StoryEditor

J.K. Rowling vráti Pottera. Napíše tri nové filmy

01.04.2014, 14:56
Autor:
iHNediHNed

Nie jeden, ale rovno tri filmy zo sveta Harryho Pottera si štúdio Warner Bros objednalo u autorky tejto detskej ságy J.K. Rowling. V rozhovore pre New York Times to prezradil šéf hollywoodskych štúdií Kevin Cudžihara, ktorý o trilógii vzhľadom k jej rozpočtu hovorí ako o "megafilmoch". Projekt nazvaný ´Fantastické zvieratá a kde ich nájsť´sa má odohrávať v New Yorku 30. rokov 20. storočia, teda 70 rokov pred tým, než do školy v Rokforte dorazil Harry Potter. Možno nie náhodou ide o dobu, v ktorej vyrastal mladý čarodejník Tom Riddle, neskôr známy ako Voldemort.

Kniha pre charitu
Práve z Potterovej učebnice v prvom diele ságy si Rowling vypožičala názov pre novú trilógiu. Ústrednou postavou Fantastických zvierat bude expert na kúzelné zvieratá a nositeľ Merlinovho poriadku, takzvaný "magizoológ" Mlok Scamander. Práve ten je autorom fiktívnej knihy Fantastická zvieratá, ktorej predslov napísal profesor Dumbledore a z ktorej sa neskôr Harry Potter v Rokforte učil. Rowling túto zhruba štyridsaťstránkovú knihu za Scamandera napísala a vydala v roku 2001, teda medzi štvrtým a piatym dielom potterovskej ságy. Výťažky z predajov vtedy autorka venovala britskej charite Comic Relief.

Pre Rowling to bude vôbec prvýkrát, kedy sama napíše filmový scenár. K tomu ju presvedčil práve minuloročný nástup šéfa Warnerovcov Cudžiharu. "Boli sme spolu na večeri, potom sme si ešte zavolali, až som si raz sadla a začala som prepisovať synopsiu príbehu. Pôvodne mal byť len pre moje deti," povedala New York Times sama Rowling. "Cudžihara do štúdií vniesol novú sviežosť a tá sa asi preniesla aj na mňa."

Scenár za 12 dní
Filmové servery v tejto súvislosti pripomínajú, že Rowling sa k ságe Harry Potter niekoľko rokov vytrvalo odmietala vracať. Napísala román pre dospelých pod názvom Prázdne miesto, neskôr pridala dve detektívne knihy pod pseudonymom Robert Galbraith. "Mala som pre postavu Mloka Scamandera vymyslený kus príbehu a zdalo sa mi, že filmový potenciál má. Keď ma Warner Bros s ponukou oslovili, začala som ten príbeh rozpracovávať. Pôvodne len preto, aby mali filmové štúdiá a ich scenáristi s čím pracovať," dodala Rowling v rozhovore s herečkou Emmou Watson pre potterovský časopis Wonderland.

V jednom bode pri písaní si ale vraj uvedomila, že má pred sebou celý príbeh. "Samozrejme som im nepovedala, že napísať prvú verziu mi trvalo 12 dní." Režiséra ani dátum natáčania zatiaľ trilógia ´Fantastické zvieratá a kde ich nájsť´nemá. Produkovať ho ale chce znovu David Heyman, podpísaný práve pod potterovskou ságou. Filmový priemysel bude vznik novej trilógie pochopiteľne napäto sledovať. Filmová sága Harryho Pottera totiž zarobila vyše 7,7 miliardy dolárov, pričom kníh o Harrym Potterovi sa celosvetovo predalo vyše 450 miliónov kópií. Warner Bros zase novú filmovú trilógiu využije, aby lepšie spropagoval a rozšírili zábavný park zasvätený Harrymu Potterovi v Universal Parks and Resorts v americkej Floride.

kul, ihned.cz

01 - Modified: 2006-03-22 20:22:49 - Feat.: 0 - Title: Bruselskému summitu budú dominovať ekonomické ideály
01 - Modified: 2022-04-27 12:57:38 - Feat.: - Title: Tak to sa podrž. Niektoré postavy z kníh Harryho Pottera by vyzerali inak, ako vo filmoch (galéria) 02 - Modified: 2022-04-14 13:01:44 - Feat.: - Title: RECENZIA: Fantastické zvery 3 sú najhorším filmom série, ktorý przní odkaz Harryho Pottera 03 - Modified: 2022-03-31 05:42:15 - Feat.: - Title: Tieto postavy z Harryho Pottera žijú aj počas udalostí vo Fantastických zveroch. Uvidíme ich v novom filme? 04 - Modified: 2022-03-25 14:40:43 - Feat.: - Title: Západ sa snaží zrušiť Rusko rovnako ako spisovateľku Rowlingovú, tvrdí Putin 05 - Modified: 2022-03-19 10:40:25 - Feat.: - Title: Scullyovej efekt alebo ako silné ženské postavy emancipovali mužský svet
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:50