StoryEditor

Zlaté glóbusy 2016: Víťazom sa stal film s Leonardom DiCapriom

11.01.2016, 01:40
Autor:
lucluc



Leonardo DiCaprio to dokázal. A nielen on. Ale aj režisér aj ostatní tvorcovia. Film Revenant Zmŕtvychvstanie sa stal najlepším filmom (drámou), s najlepším hercom (v dráme) a režisérom, a teda celkovým víťazom večera - získal tri Zlaté glóbusy.


Dve dôležité ceny premenili aj snímky Steve Jobs (najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, scenár) a Marťan (najlepší film (komédia) a najlepší herec v komédii). Lesbická romantická dráma Carol a komédia z Wall Street Stávka na neistotu, ktoré viedli v počte nominácií, odišli s prázdnymi rukami rovnako ako vyzdvihovaná snímka Sledovačka o vyšetrovaní zneužívania v katolíckej cirkvi.

Príjemnými prekvapeniami večera boli ceny pre najlepšie herca vo vedľajšej úlohe, kde dominoval Sylvester Stallone ako Rocky vo filme Creed a najlepšia herečka v dráme Brie Larson, ktorá strhujúco stvárnila ženu roky žijúcu v jednej miestnosti vo filme Lennyho Abrahamsona Izba.

Medzi hercami uspela ešte aj herečka Jennifer Lawrence (najlepšia herečka v komédii), ktorá za film Joy získala už tretí Zlatý glóbus. A všetky tri filmy boli z dielne režiséra Davida O. Russella. Tomu sa hovorí spolupráca.

Cena pre najlepší zahraničný film ide o Maďarska (Saulov syn) a najlepším animovaným filmom sa stala snímka v Hlave.




 



Pozrite si online prenos z udeľovania cien:

 

02:00 Pekný neskorý večer prajeme. Prvýkrát vám prinášame online prenos aj z udeľovania filmových a televíznych cien Zlatý glóbus. Nominácie 73. ročníka ovládla romantická dráma Carol o ľúbostnom vzťahu dvoch žien, ktorému stoja v 50. rokoch minulého storočia v ceste spoločenské konvencie, získala päť nominácií v kategóriách Najlepší film - dráma, Najlepšia filmová réžia (Todd Haynes), Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme (Cate Blanchett, Rooney Mara) a Najlepšia pôvodná hudba (Carter Burwell). Nasledujú snímky Revenant Zmŕtvychvstanie, Stávka na neistotu a Steve Jobs, ktoré majú v hre po štyri, snímky Izba, Sledovačka, Marťan, Osem hrozných a Dánske dievča tri nominácie. 

Zlaté glóbusy udeľuje Hollywoodske združenie zahraničných novinárov (HFPA) v 25 filmových a televíznych kategóriách, rozdelených na podkategórie drámy a komédie alebo muzikálu. V uplynulých rokoch Zlaté glóbusy často naznačili, kto dostane ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, prestížne Oscary. Zlatý glóbus je pozlátená zmenšenina zemegule na podstavci, vysoká asi 27 centimetrov, omotaná závitkom filmového negatívu. Cena sa udeľuje od roku 1945.
 


Prečítajte si aj: Najväčšie trapasy na Zlatých glóbusoch



Uvidíme, ktorý film (a seriál, keďže sa udeľujú aj televízne ceny) sa však bude tešiť z najväčšieho poštu sošiek. Atmosféra v losangeleskom hoteli Beverly Hilton je príjemná. Na rozdiel od Oscarov či cien BAFTA, o týchto cenách rozhodujú novinári, nie akademici, a je tomu prispôsobené aj samotné udeľovanie. Herci už tradične sedia v skupinách pri stolíkoch rovno pri pódiu a celé to preto vždy navodzuje doslova obývačkovú atmosféru. Galavečer moderuje už štvrtý raz anglický herec, komik a filmár Ricky Gervais, ktorý hneď na úvod privítal všetky bohaté a krásne celebrity a poďakoval televízii NBC za prenos, napriek tomu, že má dnes nula nominácií.

"Budem dnes milý, zmenil som sa. Teda samozrejme nie tak, ako Bruce Jenner, teda Caithlyn Jenner..." dotkol sa jednej z top tém minulého roka vo svojom úvodnom monológu. Nezostal však len pri nej, rypol si napríklad do Senna Penna.

 


02:10 A keďže pri Zlatých glóbusoch nie je žiaden sprievodný program, začína sa pekne zhurta cena po cene. Úplne prvú cenu prichádza vyhlásiť Channing Tatum. A to cenu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Nominované sú Jane Fonda (Mladosť), Jennifer Jason Leigh (Osem hrozných), Helen Mirren (Trumbo), Alicia Vikander (Ex-Machina) a Kate Winslet za úlohu vo filme Steve Jobs.
 


Prečítajte aj:
Nový Steve Jobs je v kinách. Iný, ako by ste čakali


 

​A prvú cenu získava práve ona. "Je to prekvapujúce, ďakujem veľmi pekne. Celkovo bol minulý rok výnimočný pre pre ženy vo filme. Ďakujem, Michael Fassbender, si legenda, si úžasný kolega a priateľ, ďakujem Danny Boyle, Aaron Sorkin, si šialený, ale ďakujem," povedala dojatá herečka a treba len dodať, že cenu získala zaslúžene. Je to už jej tretí Zlatý glóbus.




02:15 Ďalej pokračujeme v odovzdávaní ženských cien, tentokrát televíznych. Cenu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme získala Maura Tierney za The Affair. A za najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli bola ocenená Rachel Bloom za Crazy Ex-Girlfriend. Obe boli ocenené prvýkrát.

02:25 A pri televíznych cenách zostávame. Najlepším televíznym seriálom - komédiou alebo muzikálom sa stáva Mozart in the Jungle. Nominované boli aj seriály Casual, Orange is the New Black, Silicon Valley, Transparent a Viceprezident(ka).

02:35 Pricháza Matt Damon. Predstavuje film Marťan, ktorý je nominovaný v kategórii najlepší film a v ktorom aj sám hral. Ide o postupné predstavovanie nominovaných filmov počas celého večera. Hneď po ňom vyhlasujeme cenu pre najlepší miniseriál alebo televízny film. Vyhráva Wolf Hall. Nominované boli aj American Crime, American Horror Story: Hotel, Fargo a Pot a slzy.

02:50 Nasledujú muži. Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme vytvoril Oscar Isaac v snímke Nájdite mi hrdinu a najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme zase Christian Slater v Mr. Robot.

02:52 Po niekoľkých televíznych cenách zase prejdeme k hlavným cenám. Tú za najlepšiu pôvodnú hudbu prichádza odovzdať Jamie Fox a prvýkrát aj herečka Lilly James. Nominovaní sú skladatelia Carter Burwell (Carol), Alexandre Desplat (Dánske dievča), Ennio Morricone (Osem hrozných), Daniel Pemberton (Steve Jobs) a Ryuichi Sakamoto a Alva Noto za snímku Revenant Zmŕtvychvstanie.

A vyhráva Ennio Morricone. Cenu prichádza prebrať Quentin Tarantino, keďže známy taliansky skladateľ je práve na svetovom turné k 60 rokom na scéne, v rámci ktorého príde 19. januára aj do Bratislavy. Je to už tretia cena, ktorú získal. Predtým bol Zlatým glóbusom ocenený za filmy La leggenda del pianista sull'oceano a The Mission. Oscara za film ešte nemá. "Tak toto je naozaj cool, Ennio je môj obľúbený skladateľ. A ja som režíroval film, kde mi tento 87-ročný muž zložil hudbu. Grazie..." povedal režisér.
 


 


02:57 A sme späť pri televíznych cenách. Cenu za najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme získava Jon Hamm za úlohu v seriále Mad Men. Nominovaní boli aj Rami Malek (Mr. Robot), Wagner Maura (Narcos), Bob Odenkirk (Better Call Saul) a Liev Schreiber (Ray Donovan)

03:08 Po krátkom vtipnom výstupe, kedy sa na pódiu objavili herečky a kamarátky Jennifer Lawrence a Amy Schumer, aby predstavili svoje filmy Joy a Vykoľajená, ktoré sú nominované, sa vraciame k filmovým cenám. Boli by dobré aj ako hostiteľky večera, možno tip pre organizátorov.

Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli prichádza odovzdať herečka Amy Adams. Nominovaní sú Christian Bale (Stávka na neistotu), Steve Carell (Stávka na neistotu), Matt Damon (Marťan), Al Pacino (Danny Collins) a Mark Ruffalo (Infinitely Polar Bear). Vyhráva Matt Damon. Je to jeho prvý Zlatý glóbus za hereckú úlohu. Doma ma jeden (a Oscara takisto) za scenár k filmu Dobrý Will Hunting.

 


Prečítajte si rozhovor s Mattom Damon v HN:
Scény z Marsu sme nakrúcali v Budapešti. Bola to zábava



"Ďakujem svojim deťom, naozaj, ale choďte už do postele. Ďakujem svojej žene a som veľmi vďačný za to, čo môžem robiť už 18 rokov," povedal. Zatiaľ sa nikto neodvážil pri ďakovacej reči na niečo extra vtipné alebo škandalózne, všetci len zdvorilo ďakujú.
 

03:10 Najlepším animovaným filmom je zaslúžene snímka V Hlave.




03:20 A prichádza veľký okamih večera. Ide sa odovzdávať cena za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, v ktorej je nominovaný aj Sylvester Stallone. Zvíťazí 69-ročný herec za úlohu v snímke Creed mladého režiséra Ryana Cooglera, pre ktorého je to len druhý film? Príbeh filmu hovorí o Adonisovi Johnsonovi, ktorý nikdy nepoznal svojho slávneho otca, svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda, ide však do Philadephie, aby poprosil Rockyho Balboa, aby sa stal jeho trénerom. 



Nominovaní sú Paul Dano (Love & Mercy), Idris Elba (Beasts of No Nation), Mark Rylance (Most špiónov), Michael Shannon (99 Homes) a Sylvester Stallone (Creed). A Stallone víťazí! Mnoho jeho kolegov je na nohách a tlieska mu, zatiaľ asi najemotívnejšie vystúpenie večera. Rocky ďakujem svojim deťom, žene a podobne ako všetci ostatným, celému tímu. V roku 1977 získal Zlatý glóbus za herecký výkon a scenár vďaka športovej dráme Rocky.



03:30 A pri filmových cenách zostaneme. V kategórri najlepší filmový scenár sú nominovaní Emma Donoghue (Izba), Thomas McCarthy a Josh Singer (Sledovačka), Adam McKay a Charles Randolph (Stávka na neistotu), Aaron Sorkin (Steve Jobs) a Quentin Tarantino (Osem hrozných). A asi nikoho neprekvapí, že víťazí Sorkin, ktorý na pódiu opäť ďakujem režisérovi filmu, Michaelovi Fassbenderovi i krásnej Kate Winslet.





03:32 Máme tu cenu pre najlepšieho herca v seriáli - komédii alebo muzikáli. V konkurencii Aziz Ansari (Master of None), Rob Lowe (The Grinder), Patrick Stewart (Blunt Talk) a Jeffrey Tambor (Transparent) víťazí Gael García Bernal za úlohu v snímke Mozart in the Jungle a je viditeľne dojatý.

03:39 A Zlatý glóbus ide aj do Maďarska. V kategórii najlepší cudzojazyčný film víťazí Saulov syn režiséra Laszloa Nemesa.
 


Prečítajte si aj:
Víťazom festivalu v Cannes je film o utečencoch, uspel aj Maďar
Recenzia: Cannes dnes spozná víťaza. Favoritom je maďarský film





 

03:43 A cenu má aj Lady Gaga. Zvíťazila v kategóriii najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme, kde boli okrem nej nominované aj herečky Kirsten Dunst (Fargo), Felicity Huffman (American Crime), Queen Latifah (Bessie) a Sarah Hay (Pot a slzy).


03:52 V kategórii najlepšia pôvodná pieseň môže prísť k úsmevnej situácii, keby vyhrala pieseň Love Me Like You Do z filmu Päťdesiat odtieňov sivej. Ale to sa asi nestane. Nie na Zlatých glóbusoch. Zo zvyšnej štvorice nominovaných - pieseň One Kind of Love z filmu Love & Mercy, See You Again z filmu Rýchlo a zbesilo 7, Simple Song No. 3 z filmu Mladosť a Writing's On The Wall z filmu Spectre víťazí posledná z nich - pieseň z bondovky. Pre cenu, ktorú odovzdáva Katy Perry, si prišiel aj dojatý spevák Sam Smith, ktorý okrem iného poďakoval aj režisérovi Samovi Mendesovi.


04:00 Máme za sebou dve hodiny odovzdávania cien a ešte jednu pred sebou, pomaly sa teda blížime k hlavným cenám. Nie vždy to platí, ale Zlaté glóbusy často určujú, kto získa Oscara, sú akousi predzvesťou. Je však pravda, že filmoví akademici sú nevyspytateľní. 

A to už sme pri kategórii najlepší televízny seriál - dráma, kde medzi nominovanými Empire, Hra o tróny, Mr. Robot, Narcos a Cudzinka, víťazí seriál Mr. Robot.

04:10 A blížime sa k dôležitému momentu večera. Hoci je držiteľ ceny Cecila B. DeMilla, za celoživotné dielo, dopredu známy, býva to väčšinou emotívne. Tentokrát si cenu z rúk Toma Hanksa prevzal Denzel Washington. Americký herec, ktorý sa vo svojom prvom filme Prianie smrti objavil už v roku 1974, si ocenenie určite zaslúži, ale povedali by ste, že má už 61 rokov? Oslávil ich len pred pár dňami. 




Po peknom zostrihu jeho filmových úloh prišiel na pódium spolu so svojou manželkou a deťmi. Jeho ďakovanie bolo trocha rozpačité, nemal okuliare, ako nakoniec priznal, ale stihol poďakovať všetkým

04:20 A kto bude odchádzať ako kráľ večera, sa ukáže pomaly už pri cene za najlepšiu réžiu. Konkurencia je naozaj silná, uspieť môžu Todd Haynes (Carol), Alejandro González Iňárritu (Revenant Zmŕtvychvstanie), Tom McCarthy (Sledovačka), 
Ridley Scott (Marťan) a George Miller (Mad Max: Zbesilá cesta).

A víťazí Alejandro González Iňárritu. Zaslúžene! Nový film s Leonardom DiCapriom o legendárnom americkom lovcovi, ktorý doslova prežije vlastnú smrť, je viac ako fascinujúci. Poďakoval všetkým, ale na záver, keď už sa zdalo, že ho vynechá, aj DiCapriovi, spoluprácu s ním nazval ako jednu z najvýnimočnejších skúseností. "Bolesť je dočasná, ale film je navždy," povedal na margo nakrúcania v mrazivom počasí.

04:25 A za najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli bola ocenená Taraji P. Henson - Empire. Rovnako, ako ostatné televízne herečky, ktoré boli ocenené prvýkrát, na pódiu nezmyselne kričala a gestikulovala a ďakovala všetkým. "No musíte počkať, ja som čakala na toto 20 rokov," povedala, keď už jej bolo naznačené, že hovorí dlho.


04:34 A ideme na hlavné herecké ceny. Najlepšou herečkou v komédii alebo muzikále sa môže stať Jennifer Lawrence (Joy), jej kamarátka Amy Schumer (Vykoľajená), Melissa McCarthy (Špión), Maggie Smith (The Lady in the Van) alebo Lily Tomlin (Grandma). A prekvapivo víťazí Jennifer Lawrence.

Je stopercentne talentovaná herečka a aktuálne najlepšie zarábajúca herečka a potvrdila, že je miláčikom Ameriky, aj novinárov. V peknej reči poďakovala najmä režisérovi Davidovi O. Russellovi, s ktorým urobila už tri filmy a za všetky dostala Zlatý glóbus - Terapia láskou, Špinavé prachy a teraz Joy. "David, vždy tu stojím len kvôli tebe, ďakujem," povedala. Premenila teda už tretiu sošku z celkovo štyroch nominácií. Úspech.



 

04:45 Najlepší film po prvýkrát. Najlepšia komédia alebo muzikál. Nominované sú filmy Stávka na neistotu, Joy, Marťan, 
Špión a Vykoľajená. A víťazí Marťan režiséra Ridleyho Scotta. "Komédia? Hmmm...." reagoval režisér pri vyjdení na pódium, veru Marťan veru komédia veľmi nie je.

 

 

04:52 A prvé milé prekvapenie večera. Kto očakával, že najlepšou herečkou v dráme sa stane Cate Blanchett (Carol) je sklamaný. Filmoví novinári vybrali herečku Brie Larson za úlohu vo filme Izba. Okrem nej boli aj Rooney Mara (Carol),
Saoirse Ronan (Brooklyn) a Alicia Vikander (Dánske dievča).

 

04:55 A sme pri najlepšom hercovi v dráme. Keď to tento raz nevyhrá Leonardo DiCaprio, tak už nebude svet spravodlivý. Nominovaní sú Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (Revenant Zmŕtvychvstanie), Michael Fassbender (Steve Jobs), 
Eddie Redmayne (Dánske dievča) a Will Smith (Vyhraj a preži).

A DiCaprio víťazí! Treba podotknúť, že zatiaľ za najväčšieho a najsrdečnejšieho potlesku prítomných hostí. Vo veľmi dlhom, jednom z najdlhších tento večer, poďakoval všetkým, celému tímu, rodine, priateľom, režisérovi i kolegovi z filmu Tomovi Hardymu. Vyzdvihol tiež prácu režiséra, jeho genialitu a víziu. A ako správny ochranca prírody, podotkol, že by sme mali myslieť


 

05:02 A sme na konci. Revenant Zmŕtvychvstanie sa stal aj najlepším filmom - drámou. Film sa tak stáva celkovým víťazom večera. Premenil tri zo štyroch nominácií. Nominované boli aj snímky Carol, Mad Max: Zbesilá cesta, Izba a Sledovačka. Dúfame, že podobne sa bude dariť filmu aj na Oscaroch. Nominácie budú známe už vo štvrtok.

 

01 - Modified: 2008-01-03 07:56:00 - Feat.: 0 - Title: O postupe do prezidentských volieb rozhodne KDH do konca marca
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 03 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA 04 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 05 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:11