sprevádzané svojráznymi rituálmi aj slovníkom, nesie jednu z opôr filmu, hoci až divadelne krikľavú – vrátane obludných ľudských bytostí, ktoré ašpirujú na oscarovú nomináciu za masky. Druhý pilier tvorí akcia s vynaliezavou choreografiou, premyslenými pointami a bravúrnym strihom: z revu do ticha, z davovej bitky do sólovej, z poézie, keď sa zmáčané dievčatá zjavia v púšti ako fatamorgána, k hrubej sile trojboja s reťazou.




Rýdzo fanúšikovské
Proste je na čo sa pozerať, hoci sa akčné sekvencie neúmerne predlžujú, výbuchy spomaľujú a žánrová maniera prehlbuje monotónnosť navonok ohromujúceho divadla. Brzdí ju aj povinné morálne alibi ponorov do hrdinovej duše s otravnými úryvkami nočných môr z minulosti. Naopak poteší, že šetria slovami, a filmársky je Max vycizelovanejší než iný komiksový veľkofilm. Avšak v porovnaní so živočíšne priamočiarym originálom postúpil od surového realizmu cestných gangov k módnej vlne na hrane dekoratívnej fantasy. Avšak v prvom rade znamená Mad Max: Zbesilá cesta ďalšiu rýdzo fanúšikovskú záležitosť, skrátka vytúženú „cestu“, tej sa dočkajú. A divákom mimo spoločenstva akčných nadšencov postačí uistenie, že vo svojej podstate je to úplná hlúposť.

01 - Modified: 2007-06-01 10:32:00 - Feat.: 0 - Title: Tento týždeň na cestách 676 nehôd, traja ľudia zahynuli
01 - Modified: 2023-07-01 08:23:07 - Feat.: - Title: „Na narodeniny som stretla Di Capria,“ prezradila Lucia Siposová. Keď ju zbadal zmenil smer! 02 - Modified: 2023-05-30 12:34:27 - Feat.: - Title: Švédska modelka Elsa Hosk predviedla v Cannes róbu, ktorá popiera gravitáciu 03 - Modified: 2023-05-20 17:05:00 - Feat.: - Title: Film o veliteľovi koncentračného tábora v Osvienčime si na festivale v Cannes vyslúžil ovácie 04 - Modified: 2023-05-17 12:09:22 - Feat.: - Title: Trapas na červenom koberci? Tieto dámy stavili na šaty z rovnakej dielne 05 - Modified: 2023-05-16 10:54:13 - Feat.: - Title: Trapasy z veľkolepého festivalu v Cannes. Tieto si neustrážili rozparky a dekolty
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:19