StoryEditor

Horiaci ker získal najviac nominácií na české filmové ceny

22.01.2014, 15:44
Autor:
iDnesiDnes

Nominácie na tohtoročný 21. ročník Českých levov ovládol podľa očakávania Horiaci ker so štrnástimi nádejami na cenu. Dvanásť nominácií získal film Ako nikdy, len o jednu menej potom zhodne Revival a Rozkoš. Cenu za najlepší plagát si odniesol Horiace ker. Finále, ktoré sa vďaka dohode s pôvodným majiteľom ochrannej známky Petrom Vachlerom uskutoční pod známym názvom Český lev, bude hostiť pražské Rudolfinum v sobotu 22. februára, ceremoniál odvysiela v priamom prenose Česká televízia a moderovať ho bude Marek Eben.



Najviac nominácií si podľa očakávania odniesol film poľskej režisérky Agnieszky Holland Horiaci ker, ktorý zaujal v štrnástich kategóriách. Okrem iného ako najlepší film  najlepšia réžia a scenár, ale aj mužský a ženský výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe. Len o dve nominácie menej získal počin Zdeňka Tyca Ako nikdy. Jedenásť nominácií si potom odniesli snímky Revival Alice Nellis a Rozkoš Jitky Rudolfovej. Osem šancí má film Klauni Viktora Tauša.

Kategória najlepšia réžia kopíruje v štyroch prípadoch kategórií najlepší film, Českého leva za réžiu tak môžu získať Agnieszka Holland, Zdeněk Tyc, Alice Nellis, Jitka Rudolfová a k tomu Jan Hřebejk. Najlepší scenár minulého roka má šancu získať Štěpán Hulík za Horiaci ker, Markéta Bidlasová za Ako nikdy, Petr Jarchovský za klauna, Alice Nellis za Revival alebo Jitka Rudolfová za Rozkoš. Cenu za najlepší dokument si potom odnesie jeden z pätice filmov DK, Šmejdi, Show!, Hotelier či Hľadá sa prezident.

Divácka cena bola zrušená

Nie všetky kategórie zostali zachované. "Zrušená bola kategória divácky najúspešnejší film, najlepší zahraničný film a aj cena filmových kritikov," vysvetlila výkonná riaditeľka ČFTA Tereza Rychnovská. Mimo hry tak najskôr zostane divácky populárna Troškova komédia Babovřesky. Pribudne ale Cena filmových fanúšikov, ktorá bude udelená v spolupráci s portálom ČSFD  kde môžu hlasovať jeho užívatelia.

Cena za najlepší filmový počin sa potom rozdelí do troch samostatných kategórií, zvlášť sa budú odovzdávať ocenenia za najlepšie masky, kostýmy a filmovú scénografiu. Cena Magnesia za najlepší študentský film bola zachovaná a presunutá do programu slávnostného večera, rovnako ako tu bude vyhlásená cena za mimoriadny prínos českej kinematografii. Na tlačovej konferencii k nomináciám bola rovno vyhlásená cena za najlepší filmový plagát, ktorým sa stala upútavka k filmu Horiaci ker. V priamom prenose bola tiež predstavená nová podoba ceny.

Horiaci ker bol jasným favoritom

Na štartovej čiare stálo 29 celovečerných hraných a animovaných filmov a 17 celovečerných dokumentov, uvedených do distribúcie v roku 2013. Favoritom cien bol už od minulej jesene Horiaci ker, ktorý akademici pôvodne navrhli aj ako národnú nomináciu na Oscara. Potom, čo Americká filmová akadémia projekt odvysielaný najprv v televízii odmietla, film nahradila komédia Donšajni, ktorá do oscarového finále nepostúpila.

Český lev zmení po rozchode s Vachlerom podobu večera, dejisko, aj spôsob hlasovania z písomného na elektronické. Tiež elektronicky, ale na rozdiel od akademikov verejne, hlasujú kritici, ktorých výročné ceny budú udelené už 25. januára. Trofeje filmovej kritiky odovzdajú okrem iného ich minulí víťazi Ivan Trojan, Ondřej Vetchý  Aňa Geislerová či Martha Issová.

idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokuta pre Alitaliu za klamlivú reklamu
01 - Modified: 2024-03-11 09:58:28 - Feat.: - Title: Odchody z párty po odovzdávaní cien Český lev skončili fiaskom. Hostia padali po zemi ako hrušky 02 - Modified: 2023-03-08 06:53:53 - Feat.: - Title: Móda z odovzdávania ocenení Český lev. Herečka Anka Šišková bodovala s luxusnou kabelkou! 03 - Modified: 2023-03-04 22:22:09 - Feat.: - Title: Českého leva ovládol výpravný historický film Il Boemo, získal šesť sošiek 04 - Modified: 2022-03-05 20:34:56 - Feat.: - Title: Český lev v protivojnovom duchu. Ukrajinský veľvyslanec vyzval na prerušenie stykov s ruskými filmármi 05 - Modified: 2021-12-01 11:48:14 - Feat.: - Title: Filmové ceny Český lev rozdajú budúci rok v marci, moderovať bude Jiří Havelka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:03