StoryEditor

Košice majú konečne svoju Kunsthalle

03.07.2013, 18:15
Autor:
tasrtasrstlstl
Na slávnostnom otvorení nechýbajú ani diela jedného z najvýznamnejších umelcov, sochára Tonyho Cragga.

Košiciam sa konečne otvára nový priestor a nové možnosti na dôstojnú prezentáciu súčasného vizuálneho umenia tak, ako je v súčasnosti ponímané vo svete. Kunsthalle alebo inak Hala umenia, Košičanom známa ako Stará krytá plaváreň, je jednou z architektonicky najzaujímavejších stavieb v meste. Svojmu účelu prestala slúžiť po statickom narušení po odklonení koryta Hornádu, ktorého rameno tieklo v tesnej blízkosti objektu.

Zachrániť pamiatku a vytvoriť multifunkčný kultúrny priestor bolo a je jedným z investičných projektov Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013. Pôvodné architektonické dispozície ho predurčujú využívať ho na organizovanie medzinárodných výstav a workshopov. Cieľom projektu bolo zachovať spojenie kultúry so svetom vody v interiéri aj exteriéri tak, aby nadviazala na jej pôvodnú historickú funkciu, ale zároveň, aby mala stavba významný prínos pre mesto.


EHMK/ Miroslav Vacula


Voda sa bude využívať vo forme tanečného a divadelného umenia a v nových médiách. unsthalle/Hala umenia je značne neštandardne riešeným priestorom aj s možnosťou využitia vody priamo v hlavnej hale, preto bude vyžadovať aj špecifické prístupy a výstavné projekty špeciálne pre tento priestor.  Vodná hladina zapadá do jednej z nosných línií projektu EHMK 2013 Košické živly – voda, svetlo, zvuk a nové médiá. Hlavným nositeľom týchto prostriedkov bude na najbližšie tri až päť rokov Kunsthalle/Hala umenia,“ predstavil vízie do ďalších rokov umelecký riaditeľ neziskovej porganizácie EHMK Košice 2013 Vladimír Beskid.

Na dnešnom slávnostnom otvorení košickej Kunsthalle - Haly umenia nechýbajú ani diela jedného z najvýznamnejších umelcov súčasnosti, sochára 64-ročného Tonyho Cragga. Ako dnes povedal Beskid, britský umelec žije a pracuje vo Wuppertále, partnerskom meste Košíc, Berlíne a Londýne. „Craggove sochy sme inštalovali prvýkrát v bazéne, teda v priestore, ktorý je svojou dispozíciou jedinečný,“ povedal asistent umelca John McCormack. Dodal ale, že výsledkom tejto inštalácie je zaujímavé súžitie sôch a architektonického priestoru.

Galérista Tonyho Cragga Jiří Švestka doplnil, že tento umelec je vo svete známy a jeho sochy sú umiestnené po celom svete, od Singapuru, cez Bahrajn, Európu, južnú Afriku. „Teraz sú aj V Košiciach, pričom jednu z výstav mal napríklad aj Louvri, takže je namieste povedať, že putoval Louvru do bazéna“ poznamenal Švestka s úsmevom. Zdôraznil, že košická výstava, najmä výberom umeleckých diel, ale aj priestorom, v ktorom je umiestnená, je veľmi zaujímavá. Tony Cragg sa drží na vrchole medzinárodnej výtvarnej scény od 80-tych rokov. Piaty držiteľ Turnerovej Prize ceny z roku 1988 pre najlepšieho vizuálneho umelca stále patrí k najvystavovanejším britským autorom.  Tvoriť začal v období, kedy boli v Londýne iba štyri galérie súčasného umenia a autori sa o nových hnutiach dozvedali aj s trojročným omeškaním. Jeho sochy niekedy pripomínajú časti obrovských strojov alebo evokujú ľudské tváre, ktoré sa prelievajú jedna do druhej. Je to hra medzi ľahkosťou tvaru a robustnosťou materiálu. Sám hovorí, že  dôležité je vedieť myslieť materiálom, ktorý sám umelca vedie, ale najdôležitejším zo všetkých materiálov je mozog.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 12:41